Witam szanowni Panowie, proszę was o poradę w następującej sprawie.
Początkiem roku firma energetyczna rozwiązała z moimi dziadkami umowę na sprzedaż i dystrybucję energii (przyczyną rozwiązania był nie opłacony od kilku miesięcy rachunek) i w następstwie tego zdemontowano licznik energii elektrycznej. Należności zostały uregulowane, umowa został ponownie podpisana ale monter, który miał zamontować nowy licznik energii elektrycznej stwierdził, że tablica licznikowa i zabezpieczenie za licznikiem jest w złym stanie i nakazano wymianę.
Pytanie polega na tym, czy ja jako elektryk z uprawnieniami SEP E z pomiarami do 1kV mogę wymienić tablicę przedlicznikową czy potrzebne są do tego uprawnienia budowlane.
Konieczny będzie wniosek o zgodę na rozplombowanie zabezpieczenia przedlicznikowego, wymiana przewodów od zabezpieczenia przedlicznikowego do licznika, wymiana tablicy licznikowej, wymiana opraw bezpieczników topikowych zabezpieczenia za licznikiem i oczywiście zgłoszenie instalacji do ponownego zaplombowania i założenia licznika.
Pragnę zaznaczyć, że mam doświadczenie jako monter instalacji elektrycznych i wiem co i jak należy zrobić aby było bezpiecznie. Nie jestem jednak na bieżąco z przepisami (od ładnych kilku lat nie zajmuję się już instalacjami) a wiem, że wiele się przez te kilka lat zmieniło.
Proszę zatem o odpowiedź, czy elektryk z uprawnieniami SEP do 1kV może wykonać taką naprawę instalacji elektrycznej i następnie zgłosić taką instalację jako nadającą się do eksploatacji.
Pozdrawiam