Kabel YAKY 4x10 w ziemii

Cześć koledzy,

Czy spotkał się ktoś z was z takim przypadkiem.

Istniejąca instalacja oświetlenia zewnętrznego będzie modernizowana.
Stare słupy z oprawami zostaną zdemontowane. W ich miejsce zostaną zamontowane nowe oraz dołożone w nowych lokalizacjach 3 dodatkowe słupy z oprawami. Instalacja zasilana jest kablem ziemnym YAKY 4x10mm2.

Nie jest przewidziana wymiana kabla na nowy, a jedynie ułożenie nowych odcinków do nowych opraw kablem YAKY 4x16mm2 (ze względu na wymogi warunków technicznych i norm).

Czy takie działanie ma sens, aby nowe odcinki wykonać YAKY 4x16mm2 gdy cała instalacja jest 10mm2?
Czy nie można ułożyć nowych odcinków kablem 10mm2?

Pozdrawiam

Może być 10 mm2 Cu - napewno taniej nie będzie.

Cześć piotrp,

Czy wymagania dotyczące minimalnych przekrojów przewodów nie dotyczą jedynie instalacji w budynkach, natomiast kable w ziemi mogą mieć mniejsze przekroje?

Czy jest tu gdzieś zdrowy rozsądek, że cała istniejąca sieć oświetlenia jest wykonana YAKY 4x10, i zostaną dołożone nowe odcinki YAKY 4x16 połączone z kablem 4x10? Przecież to nic nie zmieni.

Dzięki za zainteresowanie tematem!

Wymagania dotyczące minimalnych przekrojów dotyczą instalacji odbiorczej, czyli najczęściej wszystkiego, co znajduje się za licznikiem. Kabel, czy nie kabel, w ziemi czy w powietrzu, albo na ścianie - podlega tym samym regulacjom i normom co pozostałe elementy instalacji w obiektach budowlanych.
Może właśnie z tego powodu nie można kupić kabli czy przewodów aluminiowych 4-żyłowych o przekroju mniejszym niż 16mm. Po prostu takowych brak na rynku, więc zdrowy rozsądek można na półkę odłożyć.

Pozdrawiam, Wiesław

Pierwsze lepsze wystukanie w google “YAKY 4x10” pokazuje, że takie kable można bez problemu kupić… skąd takie wnioski, że takie kable są nie do dostania?

Co do minimalnego przekroju kabla aluminiowego, to wydaje mi się, że norma odnosi się do kabli w budynkach.

Mój błąd, faktycznie można je dostać, nie ma ich tylko w znanych mi hurtowniach, przynajmniej od ręki.

W obiektach budowlanych, nie tylko w budynkach, a to spora różnica.
Natomiast różnica mała w cenie pomiędzy 4x10 i 4x16.

Pozdrawiam, Wiesław

Norma mówi o instalacjach w obiektach budowlanych, nie rozdziela obiektów przemysłowych i mieszkalnych.
Nie stosuje się mniejszych przekrojów aluminiowych niż 16mm2, jak również nie produkuje się takich.

Zatem czy obiektem budowlanym jest instalacja zewnętrzna do zasilania oświetlenia parkowego?

Obiektem budowlanym wg definicji przedstawionych w Prawie budowlanym nazywa się:
a) budynek wraz z instalacjami i urządzeniami technicznymi,
b) budowlę stanowiącą całość techniczno-użytkową wraz z instalacjami i urządzeniami,
c) obiekt małej architektury.

Proszę w google wpisać YAKY 4x10. To już wyjaśniłem wcześniej, że takie kable na pewno się produkuje.

Nie pamiętam teraz szczegółów instalacji oświetlenia zewenętrznego, już sporo miesięcy do tego nie zaglądałem, pamiętam jednak, ze słupy mają być uziemione, ale chyba wolno stosować TT, tu nie ma PEN-a.

Już nie wiem kolego targetti kogo cytujesz.

To jest trochę tak jak z żarówkami dużej mocy :laughing:

Kable aluminiowe 10mm2 są, produkuje się je i można je kupić. I nie ma co dalej rozdmuchiwać tego tematu.

Czy w układzie TN-C w jakim pracuje sieć oświetlenia zewnętrznego można zastosować kabel YAKY 4x10mm2. Wymagania dotyczące minimalnego przekroju żyły kabla aluminiowego odnoszą się do instalacji w budynkach a nie do instalacji zewnętrznych.

Dziad swoje, baba swoje. Wymagania dotyczące minimalnego przekroju dotyczą instalacji w OBIEKTACH BUDOWLANYCH. Bez znaczenia jest wewnątrz, czy na zewnątrz. Możliwość porażenia występuje w obu tych środowiskach, a nawet na zewnątrz jest większe jego prawdopodobieństwo, co za tym idzie należy zwrócić baczniejszą uwagę na wytrzymałość zwarciową i wytrzymałość mechaniczną żyły PEN.
Jeśli Ci się wydaje, że “kable na zewnątrz” mogą być cieńsze zwróć uwagę na kable stosowane przez energetykę.

Mam wrażenie, że na forum poszukujesz jedynie potwierdzenia Twoich teorii, a wszelkie inne głosy ignorujesz jako niewłaściwe, albo niewygodne. Nikt Cię tu nie będzie zmuszał do użycia przewodu o 50 groszy za metr droższego tylko dlatego, że normy tak stanowią. Na pewno znajdziesz jakiegoś ogrodnika, który podpisze protokół i potwierdzi poprawność wykonania instalacji. Projektu na pewno nie ma.

Pozdrawiam, Wiesław

W tej chwili realizuję inwestycję gdzie obwód oświetlenia zewnętrznego według projektu to YAKY 5x10mm2. TN-S. Trochę specyficzna sytuacja, bo oświetlenie jest realizowane przy okazji budowy osiedla. ZDIUM nie chce im zrobić oświetlenia i robią we własnym zakresie. A zasilanie jest z jednego z budynków.

Zdrowego rozsądku brak oczywiście.

Kolego e-sparks, zupełnie źle odbierasz moje intencje.

Chcę rozjaśnić temat który jest ślepo powielany, bez głębszej analizy m.in. o nie produkowaniu kabli aluminiowych o przekrojach mniejszych niż 16mm2 - totalna bzdura, którą już widziałem kilka razy na tym forum.

Kolego e-sparks, czy znasz przepis który by mówił o konieczności stosowania kabla aluminiowego o przekroju min. 16mm2 do zasilenia opraw oświetleniowych zewnętrznych (park, ulica wewnętrzna) w układzie sieci TN-C?

To, że kabel 10mm2 jest niewiele tańszy od 16mm2 nic nie zmienia, bo w mojej sytuacji 10mm2 jest i tak dużo przewymiarowany w stosunku to długości sieci i jej obciążenia.

Dla mnie nieporozumieniem jest dokładanie odcinków kabla 16mm2 gdy cała sieć wykonana jest 10mm2.

Kable są dostępne i produkowane bo są wykorzystywane przy naprawach!

Odpowiem za kolegę.
“Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dn. 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie”

Nie rozumiesz jednego, przeprowadzasz modernizację instalacji, a robiąc modernizację musisz się dostosować do obecnych przepisów, i instalacją ma być zgodna z obecnymi. A one mówią cytat
“9) przewody elektryczne z żyłami wykonanymi wyłącznie z miedzi, jeżeli ich przekrój nie przekracza 10 mm2,”
Więc kolego jak chcesz żeby było zgodnie ze sztuką to czeka cię wymiana przewodów w starych słupach.

Cześć Sławek,

I to jest argument!

Czyli aby wszystko było w 100% zgodne z wymaganiami, powinno się wymienić całą sieć kablową na aluminium min. 16mm2 - wiem, że takie rozwiązanie na 100% nie przejdzie (względy ekonomiczne).

Pozostanie mi dołożyć nowe odcinki kabla aluminiowego o przekroju 16mm2 (do nowych opraw) i połączyć je mufami z kablem aluminiowym 10mm2, a reszta sieci pozostanie bez zmian. Nie podoba mi się takie rozwiązanie, ale inaczej nie da rady.

Dzięki Sławku, za konkretny argument!

Nikt tym sensem się nie zajął. Skąd ta moda aby unikać kabli i przewodów (żył PEN) AL mniejszych od 16mm2? A no stąd ,że uznano, że taka żyła jest zawodna mechanicznie a z drugiej strony wiadomo jest, że jak żyła PEN dupnie to trochę nieciekawie się robi. No to rozważ teraz taką oto sytuację. Jest stary kabel 10mm2 i ty robisz nowy kabel również 10mm2. I pech chciał, ze to na twoim nowym odcinku upaliło PEN. Teraz pytanie- miało cos do tego, ze przyłączyłeś swój kabelek do kabla 10mm2? Zmieniło by to coś jakby tam był kabel 120mm2? Moim zdaniem kabel zastosowany wcześniej w linii nie miał nic do tego, ze tobie w nowej linii upalił się PEN. A wiesz co stwierdzą mądre głowy?, że ten PEN się upalił i 2 dzieci zginęło bo ktoś nie posłuchał, że stosowanie żył PEN aluminiowych cieńszych niż 16mm2 grozi śmiercią. I raczej nic Ci nie pomoże przekonywanie, że przepis ten dotyczył instalacji w obiektach budowlanych a twoja linia to nie obiekt budowlany. Bo mechanizmy które opisałem w taki sam sposób dotyczą instalacji jak i linii kablowych nie będących instalacjami chociaż jeśli ty mówisz o parkingu i jego instalacji oświetleniowej to czy to nie jest obiekt budowlany? Jeśli nie to czym jest taki parking przy markecie?

Rreasumując twój tok myślenia jest taki. Jeśli instalacja oświetleniowa na odcinku A-B i tak stwarza zagrożenie poprzez cienki PEN to ty nie pogorszysz sytuacji rozszerzając to zagrożenie dodatkowo na odcinek A-C stosując dalej cienki PEN. Zapewne argumentujesz to tym, ze jak na odcinku A-B dupnie PEN to u ciebie na B-C i tak będzie zagrożenie nie zależnie czy to będzie PEN 10 mm2 czy 120 mm2. A jak już pisałem wcześniej nie jest to jedyny scenariusz możliwych wydarzeń.

A swoją drogą tych odniesień w internecie do takiego kabla wcale nie jest dużo. Mój komputer od razu automatycznie poprawił mi szukaną frazę na yky 4x10 więc na pewno nie jest to typowy produkt. Oczywiście produkowany nawet Telefonika go produkuje więc nie trzeba daleko szukać ale w hurtowniach zapewne nie zalega bo nikt o takie coś nie pyta. Więc nawet tańszy wcale nie musi być od 16. Więc w imię czego chcesz tę 10 –tkę zastosować?

Cześć marcin714,

Za takie wypowiedzi cenię to forum!
Bardzo trafnie to wszytko ująłeś!

Wycofuję się w 100% z kabla Al 10mm2. Przepis mówi jasno (nie stosować mniejszych przekrojów Al niż 16mm2) i tego się będę trzymał!

Pozdrawiam i dziękuję!
Marcin

Witam.

A jest wogóle taki kabel w sprzedaży??? No bo z demobilu to kolego chyba nie myślałeś układać.
Tu się nie ma nawet co zastanawiać, poprostu robić tak jak bozia nakazała.

Nie wnikajmy już w to czy taki kabel jest czy go nie ma :slight_smile: