Kabel zasilający do piły elektrycznej 2KW

Witam mam problem , muszę kupić kabel do piły elektrycznej 2KW… mają to być dwa kable po 50m albo jeden 100metrowy, i chodzi mi jaki mi jest potrzebny kabel abym nie miał zbytnich strat. w instrukcji mam napisane :

• do 50m 2,5mm2
  • do 100m 4 mm2

ale co te oznaczenia dokładnie oznaczają?? Jakoś w sklepach sie nie moge dogadać. :slight_smile:
Jaki mam ten kabel kupić… będzie to zwijany kabel więc żeby było również poręcznie. :slight_smile:

Dzięki za wszelką pomoc. :slight_smile:

Pozdro

4 mm2

Witam

w instrukcji mam napisane :

• do 50m 2,5mm2
  • do 100m 4 mm2

Według mnie chodzi o to że jeśli chcesz mieć kabel długi na 49m to powinieneś kupić 2,5mm2 a jeśli powiedzmy 80m to powinieneś już kupić kabel o przekroju 4mm2.

Jeżeli potrzebny ci będzie przedłużacz o długości od 50 do 100 m.b. to musisz kupić przewód OWY 2x4 mm2; (jeżeli na pile jest symbol kwadrat w kwadracie, a wtyka piły nie ma zacisku ochronnego “uziemienia”) Jeżeli nie ma tego symbolu, a wtyka piły ma zacisk ochronny ( “uziemienie”) to trzeba kupić przewód OWY 3x4mm2;.
Przedłużacz musisz zmontować samodzielnie lub przez znajomego elektryka bo gotowy może być trudno kupić ze względu na przekrój przewodów. Dla wygody możesz zrobić np. dwa przedłużacze po 50m.b. bo jeden 100 m będzie bardzo ciężki - lub więcej krótszych
Jeżeli przedłużacz chcesz wykorzystywać do zasilania innych urządzeń (np lampy z metalową obudową), które wymagają “uziemienia” to kup przewód trójżyłowy 3x4mm2.
Dla przedłużacza o łącznej długości do 50 m.b wystarczy to samo co powyżej lecz przewód 2 lub 3 x 2,5 mm2;