witam wszystkich i pozdrawiam, mam pytanie z dziedziny alarmów i nie wiem gdzie je zadać, więc zadaję tutaj - chodzi mi o układanie przewodów, jakie symbole powinny mieć przewody alarmowe, np. od cantralki do klawiatury, od centralki do czujek, od centralki do sygnalizatora i ilo żyłowe przewody się stosuje do powyższych rozdziałów?
Ja stosuję kable teletechniczne. Ilość żył w zależności od tego ile jest potrzebnych plus 1-2 rezerwy.
np. YnTKSY 2x2x0,5
Ogólnie to teraz prowadzimy przewody od czujki do czujki i do centralki i wystarczy przewód 2x ale koszt niewielki więc zawsze się daje zapas no bo zawsze coś wyskoczy
Witam wszystkich kolegów na FORUM.
Zdradzam się z kolegami iż dobrze zawsze dołożyć jedną parę. Lecz zależne to jest od ilości czujników i długości kabli. Instalacja taka powinna być w rurkach lub korytkach tak więc z ewentualną wymianą uszkodzonego odcinka nie powinno być problemu.
Jeśli chodzi o pytanie kolegi „daniel” to mnie trochę dziwi gdyż ilość żył wynika od stosowanej centralki i czujek. Jeśli chodzi o typ kabli to w niektórych pomieszczeniach może zajść konieczność użycia kabla w ekranie.
Ponadto każda instalacja alarmowa czy p.poż. musi mieć dokumentację sporządzoną przez wykonawcę. W przypadku włamania lub pożaru, PZU lub Straż ma prawo sprawdzić zgodność instalacji z dokumentacją. Sprawdzić czy ilość czujek (czujników) była wystarczająca itd. W przypadku jej braku PZU nie zapłaci odszkodowania, a Straż narzuci kary za pożar.
Pozdrawiam Krystyn
Jak w każdej instalacji, również i w alarmowej należy sprawdzić (wyliczyć) czy dany przekrój przewodu zapewni w określonym miejscu wymagany poziom napięcia. Należy zatem znać pobór prądu czujki, konsoli, sygnalizatora … itp.
Ilość żył kabla określają wymagania poszczególnych urządzeń.
Z doświadczenia wiem, że ewentualna rezerwa jednej pary może stanowić duże ułatwienie przy ewentualnej niewielkiej rozbudowie systemu.
Kabel od czujki do czujki prowadzimy zazwyczaj w systemach sygnalizacji pożaru (tak jak to określił p. Andrzej). W systemach sygnalizacji włamania i napadu ten sposób łączenia czujek nalezy raczej do wyjątków - np. system ADEMCO VISTA. W zdecydowanej większości systemów sygnalizacji włamania i napadu przewody od czujek prowadzone są albo do centrali albo do modułów podcentral. Przepraszam za gadulstwo.
Pozdrawiam Roman.
To jest jeszcze trochę za mało. Są systemy adresowalne i nieadresowalne, są różne typy linii alarmowych, np: EOL i DualEol, sabotaż też może być na osobnej parze. Przewody należy dobierać zgodnie z wymaganiami zaprojektowanego systemu.
Zgadzam się z kolegami co do konieczności uwzględnienia spadków napięć i do dołożenia żył rezerwowych. Ja stosuję najczęściej YTKSY 3x2x ( i tu zależy od długości linii)
Proponuję sięgnąć po literaturę TECHOMU
Czy ktos moze polecic jakies opracowanie/ksiazke/strone www typu poradnik dla projektanta na temat instalacji slabopradowych. Bo do “tych wyzszych pradow” to jest ksiazek duzo, a o slabopradowych to jak na lekarstwo.
Pozdrawiam
MP
Może tutaj
Ja osobiście nie wiem co to za wydawnictwa ale tylko tyle udało mi się znaleść.
Może ISE zainteresowałoby się wydawnictwami o tej tematyce.