Kabel nadgryziony przez królika - proszę o poradę co zrobić

Cześć, moja pralka Bosch przestała działać przy ostatnim wirowaniu i poczułam lekki spalony zapach w dodatku unieruchomiała drzwi. Świecą się wszystkie kontrolki oprócz START i nie może ruszyć. Podczas szukania problemu w oczy rzucił mi się podgryziony w kilku miejscach przez królika - kabel zasilający. Czy to może być przyczyna? Nie rozumiem tego, ponieważ pralka zapala kontrolki, oprócz tej START - zatem prąd musi iść?
Załączam zdjęcie.
Dziękuję z góry za pomoc.

Na jednym ze zdjęć widać że prawdopodobnie żyła fazowa jest całkowicie przegryziona. Brązowa znaczy. Albo to tylko izolacja, a przewodnik jest cały.
Na pewno kabel do wymiany, tu nie ma co ratować. Jeżeli o pralkę chodzi, jeżeli świeci to znaczy że napięcie do niej dochodzi. Przewód jako tako działa, swoją rolę spełnia ale nie jest bezpieczny do użycia. Moim zdaniem coś innego się uszkodziło. Spróbuj poszukać czy wyświetla jakiś błąd. Niektóre pralki mają system pokroju smart diagnostic, czyli pobierasz apkę na telefon tralka wydaje serię dźwięków a telefon na ich podstawie wyświetla kod błędu, powód itp. Wydaje mi się że to coś w pralce poszło. Może pierdoła pokroju kabla, a może coś kosztownego. Tego Ci nie powiemy bez jakiejś konkretnej informacji od systemów pralki.

Dziękuję, może to panel sterowania się zepsuł. Nie wyskakuje mi tym razem żaden błąd, a już bywały takie sytuacje. Kabel to jeszcze byłaby drobnostka. Pralka ma już około 6 lat. Lepiej kupić nową-wyjdzie taniej. :slight_smile:

Uszkodzony przez królika kabel zasilający może być przyczyną problemu, nawet jeśli kontrolki się świecą. Prąd może dochodzić tylko częściowo (np. do elektroniki sterującej), ale może być za słaby lub przerywany, żeby uruchomić silnik, grzałkę czy odblokować elektrozamek drzwi.

Radziłbym wymienić lub profesjonalnie naprawić uszkodzony kabel, a pralkę sprawdzić u serwisanta, żeby wykluczyć dalsze uszkodzenia, które mogły powstać przez zwarcie. Do tego momentu nie uruchamiaj pralki, żeby nie spowodować poważniejszej awarii lub zagrożenia pożarowego. Jeśli chcesz, mogę pomóc zidentyfikować uszkodzenia na zdjęciu albo podpowiedzieć, jak bezpiecznie odłączyć i wymienić kabel.

[quote=MarcinP86 post_id=165649 time=1749564724 user_id=38446]
Jeśli chcesz, mogę pomóc zidentyfikować uszkodzenia na zdjęciu albo podpowiedzieć, jak bezpiecznie odłączyć i wymienić kabel.[/quote]
No niestety, ale podryw nie wyszedł. Czat Dżipiti już dawno flirtuje i koleżanka jest zajęta. Musisz się lepiej postarać.
[quote=CzatGPT user_id=001]Na zdjęciu widać poważnie uszkodzony przewód (prawdopodobnie zasilający), który może stanowić zagrożenie porażeniem prądem lub pożarem. Oto jak bezpiecznie odłączyć i wymienić taki przewód przy pralce:

:warning: OSTRZEŻENIE:Jeśli nie masz doświadczenia z elektryką, najlepiej skontaktuj się z elektrykiem. Poniższe kroki są dla osób znających podstawy BHP przy pracy z prądem.

:white_check_mark: Krok po kroku: jak wymienić uszkodzony przewód zasilający

1. Odłącz pralkę od prądu

Wyjmij wtyczkę z gniazdka.

Upewnij się, że nie ma napięcia – sprawdź np. miernikiem.
  2. Odkręć tylną osłonę pralki

Zazwyczaj przewód zasilający wchodzi z tyłu i jest przymocowany do listwy zaciskowej (lub filtra przeciwzakłóceniowego).

Zlokalizuj, gdzie przewód się kończy w środku.
  3. Zrób zdjęcie połączeń

Zrób wyraźne zdjęcie przewodu przed jego odłączeniem – pomoże Ci potem dobrze podłączyć nowy.
  4. Odłącz przewód

Odkręć zaciski lub wypnij przewód z gniazda.

Jeśli jest przykręcony do obudowy (np. uchwytami), odkręć je.
  5. Załóż nowy przewód zasilający

Użyj odpowiedniego przewodu 3-żyłowego (np. 3 × 1,5 mm²).

Poprowadź go w ten sam sposób.

Podłącz żyły zgodnie z poprzednim układem:

Brązowy / czarny – faza (L)

Niebieski – neutralny (N)

Zielono-żółty – uziemienie (PE)
  6. Zamocuj przewód

Przymocuj go do obudowy – ważne, by się nie ruszał i nie ocierał.

Załóż z powrotem tylną osłonę pralki.
  7. Test działania

Podłącz pralkę do prądu.

Włącz i sprawdź, czy działa poprawnie i nie ma żadnych iskrzeń ani zapachu przypalenizny.[/quote]
    Pozdrawiam,