Kabel wzdłuż rowu melioracyjnego

Witam Kolegów! Trasa linii kablowej przebiega częściowo w środku rowu melioracyjnego a częściowo w skosie tego rowu (w czasie opadów stoi tam woda) czy można tak projektować linię kablową?

witam Kolegów :slight_smile:
Nie.
Gdzie operat wodno-prawny?
Gdzie Decyzja Pozwolenia Wodno-prawnego?

Niech się wypowie właściciel rowu.

Jeśli nie ma innej możliwości technicznej lub jest taki przebieg następstwem innych uwarunkowań na przykład prawnych a właściciel rowu się zgadza to tak. Niemniej należało by unikać takiego ułożenia, jeśli już to jakieś min 70 cm pod najniższą częścią rowu a nad kablem należało by ułożyć płytki betonowe (melioranci to tak jak betoniarze za grosz ogłady).
pzdr

też mówię nie.
ale nie pytam się o operat, bo nie jest wymagany dla rowów melioracyjnych.
operat jest wymagany wg Art. 7. Prawa Wodnego:

1. Przepisy ustawy mają zastosowanie do wód śródlądowych…

czyli wg Art. 9.

1. Ilekroć w ustawie jest mowa o:
  1. ciekach naturalnych – rozumie się przez to rzeki, strugi, strumienie i potoki
    oraz inne wody płynące w sposób ciągły lub okresowy, naturalnymi lub
    uregulowanymi korytami;

a rowy nie są wodami czy ciekami.

pozdrawiam

W nawiązaniu do swojej poprzedniej wypowiedzi chciałem dodać że również jestem przeciw takiemu prowadzeniu linii kablowej, niestety rzeczywista sytuacja zmusiła mnie do wykonania czegoś takiego. Dodam że projekt został uzgodniony przez PZUD i PZD do którego należał w/w rów melioracyjny.

witam Kolegów :slight_smile:
Kolego Profusie, masz rację ale…
Autor pytania napisał rów ale co to oznacza i jaki jest stan faktyczny to nie wiemy. Nie wiemy czy ów rów jest oddzielną działką, czy na mapie nie jest opisany jako “wp”.
Jeżeli “wp” to moja wypowiedź jest aktualna.

A co oznacza skrót “wp”?

wody płynące

• czyli konieczność wykonania operatu wodnoprawnego i uzyskania decyzji wodnoprawnej.