Katalog słupów linii SN na ZN i BSW?

Witam!
Mam pewnie bardzo trywialne pytanie. Natknąłem się w internecie na kilka katalogów i albumów typizacyjnych dotyczących słupów ale głównie wirowanych i drewnianych. Nie moge nigdzie znaleźć pobobnych wydawictw dotyczących słupów na żerdziach np. ŻN lub BSW. Czy takie w ogóle istnieją? Jeśli tak to prosze o podpowiedz gdzie ich szukac? Dziękuje z góry za pomoc
Pozdrawiam
Darek

witam Kolegów :slight_smile:
Oczywiście, że istnieją. Np Ensto, Wirbet i inne. A ze starszych to albumy ELProjektu.

szukałem na Wirbecie. Szukałem również na Ensto. Z przewodami gołymi znalazłem tylko rozwiązania na słupach wirowanych?

Katalogi LSN na żerdziach ŻN i BSW wydawała ENERGOLINIA (wcześniej Energoprojekt) Poznań. I nie za darmo. W zasadzie można mieć dostęp do nich głównie dzięki prywatnym kontaktom, albo zwrócić się do Energolinii.

Czyli rozumiem ze ani na stronie Wirbetu, ani na Ensto ani nawet na PTPiREE takich katalogów nie dostane? Musze kontaktować sie z Energoprojektem lub Energolinią? Naprawde, aż tak dużym problemem jest zamówienie u nich tych katalogów, że trzeba powoływać się na kontakty?

Kieruj się kolego do Energoprojektu poznań bo to inna firma niż Energolinia. Żaden problem kupić unich albumy . Czasem trzeba poczekać chwilę aż drukną. Jedyne minusy to cena zazwyczaj znacznie wyższa od wspołczesnych albumów sprzedawanych przez PTPIRE oraz straszna mnogość tomów. Przy tm ludzie wychowani na obecnych albumach powiedzą a co to k.. jest. Kiedejsze albumy nie są tak fajne jak dzisiejsze.

A tak przy okazji to może zrobilibyśmy jaieś zawody pod tytułem kto ma najstarszy album.

Reasumując: katalogu takiego nie dostane za free u żadnej z firm typo Wirbet, Ensto, ZPUE? Musze sobie taki album kupić i istnieje taka możliwość tylko w Energoprojekcie? W PTPiREE nie znajde? Może mi ktoś poradzi jakiś inny sposób aby dostać taki katalog? Albo jak sie uporać z tabelą montażową takiego słupa bez katalogu? Pozdrawiam

Witam :slight_smile:

Może Kolega spróbować w swoim ZE. Dyrekcje Zakładów Energetycznych posiadają takie katalogi w swoich zasobach i bywa że udostępniają projektantom opracowującym projekty na ich zlecenie.

P.S.
Odnośnie starych katalogów to u mnie w firmie jest np. coś takiego:
Projekt powtarzalny stacja transformatorowa typ ŻH 30-B o mocy do 200kVA, 30/0,4kV na słupie bramowym żelbetowym
ŻH30-B
Lipiec 1963r.
Wydawca BSiPTER
Opracowanie I

Swoją drogą jeszcze przydatny.

I jeszcze coś takiego:
Tablice zwisów i naprężeń przewodów elektroenergetycznych linii napowietrznych.
Część III
Linki stalowo aluminiowe
Rok wydania 1950r. (na stronie tytułowej pisze Warszawa 1951)
Wydawca Państwowe Wydawnictwa Techniczne

witam Kolegów :slight_smile:
W Wirbet, Ensto, ZPUE dostaniesz katalogi i albumy za darmo.
W Energoprojekcie musisz kupić.

dziękuje bardzo za pomocne podpowiedzi! Pozdrawiam!