Jakie przewody należy stosować w strefie Ex

Proszę o poradę jaki przewód zastosować (typ, producent) do zasilania wentylatora 3x400V o mocy 0,25kW znajdującego się w strefieZ2.

Kabelkowy, miedziany, okrągły o średnicy dopasowanej do dławic.
Tyle tak na gorąco.
Pozdrawiam.
[/quote]

Witam,
odpowiednie regulacje są opisane w IEC 79-14 rozdz. 9.2 i 9.3 (PN-EN60079-14)
niestety jestem w delegacji i nie mam tej normy z sobą, ale może któryś z kolegów ją ma i może zacytować?

Codzi mi o podanie przykładowego typu przewodu, czy to może byc np. przewód YDY, OMY, OWY czy jakiś inny.

Witam Kolegę „Volcik” i wszystkich Kolegów na FORUM.

Wg mojej wiedzy, to w strefie Ex należy stosować odpowiednie urządzenia o określonym IPxx co nie dotyczy przewodów i tak jak napisał Kolega Marek odpowiednie dławice przy wejściach/wyjściach z/do rozdzielnic itp. Z tymi projektami, które widziałem, to przeważnie stosowano przewody o wzmocnionej izolacji tj. 400/750V.

Witam
jestem w domu i mogę w pełni odpowiedzieć na pytanie
Norma 79-14 w p.9.3.4 określa, że w strefach 1 i 2 Ex kable muszą spełnić wywagania “rozprzesteniania płomienia” wg normy IEC332-1. Ja na budowach w takich przypadkach wymagam by kable posiadały powłoke nierozprzestrzeniającą płomienia. Są to np: kable telefoniki o oznaczeniach YnKY.
W przestrzeniach Ex nie mozna stosować kabli aluminiowych.

zastosuj YKY 4x2.5 obojętnego producenta
pozdrawiam

Dzieki bardzo za podpowiedź właśnie na takie kable stawiałem.

Witam
Kolego Volcik proszę zwrócic uwagę na zabezpieczenie silnika (domyślam sie że o budowie Ex) zabezpieczenie termicze powinno zadzałać przed czasem te podanym na tabliczce znamionowej silnika.
Przewód należy dobrać do obciążalności -prądu silnika, oraz by temperatura przewodu nie przekroczyła w warunkach pracy i przetężenia , temperatury granicznej strefy wybuchowej - klasa temperaturowa.
Dla podanego silnika (prad In prawdopodobnie nie przekracza 1A) powinnien wystarczyć przekrój 1,5mm2, zależy to od sposobu ułozenia i długosci.
Zabezpieczenie silnika zabezpieczy także przewód i ograniczy prad zwarcia.
Wskazany jest przy silniku montaż wyłacznika “serwisowego” odłączającego zasilanie na czas przeglądu.
Pozdrawiam.

jedynie 4 x 1,5 ykoy sek lub cek w zależnosci od temperatury

Witam!
A czy silnik wentylatora nie powinien mieć wbudowanych czujników do ochrony przed wzrostem temperatury obudowy?

Pozdrawiam
Borsuk

CUY

silnik powinien posiadac termistor

Witam Kolegów na Forum.

silnik powinien posiadac termistor

Jaka jest zasada działania termistora ?

Strefa zagrożona wybuchem…a od jakiego środowiska? pytanie nieścisłe…stąd improwizacje i dużo wtyczek. Stacje paliw, rozlewnie gazu tak trudno powiedzieć w czym się “macza” palce? Pozdrawiam CJD.

Nie bardzo rozumiem kolegę - strefa zagrożenia wybuchem jest ściśle zdefiniowana i to w czym autor tematu macza palce nie jest istotne

przez strefe zagrożoną wybuchem …

rozumie się przez to przestrzeń, w której może występować mieszanina wybuchowa substancji palnych z powietrzem lub innymi gazami utleniającymi, o stężeniu zawartym między dolną i górną granicą wybuchowości;

cytat z Strona główna - Komenda Wojewódzka Państwowej Straży Pożarnej w Warszawie - Portal Gov.pl

a klasyfikację stref zagrożenia wybuchem określa
PN-EN 60079-10:2002
natomiast zasady projetowaia urządzen elektrycznych:
PN-EN 50014U i PN-EN 60079

pozdrawiam DAREK