Jakiej firmy polecicie narzędzia dla elektryka

Witam szanownych kolegów!
Niedługo będę musiał dokonać zakupu sporej ilości narzędzi (ręcznych i elektrycznych, takich jakie elektryk potrzebuje). Jakie firmy według was są godne polecenia? Obiło mi się o uszy knipex, haupa, baho (narzedzia ręczne).
Pozdrawiam!

Witam
Zależy do jakich prac potrzebujesz narzędzia. Czy mają to być prace pod napięciem, czy nie bo to zawsze różnica w cenie. A aż tak dużo się pod napięciem nie pracuje jeśli chodzi o elektromonterów
Z ręcznych narzędzi polecam Knipex - szczypce boczne (obcinaczki) są super. Co więcej mają nacięcia na 1,5 i 2,5 do ściągania izolacji.
Elektronarzędzia to jak wiesz, że to Hilti, tańsze to Metabo i Bosch “niebieski”.
Ale jak trzeba pomyśleć do jakich prac to mają być narzędzia i kto z nich będzie korzystał - czy nikt ich nie ukradnie. Bo obcinaczki Knipexa kosztują 125 a Kuźni 25PLN i tylko że knipex przetrzyma 3szt (o ile wcześniej nie zginie).

pozdrawiam
Krzysztof

Z nerzedzi bedzie korzystać tylko jedna osoba czyli ja. Prace takie jak rycie bruzd i inne zwiazane z okablowaniem i montarzem osprzętu, dalej zobaczymy co dojdzie do zakresu prac.

Witam

Na początek proponuje zakupić podstawowe narzędzia i takie z niszej pułki.
Jak kolega rozwinie “interes” będzie wiedział jakie narzedzia potrzebuje i
wtedy można kupic porządny sprzęt.
Bo tak kolega kupi jakieś tam narzędzie a nie będzię go urzywał.
Narzędzie ma na siebie zarabiać a nie lerzeć.

Pozdrawiam.

Rada jak najbardziej na miejscu hm tylko te błędy brrrrrrrr-dobrze jest przed wysłaniem przeczytać i poprawić(przecież nasze posty czyta wiele osób)-nie odczytuj tego jako czepianie się, ale takie błędy naprawdę mnie rażą(myślę, że innych też)

Witam

Przepraszam.

Pozdarwiam.

Staram się mieć dwa zestawy narzędzi. Pierwszy do pracy pod napięciem (kościółkowy) i tutaj nie pytam o cenę tylko sprawdzam atesty. Drugi do harówki i tutaj zwracam uwagę na jakość materiału z jakiego są wykonane,ich użyteczność na codzień i cenę .
Nie zamieniam ich przeznaczeniem.
Z codziennych narzędzi używam Kuźni . Bahco jest bdb ale cena powala.
Zwróć uwagę na aspekt prawny. Jeżeli TY kupujesz narzędzia pracownikom to TY i tylko TY odpowiadasz za ich prawidłową jakość . Narzędzia wymagające badań MUSZĄ mieć protokoły badań przechowywane w archiwum firmy.
Narzędzia kupowane przez pracownika i ewentualnie refundowane przez pracodawcę swoje bezpieczeństwo (izolacja itd) pozostawiają w rękach kupującego a nie płatnika finalnego. Nie zwalnia Cię to od obowiązku okresowej kontroli ich stanu.
Nawet banalny młotek MUSI być kupiony rozważnie. Nie mam na myśli osławionych trzonków. Stal z jakiej wykonany jest młotek ma być kowalna a nie samoutwardzalna. Kilka razy spotkałem się z “odszczepioną " drzagą stalową ,która poleciała gdzieś … To była znakomita firma " Skośne oko”.
Generalnie elektronarzędzia to tak jak opisali koledzy + dobry szybki serwis. Kocham Makitę ale ceny serisu na oryginalnych częsciach są straszne.

Witam wszystkich na forum.

Jeśli chodzi o narzędzia reczne to polecam knipex,wiha,bahco,lux(szczególnie młotki i majzle) ,bost choć ten ostatni jest tródno dostepny w polsce, natomiast jesli chodzi o elektronarzedzia to na poczatek napewno wystarczy niebieski bosch,makita,hitachi… pozdrawiam.

polecam firme NWS to kompromis miedzy cena a jakoscia-obcinaczki boczne kosztuja w granicach 50zł brutto. Uzywałem banho-ale byly tak dobre,ze zawsze po jakims czasie “znajdowaly” nowego własciciela. co do wkretaków polecam Felo. jesli chodzi o elektronarzedzia ja uzywam De Wata, mam z 5 wiertarek i jest ok. Nie polecam jedynie wkretarek tej firmy.Hilti jest bdb, ale serwis jest koszmarnie drogi

Ja bym polecił z elektronarzedzi HILTI,DeWALT,oraz METABO. Jesli chodzi o narzędzia ręczne,to mysle ze nie warto przesadzac z ceną i jakoscią. Te ze sredniej półki są przewaznie wystarczające,czasem mozna trafic dobre z nizszej półki.
Nie wiem jak wy Koledzy,ale ja zawsze wolę miec cos nowego. Nie kupuje narzędzi na całe życie :slight_smile:

A co sądzicie o Metabo? Tutaj [url]http://Reklama wykasowana można poczytać o tej marce obszerny artykuł. Jeśli szukacie informacji o markach narzędzi, to ten tekst poszerzy Wasze horyzonty :slight_smile:

proszę zacząć czytać regulamin tego forum
STANCA/moderator

Ja znalazłem na stronie Uniora ciekawe zestawy dla elektryków i powiem szczerze, że z wyglądu i parametrami są bardzo ok. chciałbym zapytać bardziej doświadczonych forumowiczów co sądzą o narzędziach tej firmy i jakie mają doświadczenia. bardzo prosiłbym o opinie osób, które miały z tą firmą do czynienia a nie, że słyszały albo obiło im się o uszy. pozdrawiam.