Witam,
Czy kabel aluminiowy typu YAKY 4x240mm2 może wchodzić bezpośrednio do budynku? Mam rozdzielnię która znajduje się w głębi budynku i chciałbym zasilić ja kablem aluminiowym. Czy jest jakis przepis który tego zabrania?
Czy masz jakąś dokumentację lub projekt? Budynek to zbyt ogólne określenie, co to za kabel też nic nie napisałeś (jego funkcja, warunki ułożenia). W przeciętnych sytuacjach nie ma problemów z takim kablem (nie ma przeciwskazań), ale musisz zwrócić uwagę na promienie gięcia przy układaniu kabla, to moze determinować, czy ten kabel mozna wprowadzić do budynku.
No przekrój czasem robi problemy przy wprowadzeniu takiego kabla. Lepiej na wcześniejszym etapie to już uwzględnić. Ale czy ma sens stosowanie aluminium ?
Pewnie ci zostało albo chcesz oszczędzić pare groszy ale wart się wcześnie zastanowić. A co mówi projekt ?
Parę groszy? 200m kabla YKY 240mm2 - ok. 90 tyś zł, a YAKY - 25 tyś zł, obciążalność prądowa ok. 100A więcej na korzyść Cu. Można by było położyć 150 w miedzi byłoby porównywalnie z obciążeniem do 240Al. Ale 150 w miedzi też droga: ok. 65 tyś zł. A ja muszę ułożyc dwa takie kable, więc rachunek prosty:
240Al - 50tys zł, 150Cu - 130 tyś zł, różnica bagatela 80 tyś zł.
Co do projektu to właśnie jestem na etapie uazgodnień z projektantem. Z wejściem do budynku też nie będzie problemu.
Interesuje mnie kwestia prawna takiej operacji. Gdzieś kiedyś słyszałem że nie wolno stosować kabli aluminiowych w budynku, ale to chyba tyczyło się instalacji wewnętrznej (do gniazdek i urządzeń)- chyba hm… sam już nie wiem…
dlatego chciałem zasięgnac opinii urzytkowinków tego forum.
“ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie” Dz. U. nr 75, z późniejszymi zmianami.
Cytat:
należy stosować:
- złącza instalacji elektrycznej budynku, umożliwiające odłączenie od sieci zasilającej i usytuowane w miejscu dostępnym dla dozoru i obsługi oraz zabezpieczone przed uszkodzeniami, wpływami atmosferycznymi, a także ingerencją osób niepowołanych,
- oddzielny przewód ochronny i neutralny, w obwodach rozdzielczych i odbiorczych,
- urządzenia ochronne różnicowoprądowe lub odpowiednie do rodzaju i przeznaczenia budynku bądź jego części, inne środki ochrony przeciwporażeniowej,
- wyłączniki nadprądowe w obwodach odbiorczych,
- zasadę selektywności (wybiórczości) zabezpieczeń,
- przeciwpożarowe wyłączniki prądu,
- połączenia wyrównawcze główne i miejscowe, łączące przewody ochronne z częściami przewodzącymi innych instalacji i konstrukcji budynku,
8 ) zasadę prowadzenia tras przewodów elektrycznych w liniach prostych, równoległych do krawędzi ścian i stropów, - przewody elektryczne z żyłami wykonanymi wyłącznie z miedzi, jeżeli ich przekrój nie przekracza 10 mm2,
- urządzenia ochrony przeciwprzepięciowej.
- Przeciwpożarowy wyłącznik prądu, odcinający dopływ prądu do wszystkich obwodów, z wyjątkiem obwodów zasilających instalacje i urządzenia, których funkcjonowanie jest niezbędne podczas pożaru, należy stosować w strefach pożarowych o kubaturze przekraczającej 1.000 m3 lub zawierających strefy zagrożone wybuchem.
- Przeciwpożarowy wyłącznik prądu powinien być umieszczony w pobliżu głównego wejścia do obiektu lub złącza i odpowiednio oznakowany.
- Odcięcie dopływu prądu przeciwpożarowym wyłącznikiem nie może powodować samoczynnego załączenia drugiego źródła energii elektrycznej, w tym zespołu prądotwórczego, z wyjątkiem źródła zasilającego oświetlenie awaryjne, jeżeli występuje ono w budynku.
Była też zmiana w/w rozporządzenia z dn. 12.03.2009r. - ale nie dotyczy odnośnego tematu.
ok. wszystko jasne, wychodzi że można (wiedziałem zę gdzieś dzwoni, ale nie wiedziałem w jakim kościele:))
pozdrawiam
Witam!
Należy tu jednak dodać, że jeżeli w tych przewodach występuje żyła ochronno-neutralna PEN to w przypadku Al musi mieć ona przekrój 16mm2.
PN-HD 60364-5-54:2010 (i wcześniejsze)
543.4 Przewody PEN
543.4.1 Przewód PEN może być używany w instalacjach elektrycznych ułożonych na stałe i, z przyczyn mechanicznych, powinien mieć przekrój nie mniejszy niż 10 mm2 dla żył miedzianych i 16 mm2 dla żył aluminiowych.
A tak na marginesie jest to jawna sprzeczność z zapisem Rozporządzenia które zabrania wykonywania instalacji w układzie TN-C.
należy stosować> :
…
2) > oddzielny przewód ochronny i neutralny> , w obwodach rozdzielczych i odbiorczych,
…