Kolega Rysio swoją wypowiedzią dość dobrze przybliżył nam niektóre aspekty działania instalacji tryskaczowej.
Chciałbym jednak zwrócić uwagę, na to iż instalacja tryskaczowa należy do najbardziej dopracowanych instalacji. Przecieki, czy pęknięcia ampułki zdarzają się niezmiernie rzadko i praktycznie z winy człowieka (przypadkowe utrącenie, czy jak pisał kolega Rysio złe ustawienie nagrzewnicy). Z doświadczeń firm zajmującymi się tryskaczami, bądź zarządzaniem obiektami (z którymi współpracuję) częściej zdarzają się uszkodzenia innych instalacji wodnych niż tryskaczówki.
Co do tego czy prąd zostanie wyłączony czy nie - powinno być to być określone w scenariuszu pożarowym dla danego obiektu. Spotkałem się z instalacjami, gdzie uruchomienie głównej pompy sekcji wyłącza napięcie na obiekcie. Dodam, że nie zawsze zadziałanie tylko jednego tryskacza uruchamia pompę główną sekcji (może wystarczyć pompa uzupełniająca). Wtedy na ogół jest to tylko sygnalizowane.
No cóż, jak zwykle przepisów brak i nikomu to nie przeszkadza.
Tryskacze zawsze montowane są poniżej opraw oświetleniowych.
Zazwyczaj się z terenu spiernicza, a brak zasilania nikomu wtedy nie przeszkadza.
Nikt zapewne za robotę się nie weźmie w czasie alarmu pożarowego.
Może dlatego nie ma stosownego przepisu o IP osprzętu w rejonie działania Stałego urządzenia gaśniczego.
Witam.
Pytanie - co jest chronione instalacja tryskaczową?.Zapewne aneks p.pożarowy Rzeczoznawcy p.poż określił w projekcie wymóg zastosowania instalacji tryskaczowej, na podstawie tzw. obciążenia ogniowego danej powierzchni chronionej.
Tutaj ważna jest ochrona obiektu-budynku, a nie jego “zawartości”
Pozostaje kwestia zależności IP instalacji i osprzętu elektrycznego w przestrzeni chronionej-moim zdaniem nie ma potrzeby podnoszenia IP w pomieszczeniach np biurowych, magazynowych-ponieważ wyposażenie tych pomieszczeń w standardowy sprzęt: komputery , monitory, drukarki… i podobne , i tak ulegną zniszczeniu przy zadziałaniu instalacji tryskaczowej, ale obiekt się ostanie.I o to chodzi przy zastosowaniu tej instalacji.
Pozdrawiam , Janusz.
Nawet do “spierniczania” potrzebne jakieś światełko!!! Są nawet przepisy, które mówią ile czasu mają się świecić lampy podczas “spierniczania”.
Jak w pierwszej chwili zostaną “spierniczone” wodą, to po omacku szukasz drogi… do domu.
Ktoś tu się zdaje chyba za dużo naoglądał amerykańskich filmów. To tylko tam w razie zbicia jednej ampułki w jednym tryskaczu uruchamia się cały system gaśniczy w budynku.
Nie tędy droga.
Zarówno w czasie pożaru działa ten tryskacz lub kilka bezpośrednio w obrębie wysokiej temperatury.
Zawsze któraś oprawa oświetlenia ewakuacyjnego będzie wskazywała drogę …do domu.
Nie popadajcie w skrajności koledzy.
Jak zaznaczył kolega ppeisjw w razie pożaru ma się uratować konstrukcja budynku a nie jego wyposażenie, które jak nie ogień do zniszczy woda.
Tryskacze spotkałem wielokrotnie nie tylko w obiektach przemysłowych ale również w obiektach biurowych i to poniżej sufitu podwieszanego lub zamontowane w tym suficie. I to wszystko zgodnie z projektem zatwierdzonym przez rzeczoznawcę ppoż.
Montaż osprzętu o zwiększonym IP w pomieszczeniach z tryskaczami jest bez sensu i dlatego żadna norma czy przepis prawny tego zagadnienia nie rozpatrują.
A Zbynio znowu nabija posty stosując przerost formy nad treścią jak w większości jego wypowiedzi także w innych tematach.
Zgadzam się z moimi przedmówcami (kol. melon i ppeisjw). Zadaniem instalacji tryskaczowej jest powstrzymanie groźnego żywiołu w zarodku, tym samym minimalizacja strat materialnych a przede wszystkim osobowych.
Natomiast instalator powinien instalację oświetlenia ewakuacyjnego wykonać tak, aby spełniła w najgorszym momencie swoje zadanie.
Tak przy okazji chciałem zainteresowanych kolegów tematyką p.poż. zaprosić na konferencję 28 października w siedzibie NOT w Warszawie. http://www.sitp.home.pl/KonfWawa.pdf
Znam wielu rzeczoznawców p.poż., jednak ostatnio miałem przyjemność dyskutowania nad jednym tematem z Panem Ryszardem Małolepszym. Chodziło o zabezpieczenia w pewnym szpitalu. Po spotkaniu już wiedziałem, że nic nie wiem.
Mam podobne zdanie jak Kolega DAREK.
Zabezpieczeniu przed wodą z instalacji tryskaczowej (przez IP czy rozmieszczenie) powinny podlegać tylko te instalacje, których działanie jest niezbędne na wypadek pożaru, oświetlenie ewakuacyjne, wentylacja oddymiająca, itd.