Jakie włączniki i gniazdka wybrać do domu?

Dzień dobry,

kupiłam mieszkanie i zastanawiam się jak dobrać łączniki i gniazdka. Na co powinnam zwrócić uwagę? Czy lepiej od razu zgłosić się do elektryka czy może np. najpierw sprawdzić kolorystykę i co mi się podoba?

Nie wiem od czego zacząć :frowning:

To zależy od wielu czynników. Przede wszystkim pieniądze. Jeśli jest ich mało, to najlepiej wybrać najtańszy system ramkowy, jeśli kasa nie gra roli, bierz co chcesz.
Zwykle podstawowy kolor to biały, ewentualnie kremowy. Przeważnie kolor = wyższa cena + towar na zamówienie. Niektórzy producenci mają też każdy element osobno do kupienia, np legrand niloe, zwykłe pojedyncze gniazdo to samo gniazdko (już z plastikiem) + ramka, a np. Berker to gniazdko, plastik gniazdka i ramka.

Co do elektryka, to polecam najpierw wybrać firmę i model, a potem niech elektryk albo sam zamówi co trzeba, albo niech policzy i kupi to inwestor.

Nie ukrywam, że budżet gra rolę, ale też nie chciałabym mieć gniazdek w domu, które są tanie i mogą być niebezpieczne dla dzieci…
Czy każdy producent ma jakąś gwarancję, że to wszystko jest bezpieczne?

Nie posiadam technicznej wiedzy, ale wiele razy się zdarzało wśród znajomych, że były jakieś zwarcia, urzadzenia się niszczyły…

Czy elektryk jest w stanie mi doradzić co jest najbezpieczniejsze i np na co zwrócić uwagę jak wybieram? Bo kolor to dostosuję raczej do ścian i aranżacji. Nawet białe mi się podobają, ale w sumie wszędzie praktycznie widzę, że ludzie mają w domach białe łączniki i chciałabym coś innego

Czy są bezpieczne, jak dziecko będzie latało z gwoździami no to nie będą bezpieczne… Można kupić zaślepki do gniazdek, a można kupić gniazdka z blokadami, do których nie da się włożyć tylko jednego “bolca”. Obudowy i tak są plastikowe, choć nie zawsze, więc nie przewodzą prądu. Co do zwarć i uszkodzeń urządzeń, to nie winiłbym gniazdek, bo takie coś może stać się zarówno w najdroższym gniazdku jak i w najtańszym. Być może wina montera, że źle zamontował, albo zbyt słabo skręcone śrubki…

Zobacz serię Legrand NILOE, najtańsza seria ramkowa, nawet przyjemne i łatwe w montażu :wink: