Kiedy RCD nie zadziała

Witam kolegów, na forum.

Proponuję, szerzej przeanalizować przypadki kiedy obwód wyposażony w RCD nie zadziała ?.
Ale temat proponuję rozważyć pod kątem :

1. budynków jednorodzinnych i wielorodzinnych zasilanych siecią napowietrzną i kablową
  2. instalacje stare niemodernizowane
  3. instalacje nowe po modernizacji częściowej
  4. instalacje placów budowy
  5. instalacje po modernizacji c.o, cwu, gaz (po zainstalowaniu wymiane rur metalowych na pcv)
  6. doświadczenia własne w tym temacie

Analiza ta pozwoli, uzmysłowić elektrykom jakich błędów należy unikać.
Zapraszam do dyskusji.

Pozdrawiam Czesław

Witam Kolegę Czesława i wszystkich Kolegów na FORUM.

Bardzo ważny i ciekawy temat.
Ja odpowiem na pytanie zadane przez siebie:
“Kiedy sprawny RCD nie zadziała i może spowodować śmierć”.

W IEC 64/1302 są wykresy oddziaływania prądu porażenia.

Proszę zwrócić uwagę co się stanie podczas porażenia ręka – noga, gdy rezystancja gumowego obuwia będzie wynosiła ok. 15000 ohm. Porażony się bardzo poci, rezystancja ciała bardzo spada np.: do 1000 ohm. Łączna rezystancja ciała i butów (ok. 16000) nie zezwala na przepływ prądu większego niż 15 mA. Przy prądzie 15 mA, RCD 30 mA nie wyzwala.

Z wykresu wynika, że przy prądzie rażenia 15 mA, już po jednej sekundzie występują: niemiarowość akcji serca, problemy
z oddychaniem, całkowity zacisk ręki na urządzeniu.

Do czasu ok. 1 sekundy, porażony ma możliwości fizyczne uwolnienia się z pod napięcia, lecz są różne przypadki niemożliwości bardzo szybkiego uwolnienia się od urządzenia lub instalacji.

Wykres kończy się na 7 sekundach. Przy 7 sek. już nawet prąd 5 mA może spowodować ww. reakcję organizmu człowieka.

Powstaje pytanie: jak długo porażony wytrzyma?
Niestety, tego się nie da określić. Jest to zależne od bardzo wielu czynników. Może się również zdarzyć że porażony dostanie zawału serca nawet przed upływem 1 sekundy.

Pozdrawiam Krystyn

Moje pytanie dotyczy sprawnego wyłącznika RCD. Wiadomo że uszkodzony należy wymienić.

Pytanie to należy, do jednego z pytań co potrafiło postawić w stan osłupienia niejednego wykładwcę, czy to na kursie SEP-u, czy w szkole.

Pozdrawiam Czesław

Czesławie - polecam “Instalacje elektryczne” Henryk Markiewicz, WNT Warszawa, wydanie IV, 2002 rok. Na przykład strona 284 i jej okolice.

Adminie - proszę o próbę opublikowania wyczerpującego artykułu na temat poruszony w tym topicu. O przygotowanie artykułu mozn by sie zwrócić do pana Henryka Markiewicza, że o innych autorytetach nie wspomnę.

Nieprawidłowy dobór powodujący błędne działania, podważa czesto potrzebę i celowość stosowania urzadzeń różnicowoprądowych, gdyż nieuzasadnione wyłączenia narażają użytkowników na znaczne straty, a brak wyłączenia, na porażenie prądem elektrycznym oraz pożar.
Równoczesnie nadmienia sie , że stosowanie urządzeń różnicowoprądowych jest obligatoryjne na mocy stosownego przepisu.
Prad znamionowy różnicowy zadziałania musi zawierać się w granicach większy równy pradowi upływowemu który płynac w obwodzie nie powinien wywołać zadziałania i mniejszy równy pradowi maksymalnemu przy którym urzadzenie różnicowopradowe pełniace dana funkcję musi zadziałać.
Różność typów obwodów i ich charakter obciażenia zmusza do głębokiej analizy przy wyborze typu zastosowanego RCD.
Nie sposób tutaj podać przykłady , a cytowanie przypadków głupoty w instalowaniu mija się z celem. Ale, jezeli komuś to pobudzi wyobraźnię …?
Stosowanie wyłącznika ochronnego różnicowopradowego poza strefą połączeń wyrównawczych. W czasie trwania zwarcia między przewodem fazowym L , a przewodem PEN w linii zasilającej, dotykający przewodzacej obudowy odbiornika znajdzie się pod określonym potencjałem względem ziemi, który może osiagnać niebezpieczna wielkosć. Uziemienie o rezystancji R w niewielkim stopniu poprawia sytuację. Potencjał przenosi się po przewodzie ochronnym i stan wyłączika (otwarty, zamknięty) nie odgrywa żadnej roli. Błędny sposób ochrony.

Witam Kolegę Marcina i wszystkich Kolegów na FORUM.

Za całym szacunkiem dla Kolegi, wydaje mi się że FORUM jest po to aby dyskutować. Na pewno wskazanie tej czy innej publikacji nam wszystkim pomoże. Ale postarajmy się również coś pisać sami od siebie. Na utworzony wątek przy Kolegę Czesława, można dość dużo pisać i dyskutować, a nawet napisać małą książkę (broszurę).
Z całym moim szacunkiem do wszystkich autorów książek, to zawsze mówię, że jest za mało napisane. Nie mówię o mojej (wspólnej) książce, gdzie jest bardzo mało napisane. Aby napisać wszystko w naszej dziedzinie, tylko do 1 kV, to była
by to wielkość małej encyklopedii. Odnośnie wydania prof. Markiewicza, to mogę tylko powiedzieć jedno, czyli “jedna
w wielu lepszych publikacji”, którą przeczytałem prawie całą.
Ale odnośnie danego wątku nie ma tam za dużo.

Odnoście artykułów pisanych przez osoby posiadające taki czy inny autorytet, to mam nadzieję iż po obecnej reformie na FORUM będzie więcej chętnych (inaczej nie zniechęconych).
Ale kto ma na to czas? Teraz wakacje. Jak tak będzie dalej,
jak jest obecnie, to osobiście poproszę pewne osoby i jestem pewien, że będą ciekawe artykuły.
Ps.
Znając wiedzę Kolegi Marcina, liczę że Kolega coś do tego wątku doda
odnoście tematu “Kiedy RCD nie zadziała”

Pozdrawiam Krystyn

Witam Kolegę REL i wszystkich Kolegów na FORUM.

Ja tylko w kwestii formalnej.
Po obecnej reformie na FORUM, ilość biernych uczestników na pewno nie zmalała. Uważam że wzrośnie, gdyż teraz można coś się połapać w wątkach. I dlatego, że ktoś to może czytać i uznać za zasadę pozwolę sobie sprostować wypowiedź Kolegi.

Chodzi mi tylko o cytat:
“Równoczesnie nadmienia sie , że
STOSOWANIE URZĄDZEŃ RÓŻNICOWOPRĄDOWYCH JEST OBLIGATORYJNE
na mocy stosownego przepisu.”

Moim zdaniem stosowanie RCD jest obowiązkowe (tam gdzie
to dotyczy). Obligatoryjne są normy, dlatego każdy ma prawo (odwołując się na własnej wiedzy technicznej) wyboru najlepszego zastosowania. Przykładem może być lepsze urządzenie elektroniczne niż typowe RCD, które zastosujemy. Przypuszczam że takowe są. Ale powstanie warunek, czy urządzenie to jest zgodne z odpowiednią normą IEC czy inną?

Jeśli źle ww. wypowiedź zrozumiałem, to z góry przepraszam.
Przepraszam ale z powodu urlopu na razie nie wypowiem się
co do całości postu Kolegi.

Pozdrawiam Krystyn

Kolego Krystyn!..staram się przywoływać …“moc stosownego przepisu”, bo z norm wypływa, ale lepiej się trzy razy zastanowić, żeby kogoś nie zdenerwować. I dlatego go nie cytowałem.
Rozporzadzenie Ministra Gospodarki Przestrzennej i Budownictwa z dnia 4 lutego 1999r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu rozporządzenia MGPiB w sprawie warunków technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich użytkowanie.
Pozdrawiam!

Witam Kolegę REL i wszystkich Kolegów na FORUM.

Rozporzadzenie MGPiB z dnia 4 lutego 1999r.
Nr ?? poz ??
Nie zaprzeczam, ale z chęcią zobaczę
co tam piszą

Pozdrawiam Krystyn

“Znając wiedzę Kolegi Marcina, liczę że Kolega coś do tego wątku doda” - ty mnie nie bierz na komplementy :wink: bo bez rysunków słabo się dyskutuje.

Może by admin choć obrazki od Markiewicza tu wkleił to i rozmowa się kleić zacznie?

Witam (elektrykmb) i wszystkich Kolegów na FORUM.

Cytaty (elektrykmb):
“ty mnie nie bierz na komplementy”
“Może by admin choć obrazki od Markiewicza tu wkleił”

Jak ktoś umie czytać książki, to str. 4 przeczyta:
“Utwór w całości ani we fragmentach nie może być powielany…”

A “”“Ty”“” (elektrykmb) nie umiesz rysować?
Ps. N.O.
Pozdrawiam Krystyn

Wyłącznie dla Kolegi J.G. (admin).

To co napiszę to wiem, że jest absurdem, ale może.

Czy Kolega nie mógłby w każdym pojawiającym się wątku wkleić parę rysunków i z jedną stronę z jakiegoś wydania.
Tak nam to ułatwi rozmowę, że nie będziemy obciążać
Kolegi serwera.
Co Kolega na super propozycję.

Pozdrawiam Krystyn

witam kolegów,
panowie spokojnie, kilka spraw:

po pierwsze obecnie obowiązuje nowe ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. (Dz. U. Nr 75, poz. 690)

które mówi, zwłaszcza w p.3:
:sunglasses: zasadę prowadzenia tras przewodów elektrycznych w liniach prostych, równoległych do krawędzi ścian i stropów,
9) przewody elektryczne z żyłami wykonanymi wyłącznie z miedzi, jeżeli ich przekrój nie przekracza 10 mm2,
10) urządzenia ochrony przeciwprzepięciowej.
Tyle warunki techniczne na które się powołujecie a są one obowiązkowe.

Po drugie, aby własnoręcznie sprawdzić problem zadziałania lub niezadziałania RCD idę zmontować prosty układ instalacji który rozbieracie w tym wątku. Przyznam się, że rozważania teoretyczne zaczynają mieszać mi w głowie.
Jeżeli długo mnie nie będzie znaczy to kłopoty

Witam
Tez chętnie poznałbym źródło informacji, które cytował kol.REL.

Pozdrowienia

Witam kolegów na forum

Nie zadawajcie Koledzy kol REL rebusów.
Kol. Jacek już to sprostował.

Co było to było. Teraz jest:

Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.
Dz.U. 2002 nr 75 poz. 690

http://isip.sejm.gov.pl/PRAWO.nsf/ 4326b1a242fc14fd412563d20069fee3/ 9806cfbdd2048e7dc1256bdd0049530f/$FILE/D20020690.pdf

Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 13 lutego 2003 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie
Dz.U. 2003 nr 33 poz. 270

http://isip.sejm.gov.pl/PRAWO.nsf/ 4326b1a242fc14fd412563d20069fee3/ dd36f6680a7c42b7c1256ce2004e3ddf/$FILE/D20030270.pdf

Pozdrawiam
Teodor

Witam Kolegę Teodora i wszystkich Kolegów na FORUM.

Nie wiem dlaczego, ale miałem przeczucie iż Kolega Teodor,
ma swoją wiedzę, i to bardzo dużą odnośnie przepisów.
Taka rzeczowa i konkretna pomoc jest wielkim atutem
dla tego FORUM.
Osobiście proszę Kolegę Teodora – tak dalej!!!

Pozdrawiam Krystyn

Panie Jacku dziękuję za potwierdzenie, ale niektórzy w dalszym ciągu uważają, że są nieobowiązkowe.

Obowiazuje jednak narzucony przez Czesława wątek …
Wyłącznik czterobiegunowy można stosować w instalacji jednofazowej. Należy jednak sprawdzić, czy wybrano właściwe zaciski, tj. czy układ testujacy działa.

Dodam Kolego Krystyn, bo wiem, o co Panu “biega”.
O doborze - w warunkach normalnych - bezpiecznika, wyłącznika nadmiarowo-prądowego, czy wyłącznika różnicowoprądowego decydują względy techniczno-ekonomiczne. (chodzi głównie o większość-biedaków). Powyższe stanowisko MGPiB dotyczy tylko ustalenia podanego w rozporz.1994r. i nie dotyczy ustaleń podanych w arkuszach o numeracji 700 normy PN-IEC-60364.
Pzdrawiam!

…seria 700 jest obligatoryjna.

W obwodach zasilających prostowniki z duzą pojemnością za prostownikiem i w obwodach zasilajacych prostowniki przy trójfazowym zasilaniu nalezy stosować wyłączniki różnicowopradowe typu B. Prad upływowy zbliżony do prądu stałego - nieprzydatne wyłączniki typu AC i A.
Wyspa TT:
Chcąc zachować czas wyłączania nie dłuższy niż 0,2 s wyłączika
RCD typu S należy zapewnić aby prad różnicowy był nie mniejszy niż 2Idn, czyli zmniejszamy wartosć rezystancji o 50%
(dla Idn=300mA otrzymujemy Ra=80 omów).

Niektórzy zalecają … znamionowy prad zadziałania wyłącznika powinien być co najmniej 2-krotnie większy niż dopuszczalny ustalony prad upływowy chronionego obwodu (zaleca się Idn>równe3xIdop).

Biedak zgodnie z przepisem zastosował RCD klasy B , a zapomniał, że
musi być spełniony jeden z nastepujących warunków:
-ochrona przed dotykiem pośrednim jest zapewniona także w przypadku uszkodzenia źródła pomocniczego,
-urzadzenia (wyłaczniki różnicowoprądowe) zainstalowane w instalacjach są obsługiwane, badane i kontrolowane przez osoby poinstruowane, lub wykwalifikowane.
Tylko dla celów ochrony uzupełniającej jest dopuszczalny wyłącznik o wyzwalaniu posrednim (obwód bez przewodu ochronnego PE).
W przypadku przerwy w przewodzie N instalacji elektrycznej jednofazowej, a w przypadku wioelofazowym w przewodzie skrajnym lub N zasilającym wzmacniacz, wyłącznik różnicowoprądowy nie zadziała przy zwarciu przewodu skrajnego (czynnego) do części biernej.
Bogaty nie może zapomnieć i stosuje kombinację wyłączników!
Pozdrawiam!

Witam Kolegę Rel i wszystkich Kolegów na FORUM.

Kolega podsunął mi nowe zagadnienie w tym temacie. Ale abym był pewny tego co chcę napisać potrzebuję więcej danych.

Kto z Kolegów zna adres gdzie można zobaczyć dokładny schemat RCD 3-fazowego??

Pozdrawiam Krystyn