Witam,
Jestem na etapie budowy i chce puścić elektrykę w podłodze.
Moje pytania:
- czy przewody poprowadzić pod styropianem czy na nim i na to wylewka,
- czy mogę zastosowac kanały zamiast peszli (wygodniejsze prowadzenie przewodów)
- będzie ogrzewanie podłogowe (trzeba zastosować jakaś izolacje termiczna jak kanały będą na styropianie albo w nim „wtopione”
Dziękuje za podpowiedzi
Czy to kanały czy peszle czy aroty chodzi o zabezpieczenie.
W tym przypadku masz potrójne zabezpieczenie żyły.
Nie wiem czy w PL są dostępne kable do “betonu” - takie są w DE - są to kable dedykowane do zalewania w posadzce bez dodatkowych osłon.
Ja bym kable układał w osłonie na betonie i jak to kanały to kołkował kanały a jak w peszlach to to po ułożeniu zabezpieczył przed przesuwaniem montując obejmy (uchwyty) na rurki.
Po ułożeniu kabli na to jeszcze możesz ułożyć kanały wentylacyjne czy inne zasilanie w wodę kranów - ale to już temat dla hydraulika.
Acha dobrze by było abyś w ścianach porobił choćby kawałek bruzdy - żeby kabel z posadzki wychodził w peszlu na ścianę - ponad posadzkę (beton)
Tak samo możesz potraktować kable od niskich prądów (TV LAN Alarm itp)
Na te kable, wentylacje itp dopiero idzie styropian na to podłogówka i na to beton
Tak ja bym to zrobił a TY rób jak uważasz
Powodzenia
Współczuję tylko potem temu co będzie układał na tym bajzlu styropian.
Witam,
Tez się skłaniam bardziej na takie kable
Erdkabel się nazywa i ma dużo grubsza izolacje. Nie trzeba kombinować z kanałami i peszlami .
U znajomego tak robili i mi polecił właśnie takie kable.
Dramat dla układającego styropian, będzie 3 dni wycinał kawałki aby dopasować podcięcia pod te szlauchy.
Pomijam fakt styku przewodów ze styropianem, ponoć z pianka PU nie może ale jak widać ze styropianem może… jaja jak berety
[quote=“PGR Mąkowarsko, post:6, topic:14392, full:true, full:true”]
Dramat dla układającego styropian, będzie 3 dni wycinał kawałki aby dopasować podcięcia pod te szlauchy.
[/quote]
Po raz kolejny dramatyzujesz z imieniu układaczy styropianu.
Tylko po co ?? masz tam szfagra ??
Napiszę Ci jak widziałem to wykonane:
Instalacje: elektryczne, wodne, kanalizy, powietrzne, wy i na wiewne i co se wymyślisz
jest to poukładane na posadzce i zamocowane by nie latało.
Styropian układa się grubością największej z wystających rur.
Styropian dokłada się do rur [czyli tworzą się tunele ponad i w koło rury]
W te wolne powierzchnie wsypywany jest granulat (nie wiem z czego i nie interesuje mnie to)
Na tak wyrównaną powierzchnie układana jest następna warstwa styropianu; na to jakaś folia (chyba od podłogówki)
Co później układają nie wiem bo nie potrzebuje tej wiedzy. (ale chyba podłogówkę, styropian i beton.
Mam nadzieję, że wyjaśniłem i przestaniesz się martwić pracą układaczy styropianu.
A tak na marginesie to praca elektryków nikogo nie stresuje - tynk w puszkach, kable porozjeżdżane rusztowaniami czy inne przykłady z budów różnego rodzaju.