Jakie drzwi do rozdzielni?

Witam.

Mój problem wyglada tak: do biurowca jest wejście poprzez wiatrołap, tzn. mamy jedne drzwi i za 2,5 m drzwi drugie. Eleganckie - aluminiowe.
A w wiatrołapie, na bocznej ścianie znajduje się rozdzielnia główna i tablica główna zasilania obiektu, zabezpieczone dwojgiem drzwi z blachy stalowej, przyspawanej do kątownika i pomalowanej na olejno, o wysokości 2,0 m.
Nowy zarządca obiektu dostaje wysypki na ich widok, gdyż na te drzwi na pewno pada wzrok klientów i chce je albo zamaskować albo zastąpić jakimiś aluminiowymi lub z tworzywa, oczywiście o odpowiedniej estetyce.
A ja szczerze powiem niewiele wiem na ten temat, więc jeśli ktoś mógłby mi pomóc to bardzo proszę.

1. Czy jakaś norma reguluje te sprawy?
  2. Czy mozna obstalować ściankę aluminiową z drzwiami i zamontować ją w tym miejscu? (to jest 2,5m x 2,5m)
  3. A może wykorzystać to co jest, tylko jakoś zamaskować to żelastwo?
  4. Może jakieś inne rozwiazania?

oczywiście po otwarciu drzwi uzyskuje się tylko dostęp do aparatury, tam nie ma wejścia, nie ma żadnego pomieszczenia.

Podstawowe pytanie, czy w tej rozdzielni znajduje się główny wyłącznik prądu?

Maskowanie, czy też wymiana drzwi na inne musi uwzględniać dostęp do takiego wyłącznika.

Witam.

Tak. Główny wyłącznik pradu znajduje się w rozdzielni gównej, wraz z głownym zabezpieczeniem i licznikami (bo są dwa: kiedyś mieściły się tu oddzielne firmy i instalacja jest rozdzielona). Oczywiście ZK i BM-y są na zewnatrz.

Witam.

Z tego co wiem, firma SABAJ produkuje drzwiczki rewizyjne z aluminium typu DR.
Ponieważ firma realizuje również indywidualne zamówienia ( :smiley: ), można się zwrócić do nich z zapytaniem.
Można zadzwonić do p. Rupikowski Aleksander tel. 012-653 53 86 , wew. 25

Witam.

Dzięki za podpowiedź.
A innych pomysłów nikt nie ma?

witam Kolegów:)
A co z wyłącznikiem pożarowym? Jeżeli obiekt takowego wymaga ze względu na wielkość strefy pożarowej to proponuję zabudować go nad ZK a rozdzielnie “zamaskować” np żaluzją lub roletą.

Może na drzwiach rozdzielni zabudować estetyczne lustra?