Kiedy EIB trafi pod strzechy?

O EIB dużo się słyszy, są to jednak informacje o inteligentnych budynkach będących nowoczesnymi biurowcami wzniesionymi za kolosalne pieniądze.

Moje pytanie dotyczy budownictwa jednorodzinnego, czy tam się coś robi czy tylko większość ogranicza się do zabudwy większej szafki na przyszłosć i ewentualnego rozprowadzenia okablowania?

Dlaczego dla ludzi bliżej nie wgłebiajacych się w te zagadnienia EIB jest postrzegane jako jakieś tam sterowanie oświetleniem.

jeszcze długo nie bo jest za drogi i potrzebuje obsługi/konserwatora

Kiedy trafi? Chyba nieprędko z uwagi na spore koszty osprzętu.
Sam właśnie uruchamiam taką “inteligentną” instalację we własnym domu, nie stać mnie na razie na pełne sterowanie wszystkimi urządzeniami (oświetlenie, ogrzewanie, rolety okienne, sceny świetlne) ale już przygotowałem sobie pełne oprzewodowanie w całym mieszkaniu (to w tym przypadku jest najtańsze). Jeśli chodzi o “inteligęntne” biurowce to osobiscie uważam, że na razie w większości takie instalacje wykonywane są tylko na pokaz - nie ma bezpośredniego przełożenia takiej instalacji na zmniejszone koszty rachunków za energię (tak było w założeniach powstawania sytemu EIB). Tym bardziej w budownictwie jednorodzinnym czynnik ekonomiczny jest tu znikomy. Bogaci inwestorzy instalują sobie takie sytemy trochę dla szpanu, trochę z pogoni za modą na “inteligętne domy”. Kilkakrotnie rozmawiałem z “potencjalnymi” inwestorami ale oni po prostu nie widzieli potrzeby instalowania takich systemów w swoich domach, dla nich był to bajer dla nich taniej jest kupić dobry piec niż strefowo regulować ogrzewaniem. Pracowałem na kilku budowach jako kierownik i widziałem czego żądają inwestorzy - chcą kupić BMS jak najtańszy obejmujący jedynie sterowaniem (ON-OFF) klimatyzacją, nie są zainteresowani integracją wszystkich systemów alarmowych w jeden system. Cena to obecnie podstawowy wyznacznik popularności systemów.
Osobiście moją “inteligentną” instalację traktuję tylko jako brogie hobby, ale może w przyszłości za jakieś 5-8 lat stanie się to dopiero popularniejsze wśród średnio zamożnych użytkowników. Nikt nie sprowadza urządzeń AGD przystosowanych do sterowania poprzez EIB (są b.drogie a klięnci nie pytają o nie w sklepach). Firmy takie jak SIEMENS nie promują u nas kuchenek, telewizorów, mikrofalówek, ani lodówek “inteligętnych”. Chyba uznają nasz rynek za biedny na tego typu luksusy, dlatego większości (99%) potencjalnym inwestorom system EIB kojarzy się ze sterowaniem oświetleniem, no może jeszcze roletami okiennymi.
Posiadam uprawnienia “Partner EIB” i żeby nie wyjść z wprawy polecam wszystkim współpartnerom budowę własnych mini “inteligentnych” instalacji domowych. Jak inaczej można przekonać bogatych domatorów do zalet takiego sytemu jak prezentacja możliwości systemu we własnym domu? Może taka autopromocja instalatorów systemu EIB wytworzy sprzyjające warunki do popularyzacji systemu i przekona niedowiarków.
Pozdrawiam wszystkich “Partnerów EIB” i zapraszam do dyskusji. Musimy sie wzajemnie integrować by stworzyć lobby EIB, pomóżmy sobie wzajemnie. Zapraszam do wymiany doświadczeń.
Krzysztof

Zastosowanie EIB jako systemu zarządzającego budynkiem (oczywiście w przypadku obiektów o znacznej kubaturze, np. biurowców o powierzchni 50tys. m2) nie jest możliwe ze względu na 2 fakty: ograniczone możliwości rozbudowy oraz brak potwierdzenia wykonania rozkazu.
Nie znaczy to jednak, że w tego typu budynkach EIB nia ma zastosowania. Dopóki EIB stanowi w Polsce wyjątek i jest wyznacznikiem luksusu, dopóty będzie podkreślać prestiż firmy i zasobność jej portfela.
Inną sprawą jest natomiast odpowiednie zareklamowanie systemu i umiejętność jego sprzedania. Jak słusznie zauważył Krzysztof, EIB jest postrzegane wyłącznie jako przejaw “szpanu”. A niekoniecznie tak musi być. Samoczynne zamykanie okien dachowych w czasie deszczu nie jest przecież wyłącznie wygodą lecz po prostu zabezpieczeniem przed zalaniem mieszkania. Symulacja obecności domowników (sterowanie oświetleniem) również pozwala na zwiększenie bezpieczeństwa. Sterowanie pracą centralnego ogrzewania, zadawanie róznych temperatur o róznych porach dnia to też przecież znaczący walor użytkowy. Możliwość wpięcia czujek dymu czy ruchu również nie jest bez znaczenia.
Sceny świetlne, sterowanie instalacjami za pomocą jednego pilota to tylko dodatkowe możliwości jakie niesie EIB.
Ponieważ reklamy produktów EIB pojawiają sie najczęściej (wyłącznie?) w pismach fachowych, trudno oczekiwać aby przeciętny inwestor (czyt. Kowalski inwestujący oszczędności całego życia w swój dom) wiedział w ogóle co to jest i po co to komu potrzebne. Dlatego w polskich realiach bardzo ważna jest rola projektanta-doradcy.
Jeżeli ktoś zdecyduje sie przynajmniej na położenie magistrali to prędzej czy później wróci do nas aby dokończyć to co zaczął.
Certyfikat EIBA, o którym wspomniał Krzysztof, to mało znaczący dziś papierek, ale to juz chyba wynika z tego co powiedzieliśmy wcześniej

panie vogel nie wiem kiedy pan ostatnio rozmawiał z kimś od EIB ale te 2 punkty co pan wymienił są nieaktualne

system może przesylac potwierdzenie wykonania operacji!
(np. moze wysylac inf. o stanie styków)
a jezeli mozliwosci rozbudowy sa ograniczone to chętnie obejrzę obiekt, ktory jest za duzy na EIB… :slight_smile:)

A z EIB to mamy tylko jeden problem… projektantów którzy go dobrze znają, tak aby wykorzystywać jego możliwości oraz projektować, tak aby przynosił korzyści zarówno użytkowe jak i finansowe jest … b. mało,
dlaczego tak myślę , :slight_smile:) jak widzę T7460F1000 obok Tritona w bardzo dużym obiekcie… to chyba mogę tak myśleć.

Jesli chodzi o potwierdzenia telegramów-każdy teraz aktor (wyrobnik) posiada wysłanie potwierdzenie statusu on/off styków.
Jesli chodzi zaś o propagowanie systemów np. EIB, to trzeba panowie informować sąsiada, pana w sklepie, kinie, tramwaju, itp. wtedy drogą pantoflową będziemy informować coraz większe grono potencjalnych klientów.
Mniejsze systemiki typu dupline, tebis itp. są w podobnej cenie jak certyfikowane elementy ze znakiem EIB i raczej nie są stosowane w budownictwie jednorodzinnym-chyba że się mylę?
Jeśli ktoś wie o takich małych systemach dla budownictwa jednorodzinnego cenowo korzystniejszych niż EIB proszę o informacje.
A jesli chodzi o EIB w budynkach jednorodzinnych to trochę się tego buduje-jest taka tendencja-parter w przyciskach logicznych (np. Triton), a pozostałe kondygnacje na konwencjonalnych przyciskach.
Pozostaje nam tylko czekać na większą popularyzację EIB i spadek cen.
Pozdrawiam
Mariusz

Szukam informacji dotyczących EIB wykorzystywanych w budownictwie mieszkaniowym, artykuły, przykłady zastosowań itp.

pzdr
Adam

poszukaj na stronach znanych firm np. schrack tam są podstawowe dane

Witam,

jestem zainteresowanym zainstalowanie w moim mieszkaniu systemu sterowania roznymi urzadzeniami. Widze, ze jest Pan osoba, ktora od dluzszego czasu zajmuje sie tym tematem. Bardzo prosilbym o kontakt w celu uzyskania lepszych informacji na ten temat.

Pozdrawiam,

Mariusz Pawłowski
tel. kom. 602 415 746
mariusz.pawlowski@pl.ey.com