Witam Chcę rozpocząć działalność gospodarczą i chciałbym się upewnić jakie muszę mieć wpisy PKD
będę głownie zajmował się badaniami i pomiarami instalacji elektrycznych, ale tak że gdy coś zostanie stwierdzone to może być usunięta ta usterka czyli naprawa lub konserwacja różnego rodzaju sprzętu lub instalacji elekt. oraz będzie możliwość projektowania instalacji elektrycznych w budynkach szafy, itp oraz nadzór nad po stępowanymi pracami.
z góry bardzo dziękuje
Ja proponuje żebyś sam wybrał co chcesz robić w ramach działalności , a potem zapytał tu na Forum czy poprawnie wybrałeś . Po prostu nikt za Ciebie nie zdecyduje …
Witam.
Od 1 stycznia 2008 roku obowiązuje nowe Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 24 grudnia 2007 r. w sprawie Polskiej Klasyfikacji Działalności (Dz.U. 251 poz. 1885 z dnia 31 grudnia 2007 r.).
W Urzędzie Statystycznym należy podać rodzaj przeważającej działalności : na dzień dzisiejszy obowiązuje PKD 2007.
Więcej tutaj :
Dawniej obowiązywały przepisy co do określenia działalności (według EKD) podstawowej i drugorzędnej oraz rodzaj działalności (wg KGN)
ja wybrałem kilka:
4321Z - Wykonywanie instalacji elektrycznych
4329Z - Wykonywanie pozostałych instalacji budowlanych
07120 - Badania i analizy techniczne
jeszcze tylko nie znalazłem co do projektowania i dozory nad przegiem prac ![]()
Witam
Ja mam wybrane : 33.14.Z 33,13.Z 33.20.Z 42.22.Z 43.21.Z 43.29.Z 43.99.Z 71.20.B wg.PKD 2007
a który tutaj wymieniony mówi że mogę projektować instalacje w mieszkaniach ?
A możesz?
jeżeli chodzi o uprawnienia budowlane E + D z pomiarami to mam tylko teraz chcę to robić jako własna forma dodatkowo
71.12.Z
E i D to sa świadectwa kwalifikacyjne!
Witam.
I oto kolejny rażący przykład działania komisji kwalifikacyjnych. Proponuję nie wyprowadzać jezyk-1 z błędu skoro nawet nie wie co ma i co może - naprawdę najlepiej dowie się w praktyce a tupet widać ma.
Raczej nieumiejętność czytania. Komisja Kwalifikacyjna wydała zaświadczenie zgodnie z obowiązującymi przepisami. Kolega próbujący wejść w rynek ma problem z czytaniem. Uprawnienia - jak zaznaczył inny kolega są już z nazwy UPRAWNIENIAMI.
Zastanawiam się jaki kolega język-1 przyjmie próg opłacalności / r-g / dla nowej działalności. Bo, jeżeli pracuje nadal na “etacie” będziemy mieli kolejny klasyczny przypadek zaniżania stawek r-g w naszym zawodzie.
Kolega język-1 napisał o “trudnym” początku założenia działalności tj. jakie PKD. Z postów wynika,że chce robić wszystko - łącznie z projektowaniem… czyli alfa & omega. W takim razie zastanawia mnie ,czy posiada świadomość jakie koszty musi ponieść na początku uruchomienia działalności. Ponadto- czy ma świadomość, że przemijają czasy “dorabiaczy” do pensyjki.
Ponadto- czy ma świadomość, że przemijają czasy “dorabiaczy” do pensyjki.
No ja tam nie wiem czy przemijają. Z doświadczenia w terenie widzę że “świerzo” mianowani emeryci z szeregów energetyki jak i innych molochów - dopiero po zrzuceniu kieratu 8 godzin dostają wiatr w plecy. Emeryturka pewna jest , no to rano ze 2 browarki do reklamówki i na budowę. A niestety dla inwestorów ciągle jeszcze głównym argumentem jest cena. Zresztą ich pewność siebie też jest rozbrajająca - kiedy spotkałem na sąsiadującej budowie "starego znajomego " z energetyki i zapytałem go czy sie nie boi takiej partyzantki uprawiać - usłyszałem : "a co mi w tym wieku mogą zrobić, szybka kasa i do domu:. No bo o odpowiedzialności za wykonaną pracę to juz chyba nie słyszał .
A jaki jest pkd na sprzedaż materiałów elektrycznych i sprzętu elektronicznego, tak żeby można go było dopisać do faktury i sprzedać z usługą
?