Witam Kolegów Piotra, Ireneusza i wszystkich Kolegów na FORUM.
=== wstęp ===
Cieszy mnie to że Koledzy nie ukrywają się i można stwierdzić jaką firmę reprezentują (to mogą być tylko moje przypuszczenia). Ja też zawsze się przedstawiam.
W omawianym wątku podałem przykład miernika MIC-3,
chociaż nie jestem zadowolony jego produkcją gdyż
nie ma pamięci czyli nie ma nic wspólnego z naszym oprogramowanie umożliwiającym transmisję danych.
Ale uważam że jestem obiektywny.
W wątku tym omawiamy mierniki rezystancji izolacji jak
również możemy go rozwinąć o inne przyrządy do pomiarów
w energetyce.
=== do Kol. Piotra ===
Cytat Kolegi: “dla pewnych zastosowań mierniki analogowe
nie mogą być zastąpione miernikami cyfrowymi”. Po czym Kolega odsyła uczestników forum do literatury.
Czy każdy ma sobie kupić owe wydanie?
Proszę podać kilka przykładów w paru zdaniach uzasadniczających Kolegi cytat “NIE MOGĄ”.
Na pewno będzie wiele odpowiedzi za TAK lub NIE.
Cytat Kolegi: “Gdy baterie będą słabe to miernik cyfrowy nie zawsze to pokaże i z pewnością dokonany pomiar będzie miał fałszywy wynik.”
Proszę podać na którym to mierniku i jakiej firmy Kolega to sprawdził.
=== do Kol. Ireneusza ===
— dwie ręce —
Coś mi się wydaje że Kolega pisze to z teorii a nie z praktyki.
Wykonując pomiar rezystancji przy tablicach z przed 20 lat gdzie są TZ-y czy nowych gdzie są tzw. SK-i musimy podpiąć dwa przewody do L1 i PEN. Do zacisku PEN przypniemy krokodylkiem jeden przewód. Drugi przewód do zacisku L1 musimy trzymać jedną ręką. Miernik drugą ręką. A kto pokręci korbą od induktora (3 ręka)?
Problem polega na tym że bardzo często nie można technicznie podpiąć krokodylka do zacisków L1.
— EN 61557 a 30% —
Tolerancja 30% wynika z wielu czynników jak np.: powtarzalność pomiarów a polaryzacja przewodów, wilgotności, temperatury itd.
Dlatego przy obliczeniach należy ten wskaźnik przyjąć.
Norma ta nic nie mówi o błędach odczytu gdy na miernik patrzymy po kątem 30 stopni, szczególnie przy końcowych zakresach pomiarów.
— wady i zalety —
Każdy medal ma dwie strony awers i rewers.
Tak samo powiem o sobie. Moją WADĄ jest to że nie wszystko wiem. Lub powiem że WADĄ mojego samochodu jest słaba przyspieszenie. Porównując czy to samochody w TV czy to proszki do prania, zawsze się mówi i pisze “WADY I ZALETY”
Kolega pisze “…uznanego na świecie…” – nie kwestionuję uznania, ale czy “na świecie” to nie za duża reklama?
— Na przyszłość proszę unikać stwierdzeń “wady” —
Kolego Ireneuszu. Czy Kolega jest bez WAD.
Jak powiem o sobie że mam ich tyle że nie umię się doliczyć. Kolega wspomniał o światowych produktach. To powiem
że system operacyjny Windows® na tyle wad że nie jestem
ich w stanie podliczyć.
Jak również nasz program nie jest bez WAD.
Czy to będą mierniki SONEL, METREL, ERAGOST czy inne,
to każdy z nich ma swoje ZALETY i WADY.
— najbardziej popularnym —
Kolega powołał się na naszą książkę wydaną w roku 2000.
Ale nadal nie kwestionuję Kolegi cytatu z tej książki. Jak się sprawa obecnie w 2003 przedstawia to nie wiem.
Jedynie mogę dodać przykład z reklam najpopularniejszy samochód w roku 200x był tani i mały.
Dodam że nasza firma posiada kilka mierników cyfrowych jak również IMI-11, którego też czasami używamy do pomiarów.
=== podsumowanie ===
Moja poprzednia wypowiedź nie odnosiła się do żadnej firmy. Dla porównania przyjąłem pierwsze dwa mierniki z oferty na ISE.pl.
=== E N D ===
Z ciekawością wszyscy czekamy na odpowiedź Kolegi Piotra.
Pozdrawiam Krystyn