Jakie powinny być prawidłowe wyniki pomiarów

Po wykonaniu przez elektryka instalacji w domu jednorodzinnym, dostałem od niego protokół z pomiarami rezystancji izolacji.
Wyniki zawierają się w granicach 100-200MΩ.
Mam pytanie czy to nie jest za mało, czy ZE mi to odbierze, i jakie powninny byc prawidłowe wyniki pomiarów rezystancji (np. wg normy) w instalacji wykonanej przewodami DY oraz YDYp.

Witam!

Protokół powinien zawierać klauzulę, czy rezystancja instalacji odpowiada wymogom normy i pozwala na jej eksploatację.
Twoje wyniki wielokrotnie przekraczją minimalne wymagania.

Witam wszystkich Kolegów na FORUM.
Rezystancja wymagana wg normy powinna być większa od 0,5 MΩ.
Tak więc wyniki są dobre.
Dlaczego nie piszę BARDZO dobre?
Ano dlatego gdyż mam pewne wątpliwości do wyników bo jak moi pracownicy przynoszą mi wyniki zapisane w mierniku MIC-1000, to wartości przy nowych instalacjach są rzędu 500 MΩ do 2 GΩ.
Ale może się mylę.
Może Kolega EDI coś się wypowie w tym temacie gdyż ma praktykę w instalacjach domków jednorodzinnych.
Oraz może inni Koledzy coś napiszą ze swojej praktyki.

Witam

Ano dlatego gdyż mam pewne wątpliwości do wyników bo jak moi pracownicy przynoszą mi wyniki zapisane w mierniku MIC-1000, to wartości przy nowych instalacjach są rzędu 500 MΩ do 2 GΩ.

To zależy od miernika jakim było to mierzone, przecież mierząc IMI o zakresie 100Mom nie mogli wpisać wyższej wartości niż zakres miernika. Często spotyka się protokoły gdzie wszystkie wartości mają 100Mom bo miernik wskazywał wartości poza zakresem.

Witam Kolegę Mirka i wszystkich Kolegów na FORUM.
Zgadzam się z Kolegą, że wpisać można wyłącznie max zakres przyrządu pomiarowego.
Zastanawiają mnie jednak wartości poniżej 200 MΩ w nowej instalacji w domku jednorodzinnym w którym obwody nie są długie.

W AD225 (nie pamiętam numeru) wyniki powyżej 20 GΩ to często normalka w nowych krótkich instalacjach. Ja mam MIC 3 i tego AD (bo ma zakres 2,5kV). 200 MΩ w nowych instalacjach to słaby wynik choć gdy mają 200 bm przewodów to nic dziwnego.

Takie wyniki są mało prawdopodobne w nowej instalacji, obwody często kilkaście metrów mają, powinno być więcej. Jakiś przekręt.

STANCA

Witam
Wyniki moga byc prawidlowe. Zalezy jakim miernikiem zmierzono.
Niektorzy pisza cyferki od 100 ÷ 200 wedlug zasady “aby nie byly jednakowe”. Ja zawsze pisze wyniki max z .,dla sieci 0,4 kV i imi31 wychodzi 2,5 M

Wydawało mi się że chodzi o pomiary a nie o totolotek.
STANCA

Witam!

W przypadku, gdy wartość rezystancji przekracza zakres miernika (np. 200M >200.
Spotkałem się ze stwierdzeniem, że tak się powinno pisać.

stwierdzono zapis
Wyniki zawierają się w granicach 100-200MΩ.
Nie ma tu wpisu >200 MΩ.
Gdyby tak zostało zapisane to by wyjaśniało.

STANCA

Witam wszystkich Kolegów na FORUM.

Owszem, przy długości odcinak o długości > 200 mb rezystancja może być mniejsza niż 200 MΩ, jednak w wątku tym omawiamy instalację w domkach jednorodzinnych.

Kolego “zax”, nie byłem dzisiaj na żadnym spotkaniu z drinkami ale nic z tego zdania nie rozumiem. Czy IMI 31 ma zakres tylko do 2,5 M

Tego zdania też nie mogę zrozumieć o co chodzi.

Moim zdaniem czy będzie napisany znak równości „=” lub większości „>” można przyjąć za poprawne, jednak preferuję w wynikach pomiarowych napisać to czego jesteśmy pewni, czyli znak „=”.
Uważam, że bardzo ważną sprawą jest analiza wyników pomiarowych w z pomiarami obecnymi i poprzednimi, z których po analizie wyników można stwierdzić zmiany w instalacji. Opisane jest to dokładnie w naszej książce i nie będę się więcej rozpisywał.
Analiza taka może być przeprowadzona przy zastosowaniu mierników wskazujących duże zakresy pomiarowe.
I na koniec.
Widzę, że wielu Kolegów boi się podać wyników z praktyki.
Czyżby wielu z nich pisało wyniki wyssane z palca?
Kolega EDI też milczy!

Witam
Kolego Krystyn mach kein Theater jeśli jest więcej niż 0.5 Mom , to jest dobrze . Nikt za dalsze analizy nie zapłaci .

Witam
Po prostu tak mnie uczono.
miernik IMI31 ma kropke przy 2,5M

Witam!

-Na pytanie zasadnicze (w/w) odpowiem tak:
-Prawidłowe wyniki pomiarów to takie, które są zgodne z normą i oceniajacy uzna je za wartości wystarczające, by wydać oświadczenie na piśmie, że instalacja nadaje sie do eksploatacji.
-A wszystko to jest opisane w PN-IEC 60364-6-61:2000
E.612.3 Rezystancja izolacji instalacji elektrycznej.

P.S.
-Nie będę przedstawiał wyników pomiarów dla wykonywanych ostatnio instalacji w domkach jednorodzinnych, (nie z powodu, że się boję), ale by ktoś nie brał z nich przykładu i wstawiał “na lipę” do swoich protokółów.
-Każda nowo wykonana instalacja ma swoje, niepowtarzalne wyniki pomiarów stanu izolacji, które zależą od wielu czynników.

Witam Kolegę Edwarda (EDI) i wszystkich Kolegów na FORUM.

Domek, domkowi nie równy. Gdy ktoś chce oszukiwać, to i tak będzie.
Nie widzę żadnej pomocy w tym temacie ze strony Kolegi EDI na którą liczyło zapewne wielu Kolegów.
Wyłączam się z tego wątku.

Witam !
Ja też mam wątpliwości do wyników powyżej 1 Goma. Można to sprawdzić.
Myślę,że watpliwe wskazania mogą pochodzić z pomiarów pod wysokim napęciem.
Mam bardzo klasowy woltomierz cyfrowy produkcji “komunistycznej”,
wykonany zgodnie z normami bez zadnych oszustw.
Na zakresie 1V DC posiada rezystancje wewnetrzna 50 000 mom,
jest to zauważcie ZALEDWIE 0,05 Goma.
Nie neguje wyników. Ja sprawdziłbym to metodą standardową.
Przykładam 100V DC do badanych żył i mierzę legalizowanym miernikem prąd. Mogę w ten sposób porównac, jak mają się jedne wyniki do drugich.
Pomiary rezystancji pod wysokim napieciem powinny wykryć przebicia izolacji i upływy.
Uzyskanie rezystancji powyżej 10 Mom nie będzie problemem.
**Wyniki pomiarów powinny być podawane jako WIĘKSZE OD…**Wyniki 2 Gom wskazują raczej na to, że pomiary wykonywał ignorant,
nie majacy pojęcia o tym co robi.
Dlaczego? Niewielkie zanieczyszczenia, kurz brud z 2 Gom zrobią
50 Mom i dlatego uważam,że takie wyniki podaje ignorant.

CYRUS.

Witam

Wyniki pomiarów powinny być podawane jako WIĘKSZE OD…Wyniki 2 Gom wskazują raczej na to, że pomiary wykonywał ignorant,
nie majacy pojęcia o tym co robi.

Zamiast wyzywać od ignorantów niech kolega najpierw sam zrobi pomiary dobrym miernikiem do pomiarów izolacji i wtedy możemy podyskutować bo jak na razie to kolega nie ma pojęcia o czym pisze. Sam robiłem pomiary izolacji nowej instalacji i rzeczywiście wyniki wychodziły rzędu Gom i były to wyniki powtarzalne dla różnych obwodów i pomiary nie były wykonywane w warunkach laboratoryjnych, więc kurzu nie brakowało.
Druga sprawa to pisanie = lub > . Otóż swego czasu pouczono mnie, że pisanie “>” w protokole pomiarów jest nieprawidłowe i tego się trzymam. Należy wpisywać najwyższą odczytaną wartość.

Witam
Wazmy slowa. Ignoranctwo wylazi czasem kolego Cyrus z tresci kolegi postow.
Co kolega rozumie przez:“Myślę,że watpliwe wskazania mogą pochodzić z pomiarów pod wysokim napęciem”, co to jest dla kolegi wysokie napiecie?
Jakie kolega uwaza napiecie za wlasciwe dla pomiarow sieci nn o,4 kV.Nie sa ignorantami ci co stwierdzaja iz 1 M

Witam

Kolega ma dobre wyniki a tu dyskusja.

Są różne szkoły wykonywania pomiarów i brak jest jednolitych wzorców dla protokołów
pomiarów.
Przy takich wynikach nie można mówić, że pomiary wykonane są źle lub naciągane.

Mnie nie dziwią niskie wartości dla nowych obiektów.
Nie podam wartości (bo odnoszą się one do PBUE), ale w „Warunkach technicznych
wykonania i odbioru robót budowlano-montażowych” Tom V ‘”Instalacje elektryczne”
wydanie z 1988 r w punkcie 7.14 “Próby montażowe”, jest zdanie.

… dla instalacji w budynkach nowych z przewodami ułożonymi bezpośrednio w tynku albo
w rurach instalacyjnych pod tynkiem dopuszcza się na jeden rok od wykonania instalacji
wartość rezystancji mniejszą od wyżej podanej …

Skoro taki zapis istnieje to znaczy, że i problem z uzyskaniem minimalnych wymogów też bywa.
Czyżby tylko kolega EDI sumiennie wykonywał pomiary pomontażowe ?
I nie widzi sensu dyskusji. Ja też już tego sensu nie widzę.