Kiedy RCD nie zadziała

Witam!
-Ponieważ nie jest celem zrozumienia w tej dyskusji faktu, że już padły odpowiedzi na zadane pytania w tym temacie, idąc za przykładem bardziej uczonych ode mnie Kol. na Forum postanawiam ostatni raz zabrać głos w w/w temacie.
–W tym temacie padło za wiele pytań.
-Jest to powielenie tematów takich jak; „Ochrona przed porażeniem”, „Kryterium zadziałania RCD”, „Czy wyłącznik RCD 300 mA chroni przed porażeniem prądem elektrycznym.” -Itp. …itd.. –Zaczyna się nieczysta walka.
-Wszędzie przejawia się pytanie czy może nie zadziałać sprawny RCD?
-Odpowiedź jest jedna: -Jeśli nie stworzymy mu odpowiednich warunków poprzez właściwe wykonanie instalacji elektrycznej, to może nie zadziałać.
-Autor pytania zadał aż sześć tematów do dyskusji. –Na wszystkie te tematy jest jedna w/w odpowiedź.
-Jeszcze raz odsyłam do tematu „Lektura na weekend”, czyli na stronę;
www.sep.com.pl/opracowania.htm.

-Mgr inż.Andrzej B. „Wybrane zagadnienia ochrony przeciwporażeniowej w instalacjach elektrycznych do 1kV” –Szczególnie polecam str.21.
-Miłej lektury!
-Pozdrawiam!
-EDI

Kolego EDI to jest wymiana pogladów.
Pan cytuje faceta, który z urzędu opiera się na normach.
I chwała ja też jestem za tym. Nie widzę w tym jakiejś nieczystej walki. Trzeba mieć odwagę, żeby nieuczciwość komuś wytknąć.
Rozwiazania nowoczesne trzeba stosować, a jak ktos jest przeciwny , to zrobi wszystko , by czysto technicznie sytuacje skomplikować.
Po to jest forum , by takich ludzi wychwycić i napiętnować!

Witam wszystkich Kolegów na FORUM.

Poprzednio zadałem pytanie:
“gdzie można zobaczyć dokładny schemat RCD 3-fazowego?”
Wiem, że na czasie; piątek, weekend, wakacje. Szukałem w necie i nie znalazłem.

Tak więc napiszę coś na temat " Kiedy RCD nie zadziała".
Mogę się mylić, ale Koledzy na pewno mi (nam wszystkim) pomogą.

=== temat ===
Jak przypuszczam, RCD 3-fazowy (4-polowy), dla spełnienia wyłączenia prądów różnicowych (które mogą być różne na poszczególnych przewodów fazowych) zapewne posiada jakiś układ elektroniczny.
Jeżeli tak jest, to nasuwa się pytanie czy ów elektronika jest zasilana z jednej czy z każdej.
Jak widzimy na rysunkach w publikacjach i producentów, przycisk TEST w obwodzie L1 a N.

=== co do wątku ===
Jeżeli moja teoria jest uzasadniona, to RCD nie zadziała, gdy braknie zasilania fazy, na której pracuje elektronika RCD. Przy założeniu, że elektronika RCD jest zasilana z L1, który nie jest używany, a urządzenia 1-fazowe pracują na L2 i L3, to RCD nie zadziała.

Ps.
Jak na początku wspomniałem, mogę się mylić.
Proszę Kolegów o sprostowanie !!!

Pozdrawiam Krystyn

Witam!
Kolego rel(ditler2); -Pan jest dla mnie nadal anonimem, mimo to zrobię dla Kolegi wyjątek i odpowiem na ostatnią wypowiedź.
-Cytuję: „Pan cytuje faceta” (-Koniec cytatu)
-Ja bym napisał tak: „Pan cytuje Mądrych, Uczonych itp., itd., którzy są dla mnie autorytetami”.
-Cytuję dalej: „I chwała ja też jestem za tym.” (-Koniec cytatu).
-To zdanie zadecydowało, że dalej jestem w tym wątku.
-Cytuję dalej: „ Rozwiązania nowoczesne trzeba stosować, a jak ktoś jest przeciwny, to zrobi wszystko, by czysto technicznie sytuacje skomplikować.” (-Koniec cytatu).
-W tym temacie jestem zgodny, ale nasza w tym rola na Forum, by w sposób rozumny nie wdawać się w długie, niemające sensu dyskusje. –Tak postąpiłem w przypadku najdłuższego wątku.
Celowo utworzyłem temat „Filozofia Wiedzy Technicznej” i podałem tam cytat (-jak dobrze pamiętam, to był Demokryt) i przedstawiłem w tym temacie moje Motto: „Chwytać mądrość bez głupoty” (-nikt mi nie odpowiedział skąd pochodzą te słowa).
-Teraz wyjaśnię, co oznacza owe „chwytanie mądrości bez głupoty”: -Jeśli się posiada określony poziom wiedzy technicznej i kupując książkę w celu pogłębienia swojej wiedzy technicznej, a w trakcie jej czytania dochodzimy do wniosku, że autor się myli, to, co robimy?
-Ja biorę kolorowe mazaki i zaznaczam wątpliwy, niezgodny z moją wiedzą techniczną tekst.
-Ponieważ nie jestem krytykiem literatury wiedzy technicznej, nie mnie publicznie oczerniać autora takiej książki.
-Na koniec ostatni cytat: „Po to jest forum , by takich ludzi wychwycić i napiętnować!”
-Tu się z Kolegą absolutnie nie zgadzam !
-Mimo wielkiego szacunku do posiadanej przez Pana Wiedzy Technicznej, jeśli nadal będzie Kolega tak postępował na Forum, będę omijał tematy z Pańskim udziałem.
-Pozdrawiam!
-EDI

Witam kolegę REL i pozostałych uczestników forum

Na wstępie pragnę podziękować koledze rel za inżynierskie podejście do tematu.

Kolego Krystyn - schemat 3-fazowego RCD, można znależć w katalogu Legrand-Fael. Wydanie katalogu w formie elektronicznej, było do pobrania na stronie <www.legrand.pl/>, Dzisiaj mnie nie udało się otworzyć tej strony.

Wracając do tematu.
H. Markiewicz w swojej książce "Bezpieczeństwo w elektroenergetyce " w okolicach strony 286 pisze :

• Wyłączniki różnicowoprądowe poprawnie dobrane i sprawne technicznie mogą w pewnych warunkach stać się pozornie mniej czułe ( do braku działania włącznie ) i nie likwidować zagrożenia [poniżej rysunek ] albo nie dać się załączyć [następny rysunek ]… itd.
    Autor podaje że najczęstszą przyczyną jest (świadome lub nieświadome) połączenie przewodów N z PE za wyłącznikiem RCD -jak narysowano, na rysunku. Ale tych innych przyczyn autor nie podał ?. Wiadomo że, jedną z tych przyczyn może być upływność między N i PE, ale czy tylko to ?.

Kończę już jest zbyt późno.

Pozdrawiam Czesław

Przypomniał mi się film “poszukiwany – poszukiwana” czy coś podobnego.

Każdy ma prawo uciekać przed US, ZUS-em, czy natrętnymi kochankami.
Każdy ma prawo zmienić adres zamieszkania.
Każdy ma prawo zmienić adres email.

Tak więc Kolega REL, też miał prawo sobie zmienić emaila jak również rozmiar buta.
Każdy ma prawo, podawania własnego adresu emial, zależnie od prowadzonej dyskusji.
Inne są adresy dla żony, przyjaciółki czy kochanki.

Ale mam prośbę!!! Podawajmy prawdziwe emaile i nie zmieniajmy ich co tydzień.

Pozdrawiam Krystyn

Informacja dla kolegi Krystyna
Dziasiaj otworzyłem stronę
http://www.legrand.pl/scripts/inter/publigen/ content/templates/showcontext.asp?TREE=po-inter&FOLDER=extranet

po zalogowaniu dostęp do wszystkich iformacji technicznych w tym schematu RCD.

Pozdrawiam Czesław

Witam Kolegę Czesława i wszystkich Kolegów na FORUM.

Dziękuję za adresy. Ale wszystkie pliki LEGRANDA mam. Nie ma tam tego co chcę.
Może któryś z kolegów ma zepsuty RCD 3 fazowy. I przy użyciu młotka rozwiąże to zagadnienie?

Będę (będziemy) usatysfakcjonowani.

Pozdrawiam Krystyn

Stosowanie przepisów porządkuje, ale nie załatwia wszystkich problemów. Rozwój techniki wyprzedza przepisy. Stąd kryteria stosowania wszystkich typów RCD uzupełniać muszą specjalistyczne publikacje i dokumentacja producenta. Wielobiegunowe RCD 6-cio i wiecej biegunowe narzuca problem fazowości prądów upływowych poszczególnych biegunów. Układy szeregowe , równoległe i mieszane też wymagaja osobnych kryteriów stosowania i to nie tylko ze wzgędu na selektywność.
Ostatnio wprowadzono do stosowania wyłacznik krótkozwłoczny oznaczony symbolem G lub KV. Wyłącznik ten charakteryzuje się zwłoką czasowa ca 80ms przy znamionowym prądzie upływowym. Wyłacznik ten stosujemy tam gdzie dochodzi do niepożądanych wyłączeń spowodowanymi impulsami pradowymi. (Duża grupa swietlówek, urzadzenia rentgenowskie, przy rozruchu dużych silników elektrycznych itp.). Należy zwrócić uwagę , że jeżeli przez RCD płynie prąd równy 6xIn, to wyłącznik może wyłączyć
nie z powodu prądu upływowego, ale rozproszenia w obwodach głównych i towarzyszącej rozproszeniu asymetrii.
Elektronicy informatycy są bardziej niezależni od budowlańców , a mimo to ich przepisy skuteczniej nadążają za zmieniajacą się rzeczywistością. A jeżeli kryteria są zbyt ostre, to nie chowają głowy w piasek, tylko oznaczają urządzenie, którego parametry odbiegają od norm. (W ramach zdrowego rozsądku , jeżeli to faktycznie nie zagraza bezpieczeństwu użytkowania, a przepis został im narzucony niekoniecznie przez budowlańca, a … właśnie ich instalacji nie odbiera budowlaniec? )!

Dzięki uprzejmości Pana Roman Klopocki Product Manager z ETIPOLAM
wiem dużo więcej. Po otrzymaniu zgody zamieszczam naszą korespondencję:

=== tekst nr 1 ===
Przycisk TEST w wyłącznikach różnicowo-prądowych EFI służy do okresowego sprawdzania poprawności
działania wyłącznika. Można go używać nieskończoną ilość razy w okresie jego eksploatacji.
W instrukcji obsługi wyłącznika EFI (plik dodatkowy ) proponujemy używanie przycisku TEST raz na pół roku
jego eksploatacji.
Ja osobiście mam wątpliwości co do podawania częstotliwości jego sprawdzania, gdyż my jako producent
nie wiemy w jakich warunkach wyłącznik zostanie zainstalowany. Raz będzie to pomieszczenie suche - jak
budynek jednorodzinny, drugi raz będzie to zapylone pomieszczenie produkcji przemysłowej a kiedy indziej
będzie to plac budowy z urządzeniami elektrycznymi narażonymi na opady atmosferyczne. Do każdego z tych
przypadków potrzebna jest inna częstotliwość okresowego sprawdzania poprawności jego działania.
Wyłącznik może instalować tylko osoba z odpowiednimi uprawnieniami. I tylko ta osoba wie w jakich warunkach będzie pracował wyłącznik, i ta osoba powinna pouczyć użytkownika o częstotliwości jego sprawdzania.
Przycisk TEST jest dostępny i oczywiście może obsługiwać go osoba nie będąca elektrykiem. Częste używanie przycisku nie może wpływać na parametry eksploatacyjne wyłącznika EFI.
Produkcja wyłączników EFI odbywa się w specjalnych sterylnych warunkach. Wyłącznik musi ochraniać
ludzkie życie, i wszystkie elementy a szczególnie przekładnik Ferrantiego (pierścień) i przekaźnik spolaryzowany muszą działać niezawodnie. Możliwość namagnesowania rdzenia przekładnika nie wchodzi w rachubę ze względu na specjalną technologię jego produkcji co jest najdroższym elementem w wyłączniku.
Organizujemy wiele szkoleń, prezentacji, pokazów, po to aby przekazać jak największą wiedzę, ale jest to ciągle za mało.

=== tekst nr 2 ===
Wyłączniki różnicowo-prądowe EFI mają wewnętrzny ustrój o działaniu bezpośrednim. Oznacza to że są pozbawione urządzenia elektronicznego, którego działanie uzależnione jest od napięcia sieci.
Rolę “wykrywacza” asymetrii prądów w chronionym obwodzie w przypadku pojawienia się prądu różnicowego
pełni przekładnik Ferrantiego. Nierównomierne obciążenie faz chronionego obwodu nie ma znaczenia na poprawność działania wyłącznika różnicowego.

W moim imieniu i Kolegów z FORUM dziękuję Panu Roman Klopocki Product Manager z ETIPOLAM za pomoc.

Pozdrawiam Krystyn