Kabel NN pod budynkiem

Dzień dobry,
Zamierzam kupić mieszkanie na parterze w tzw. “czworakach”, czyli 4 mieszkania w 1 budynku.
Dopiero kiedy dostałam umowę przedwstępną od dewelopera dowiedziałam się, że pod moim mieszkaniem, przez sam środek, przebiega kabel NN doprowadzający prąd do pozostałych budynków na tym osiedlu. Służebność przesyłu jest zapisana w kw tej nieruchomości. Bardzo proszę o informację:
1/ czy takie położenie kabla jest w ogóle zgodne z prawem
2/ jakie ewentualne zagrożenia zdrowotne może ten kabel powodować
3/ jakie utrudnienia w przyszłości mogą być z tym faktem związane.
Będę bardzo, bardzo wdzięczna za odpowiedź. Bardzo się cieszyłam z perspektywy posiadania mieszkania z ogródkiem ale teraz mam poważne wątpliwości.

Pozdrawiam
Aldona

Co do pkt.2

Taki kabel powoduje mniejsze zagrożenie zdrowotne od kabla elektrycznego w ścianie przy gniazdku, bo jest raczej głęboko zakopany. Zatem wpływu promieniowania elektromagnetycznego na mieszkańców od tego kabla nie będzie.

Nie wierzę żeby kabel pod budynkiem szedł… Może pod tym ogródkiem??

Niestety, pod budynkiem. Widziałam plany :frowning:

Ad.1.
Zgodne z przepisami to nie jest.
Ad.2.
Zagrożenia zdrowotnego nie ma absolutnie żadnego w tym wypadku.
Ad.3.
W przyszłości też raczej nie przewiduję jakichkolwiek problemów, bo nawet jeśli ktoś to teraz odbierze i tak to zostanie, to ryzyko uszkodzenia kabla znacznie maleje z powodu braku dostępu do niego. Natomiast, jeśli w przyszłości kabel ten ulegnie uszkodzeniu pod budynkiem, na co szanse są bliskie zera, wówczas trzeba będzie opracować dla niego nową trasę, i tu ewentualnie mogą się pojawić problemy z prawem własności gruntów po których miałby przebiegać, ale moim zdaniem, prawdopodobieństwo wystąpienia takiego zdarzenia jest na poziomie co najwyżej 1% .

Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Trochę mnie Panowie pocieszyliście :slight_smile:
Wobec tego chyba nie bedę rezygnowała z mieszkania…
Pozdrawiam
Aldona

Może nie pod blokiem tylko w korytarzu piwnicznym?