Kable SN firmy DRAKA KABEL SWEDEN

Czy miał ktoś może do czynienia z ww. kablami. Wykonawca przedstawił wniosek materiałowy, a jak tych kabli kompletnie nie znam. Proszę o radę.

Witam
Widziałem te przewody u kolegi w sklepie. Jakość szału nie robi. Nie jest to raczej przodująca firma w branży. Cena też nie za wysoka. Jakoś tak dziwnie się kojarzy ta “DRAKA”. Czyżby to dotyczyło rozliczenia inwestora z wykonawcą…? :laughing:

Nie jest to raczej przodująca firma w branży.

Chyba raczej jest, znana na całym świecie, producent kabli specjalistycznych.
I jakość jest także dobra, współmierna do ceny. Ja tam polecam wyroby DRAKA

Witam
Firma znana i ceniona. Mają (potrafią zrobić) kilka kabli, których nie mają inni. Natomiast ich kabli SN nie znam.

pzdr
-DAREK-

Moim skromnym zdaniem,z którym i tak nikt się nie liczy,ale to nie jest tutaj istotne,przewody tej firmy,a mam na myśli ydyp 3x1,5 oraz ydyp 3x2,5,są kiepskiej jakości. Twierdzę tak,ponieważ je dotykałem,a nadmieniam,że miałem w rękach już pewnie i setki kilometrów przewodów,więc mniemam,że potrafię na podstawie doświadczenia odróżnić towar lepszy, i gorszy jakościowo.
P.S.
Stanisławie,oszczędz sobie pisania takich ostrzeżeń,komentarzy,i uwag. Jesteś na emeryturze,więc zajmij się ogródkiem,i bzdur nie wypisuj,bo mam wrażenie,że nie wiesz o czym piszesz. Oczywiscie usuniecie to zaraz,mam tego świadomość.

Nie kolego. Nie zostanie to usunięte. Z mojego postu raczej nie. Ale dlaczego piszesz to co piszesz, choć temat jest o KABLACH ŚREDNIEGO NAPIĘCIA!! Czy już taki problem przeczytać tytuł? A temat jakości przewodów sprawdzonej za pomocą oka, to może utwórz sobie nowy tema i tam to ciągnij.

Twierdzę tak,ponieważ je dotykałem,a nadmieniam,że miałem w rękach

Wyluzuj Zbynio, przecież wzrokiem zupy nie ugotujesz !!!
Draka to dobra firma.
To co powiesz o chińszczyźnie skoro krytykujesz poważnego producenta. Jeszcze do nich przyjdziesz w łachę gdy będziesz potrzebował kabli specjalistycznych. Oni mają chyba największy asortyment.
A o jakości przewodów i kabli świadczą specjalistyczne badania i pomiary a nie macanie łapkami. Poważnych producentów obowiązują normy ISO, CENELEC i inne, których należy obowiązkowo przestrzegać. A firma DRAKA ma certyfikat ISO 9001- to o czymś chyba świadczy.

Większy niż Helu lub Lap?

ISO o niczym nie swadczy - jest to biorokracja co tak naprawde nic nie daje. ISO tez jest na chinszczyznie i widac jaka jest to jakosc, w zakladach w ktorych pracowalem tez bylo ISO i byl to pic na wode - co innego w papierach a co innego w rzeczywiostosci.
Dla mnie ISO nic nie znaczy gdyz widzialem od srodka na czym to polega - polega to na pisaniu glupot w papierach, nie majacych sie nijak do rzeczywistosci, a pracuje sie wg ISO tylko jak ma byc audit (wtedy jest wielkie sprzatanie i chomikowanie brakow do niedozwolonych poprawek gdzies po katach, a jak audit pojdzie to wszystko idzie po staremu, a braki ktore oficjalnie sa zlomowane sie “poprawia” i wysyla do klienta)