Witam wszystkich Kolegów na FORUM.
Dostałem takie pytanie:
" kabel linii nn - kiedy należy układać z bednarką ?"
Napiszę co ja o tym myślę:
Chyba nie ma takich przepisów aby nakazywały kłaść bednarkę.
Takie wytyczne moją znaleźć się w projekcie lub może to być wymóg operatora sieci np. ZE.
Taka bednarka na pewno nie zaszkodzi ale należy pamiętać o tym że np. po 10 latach będzie miała 50% przekroju lub np. po 20 latach przerdzewieje w kilku miejscach czego powodem jest to, że nie powinno się jej wykorzystywać jako przewód PE.
witam Kolegę:)
Bednarkę wraz z kablem układało się dawniej kiedy sieć pracowała w TT.
Obecnie układa się w związku z koniecznością uziemienia pewnych urządzeń i elementów sieci. Np zacisk PEN w złączach kablowych, latarniach, uziom dla odgromników sieci napowietrznej przy zejściu kablowym. Ponadto zaciski PE w systemie TN-S.
Witam
Bednarkę układam zawsze przy każdym przyłączu kablowym . Nie trzeba specjalnie kopać a wtedy łatwiej osiągnąć wymaganą rezystancję uziemienia 5 om
Witam wszystkich Kolegów na FORUM.
Zgadzam się z wypowiedziami moich poprzedników.
W ww. przypadkach można ułożyć pewne odcinki bednarki.
Ja odebrałem pytanie autora jako:
“Kiedy należy układać kabel nn z bednarką na całej jego długości?”
Ps.
Kolego Sylwester, proszę mi przypomnieć jakiś przepis mówiący o 5Ω.
Czy jest to tylko wymóg ZE?
Tak chodziło mi o pytanie tak jak odbrał je kolega Krystyn, nawiązując do “narkę wraz z kablem układało się dawniej kiedy sieć pracowała w TT.” -kolejne pytanie dlaczego ?
Tak jest to wymóg ZE . Także wytyczne wykonywania zasileń dla szkolnych pracowni komputerowych . Kładziemy bednarkę w układzie TT bo chcemy uzyskać jak najmniejszą rezystancję bo to jest akurat bardzo ważne w układzie TT . Przy większych rezystancjach mamy fazę na obudowach i nic nie działa .
Witam
Ta historia trwa nadal . Po prostu wbijanie szpilek w układzie TT to za mało . A coraz więcej odbiorców pracuje w układzie TT .Już w warunkach technicznych ZE nie pisze przystosować do przejścia na układ TN-S . Widocznie nie będzie zmiany na układ TN-S , a odbiorców przybywa . Ilość żył nie ma żadnego związku czy się kładzie bednarkę w kanale czy nie .
Witam
W całości zgadzam się z opinią kol. Krstiana i Sylwestra.
Ta bednarka (ułożona wzdłuż kabla nn pod ziemią) pełni tylko jedną funkcję: uziemienia.
Nie wolno jej wykorzystywać jako PE.
Natomiast prowadzona wzdłuż kabla na powierzchni ziemi, ułożona na stałe (czyli zamocowana) może być przewodem ochronnym.
Pozdrowienia