kabel zasilający

Witam Kolegów
Z zaciekawieniem śledzę dyskusje na różne tematy na forum, chodź jeszcze nie miałem okazji zabrać w nich głosu. Teraz jednak potrzebuję pilnie pomocy z Waszej strony.
Muszę ułożyć przewód zasilający silnik trójfazowy o PN=7,5kW, który napędza pompę wodną deszczowni (obciążenie w przybliżeniu znamionowe), ale nie wiem, jakiego przekroju żył powinienem użyć. Przewód ten będzie umieszczony w ziemi, a więc wiem, iż musi to być kabel, natomiast jego długość to 300m. Zdaję sobie sprawę, że takich informacji należy szukać w literaturze, (nawet posiadam takową w swojej biblioteczce), lecz w tej chwili mam utrudniony dostęp do jakiejkolwiek literatury, a w/w kabel należy ułożyć jak najszybciej, więc byłbym wdzięczny za pomoc.
Interesuje mnie też, jaki przekrój miałyby żyły Cu, a jaki żyły Al.
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Leszek

Proponuje kabel 52,5 mmm/2 ktorego obciazalnosc wynosi 27 A dla Cu i 21 A dla Al , chociaz biorac pod uwage jego dlugosc i ewentualny spadek napiecia przy rozruchu poszedlbym w 54mm/2 ktorego obciazalnosc wynosi odpowiednio 33 i 28 A.

Bogus, Ty kpisz czy o drogę pytasz??
Jeżeli nie wiesz to głupot nie pisz!!

Jacku - jaśniej trochę.

to co napisał Bogus to kpina. 300m przewodu Cu o przekroju 2,5 lub 4??? szewc wie że to nie jest prawdą a co dopiero elektryk

Może kolega Boguś po prostu przeczytał “30 m”? tak jak ja, zresztą? aż wróciłem do pytania kolegi Leszka by stwierdzić, że to 300.
Jacku! po co takie słowa? oblicz to w głowie, bo sprawa prosta i już.

pzdr.

P.S.
Ja też jestem, bez notatek, “na oko” to trzeba YKY 5x10.

Rzeczywiscie - sorry !!! Odczytalem 30m

Tak naprawdę to myślę (na oko bez obliczeń) że jeżeli ma to być kabel tylko do silnika to w zasadzie wystarczy YKYżo 4x6mm2

a z obliczeniami 25mm2

witam Kolegów:)
Sprawa prosta ale pod warunkiem, że wie się jak dobrać prawidłowo taki kabel. Należy zacząć od zabezpieczeń silnika, dlaej spadek napięcia przy rozruchu, warunki ułożenia itd itd.
Bogus pisze 2,5 mm2 - chyba żartujesz,
emukp pisze 6 mm2
profus 25mm2
A ja na oko strzelał nie będę. Poprostu trzeba to obliczyć. pozdrawiam jacek

Napisałem: z obliczeniami.
Obliczenia Ecodial3’em dają kabel Cu 5x25mm2 ze wzgledu na spadek napięcia przy rozruchu.

witam Kolegę Profus:)
Jeżeli to obliczyłeś to zwracam honor. pozdrawiam jacek

Witam
Wstępnie przeliczyłem i też mi wyszło 25mmq Cu, ale należy sprawdzić skuteczność szybkiego wyłączenia - a do tego za mało danych. Brakuje danycj całej pętli zwarci. Brak danych o zabezpieczniu na odpływie (bezpiecznik, czy wyłącznik silnikowy).
Jak wyłącznik silnikowy to mały problem bo w zależności od typu krotność wyłączenia jest od 12-14,5 In(zabezpiecznia) - i może się zdarzyć, że 25mm Cu to mało.

Moim zdaniem można dać 25mm Cu + RCD + oczywiście zabep. na odpływie (powinien być wyłącznik silnikowy a nie bezpieczniki)- wtedy będzie OK. Nie jest to tanie rozwiązanie, ale nie ma problemów z pętlą zwarcia i szybkim wyłączeniem.

Nie wszystko da się od razu na szybko dobrać - kol.Leszek nie podał układu sieciowego TN-C, czy TN-S (ew.zastosowanie RCD)

Pozdrowienia
Zbigol

WItam

Mam jeszcze jedno pytanie dot.obliczeń - związane pośrednio z tym wątkiem.
Kol.Profus używa Ecodiala - co ten soft warty?
Próbowałem używać tego softu z dwa lata temu (chyba jakaś wcześniejsza wersja) i zaczęły mi wychodzić takie bzdury, że dałem sobie spokój - ale fakt obliczenia które wykonywałem nie był typowe.

Pozdrowienia
Zbigol

Witam.
Program Ecodial3 jest bardzo dobry. Teraz jest w nowszej wersji niż dwa lata temu.
Trzeba jednak krytycznie rozważyć wyniki programu - program dobiera wg norm IEC i do aparatów Schneider’a, jeśli natomiast wiemy co chcemy obliczyć, wstawimy odpowiednie parametry obwodu, to szybko obliczymy prawie każdy obwód.
Polecam.

Witam
Będę musiał przetestować i zweryfikować z moimi obliczeniami.
Dla mnie problemem jest, że tak do końca nie znalazłem wzorów wg ktorych liczy, czy algorytmu działania - efekt był taki że poprzednia wersja różniła się od moich obliczeń o ~400-500% był to ewidentny błąd w Ecodialu. W sumie za obliczenia odpowiada projektant, a w zakresie ochrony przeciwporażeniowej muszę wiedzieć jak dany soft liczy, bo nie chcę mieć kogoś na sumieniu - stąd podchodzę dość ostrożnie. Jak mi policzy źle spadki napięć to najwyżej silnik nie ruszy - a ja zmienię pracę( :smiley: przy okazji poprawiając sobie zarobki)

Pozdrowienia
Zbigol

Przy odcinku kabelka 200 m 5x16 CU i obciążeniu na końcu obwodu 7,5 kW, przyjęto cos fi = 0,8

• spadek napięcia faza/faza - 4,2 V / 1,87%
  • spadek napięcia faza/N - 5,4 V / 2,35%
  • max prąd zwarcia - 1,1 kA
  • min prąd zwarcia - 319 A
    czas wyłączenia 0,2 s
    i maksymalne wartości zabezpieczeń w zależności od charakterystyki.
    wyłącznik instalacyjny o charakterystyce D - 13 A
    ---------------------------------------------- C - 25 A
    ---------------------------------------------- B - 63 A
    Zabezpieczenie topikowe gL - 25A
    a czy jest tak naprawdę ?

Temat dotyczył odcinka 300 m i obciążenia 7,5 kW tak więc najniższy rozsądny przekrój to 5x25 CU.

Witam
Najminiejszy przekrój to 25mm Cu
Jeśli piszesz 5x znaczy się masz układ TN-S

Dane wg tabel Moellera:
7,5kW
cosfi=0,82
sprawność=87%
prąd (przy 400V)=15,2A

Bezpiecznik dla rozruchu bezpośredniego 32A
Bezpiecznik dla rozruchu gwiada-trójkąt 16A

Przy kablu 300m 25mm Cu - NIE UWZGLĘDNIAM KABLA ZASILAJĄCEGO OD STACJI TRAFO (BO GO NIE ZNAM - A MOŻE MIEĆ TO DUŻE ZNACZENIE):
spadek napięcia nominalny - 1,14%
spadek napięcia rozruchowy - 5,06%

Prąd zwarcia wyszedł mi 402A - ale ten prąd będzie mniejszy ze względu na zasilanie
OBLICZENIA SĄ SZACUNKOWE

Proponuję wyłącznik silnikowy + ew.RCD (30mA)
Musi być zrobiony pomiar impedancji pętli zwarcia, żeby stwierdzić czy czas wyłączenia będzie mniejszy niż 0,2s.

zbigol