Kabel AsXSn do ziemi

Witam fachowców
Czy kable AsXSn można stosowac do ziemi, bo tak mi proponuje elektryk.
Mnie jako laikowi ten kabel kojarzy się raczej z przyłączami napowietrznymi.

Z góry dziekuję za odpowiedź.

Witam.
Była już dyskusja na ten temat :
http://www.ise.pl/forum/viewtopic.php?f=17&t=6751&st=0&sk=t&sd=a&start=50

Dziękuję

Zobaczyłem na stronie producentów, że do układania na słupach lub elewacjach domów. Czyli wg mnie nie w ziemi.

Pozdrawiam

AsXS czy AsXSn są przewodami samonośnymi. Nazywanie ich kablami jest nadinterpretacją bo jedyne co mają wspólnego z kablami to izolację (0,6/1kV). Nie mają powłoki ochronnej, innymi słowy każde najdrobniejsze uszkodzenie jest uszkodzeniem izolacji. Dla kabli układanych w ziemi zakładanie możliwości uszkodzenia izolacji wogóle nie ma mowy. I chyba tyle. Rozważanie pomysłu układania ich w ziemi jest bez sensu.

AsXS nie jest kablem tylko przewodem i napewno nie nadaje siędo ukladania w ziemi. Zresztą przewód ten nie jest tańszy od kabla aluminiowego o tym samym przekroju a wręcz odwrotnie więc skąd takie pomysły?

Witam.
Są kable uniwersalne i do podwieszania i układania w ziemi.Są to kable typy EXCEL I AXCES-w ofercie F-my ENSTO POL.
http://www.ensto.pl -tam znajdziesz info o tych kablach.
Pozdrawiam, Janusz

Witam.
Kable Exces i Axcel są kablami SN -to info dla tych co chcieliby i w ziemi i w powietrzu.
Janusz

Jesli jest to krotki odcinek to ulozyc na calym odcinku w odpowiedniej rurze z tworzywa sztucznego - sa karbowane ryry do ukladania w ziemi, dwuscienne.
Zwyklego peszla uzyc nie wolno.

Witam

W Twojej rurze za chwilę będzie pełno wody
wg mojej wiedzy do ziemi idą kable jednak!

czytaj kolego co inni napisali np:

STANCA

witam Kolegów:)

Kolego, jak nie wiesz o czym piszesz to lepiej nie pisz i nie rób ludziom wody z mózgu!

OK

Ale się dyskusja wywiązała, jak na Gazecie Wyborczej.

Przewód a nie kabel, ok teraz już rozróżniam te pojęcia
AsXSn nie nadaje się do ziemi, karta katalogowa produktu określa to.