Jakie IP winny mieć rozdzielnice nn ?

Witam ! Jakie IP winny mieć Waszym zdaniem rozdzielnice nn
instalowane :
a/ w hydroforniach ?
b/ w kotłowniach ?
c/ w wymiennikowniach ? Pozdrawiam ! :sunglasses:

Witam
Ogólnie przynajmniej IP55.
Ale wszystko zależy od miejsca zainstalowania.
np. Duża kotłownia z kilkoma rozdzielnicami, część w wydzielonej sterowni
wtedy wystarczy IP22.
np. rozdzielnica w wymiennikowni wystarcza IP44 …ale gdy natąpi wyciek, pęknięcie złączki, rury, nieprzemyślane otwarcie zaworu, zalana może być rozdzielnica.
Wiadomo że cena rozdzielnicy o IP44 jest niższa niż od IP56 .
Ale dodatkowy wydatek zaprocentuje brakiem uszkodzeń ,czasami drogiego sterownika w rozdzielnicy.
Pozdrawiam.

Nie normuje sie IP wg funkcji pomieszczenia lecz wg wytycznych technologicznych -projekt architektoniczny -gdzie są zawarte dane pomieszczeń:wilgotności , temperatury i wentylacji (grawitacyjna czy mechaniczna).
We współczesnym budownictwie, wymagania stawiane urządzeniom typu kotły,wymienniki ciepła są tak rygorystyczne , że w pomieszczeniach tych warunki są jak w laboratoriach.
Nie widzę potrzeby stosowania rozdzielnic w obudowach o pdwyższonym IP,
bo są to pomieszczenia z reguły bezobsługowe,a w razie awarii wodociągu to i w mieszkaniu mogą być zalane wszystkie urządzenia , z rozdzielnicą naszą i sąsiadów poniżej.Czy w mieszkaniówce z powodu awarii też stosować podwyższone IP, może osprzęt bryzgoszczelny albo p.wybuchowy?.Ja uważam, nie ma potrzeby .CHYBA ,ŻE ANEKS P.POŻ DLA OBIEKTU STANOWI INACZEJ.
Pozdrawiam, Janusz Warecki.

Witam wszystkich Kolegów na FORUM.

Ad. 1. Może się mylę, ale wydaje mi się że wg PN-ICE 60364 tabl. 51A operujemy oznaczeniami IPX0..8.
Ad. 2. Potwierdzam. To jest podstawowe zagadnienie.

Ad. 1. Potwierdzam. Ale co z starymi istniejącymi obiektami tego typu?
Ad. 2. A w tym przypadku podwyższenia rodzaju i klasy urządzeń elektrycznych (jak również IPX) decyzja należy do inwestora. Jeden wyda dużo kasy na salon przyjmowania klienta (marketing) a inny będzie dbał o swoją firmę i bezpieczeństwo swoich pracowników.

Witam
Zgadzam się z wypowiedziami kolegów.
Jesteście trochę za skrupulatni.
:slight_smile: Kolego Ppeisjw
Ja widziłem rozdzielnice zalaną gorącą wodą w laboratoryjnym węźle cieplnym -dlatego podchodzę praktycznie do pytania tym bardziej że są “bezobsługowe”.
Kolego Krystyn
Czy kolega widział rozdzielnicę o stopniu ochrony np.IP 25?
Podałem stosowane oznaczenia rozdzielnic w sprzedaży.
Pozdrawiam Serdecznie. :laughing: :laughing: :laughing: