gniazda i oświetlenie plus gniazdo siłowe z przełącznikiem w trójkąt, gwiazda.
Instalacja typu TN-C.
Przy podłączeniu spawarki do gniazda siłowego wyrzucało bezpieczniki za licznikiem (1).
Muszę teraz podłączyć silnik frezarki do betonu 230V, ale obawiam się że będzie wyrzucać bezpieczniki. Na jakie esy i w jakiej kolejności wymienić zabezpieczenia?
Jakie esy dać przy (1), a jakie (2) żeby zadziałało?
Dzięki
Przede wszystkim, nie możesz dobrać zabezpieczeń, dopóki nie zmierzysz impedancji pętli zwarcia na końcu zabezpieczanej linii i nie ustalisz, jaki maksymalny prąd roboczy będzie w tej linii płynąć. Jak już poznasz te dwie wartości, to zwróć uwagę, czy prąd nie przekracza dopuszczalnej obciążalności kabla.
Urządzenia o charakterze indukcyjnym zazwyczaj zabezpiecza się wyłącznikami o charakterystyce C, o ile wartość impedancji pętli zwarcia na to pozwala.
Poza tym, o ile dobrze zrozumiałem, wyłącznik oznaczony jako (1) zasila tylko i wyłącznie kabel 5x4, który z kolei zasila jakąś tablicę, w której znajduje się wyłącznik (2). Jeśli tak jest, to według mnie jest to błąd, ja bym zamiast tego (1) zastosował rozłącznik bezpiecznikowy z odpowiednio dobranymi wkładkami topikowymi.
P.S. Tzw. esy należą do grupy wyłączników, to nie to samo co bezpieczniki
Tak, wyłącznik oznaczony jako (1) zasila tylko i wyłącznie kabel 5x4. Czekam na odpowiedź ZE, bo będzie przenoszony licznik na zewnątrz budynku i wtedy cała tablica idzie do wymiany. A w tym przypadku, który opisałem wcześniej muszę na dzień czasu podłączyć frezarkę do betonu.
Jest jakieś rozwiązanie tymczasowe tylko na jeden dzień? Kwestia kilku tygodniu i już będzie przerobione według norm.
Parametry frezarki:
Rodzaj silnika silnik elektryczny
Moc 2,2 kW
Obroty 2820 obr/min
Napięcie 1x230 V/50 Hz, 3x400 V/50 Hz
Żeby prowizorycznie działało, to zapewne wystarczy wymiana na C16, z tym że nie wiadomo czy będą spełnione warunki ochrony przeciwporażeniowej do samoczynnego wyłączenia zasilania, bo nie znamy wartości impedancji pętli zwarcia. Ogólnie rzecz ujmując, nie polecam zmiany zabezpieczeń bez wykonania pomiarów, ze względów bezpieczeństwa.
ale jak czytam, że silnik ma 2,2kW na jednej fazie- to jakieś ok 10-11Amper poboru max-
-jedyny problem może być z rozruchem -ale dla 16-ki o charakterystyce B raczej nie powinno być źle- ewentualnie jak kolega radzi dać -C16- co oczywiście może oznaczać gorszą ( lub jej brak)
ochronę p.porażeniową…
Kolega luca2nd trochę pofantazjował z tym pomiareem impedancji. przewód 4x4 wytrzyma obciążenie ograniczane przez zabezpieczenie przedlicznikowe 25A. A problem był z bezpecznikami B16 zaraz za licznikiem, bo z tekstu wynika, że na tych bezpiecznikach sumowało się obciążenie z innych obwodów i gniazda trójfazowego. Wystarczy tak jak kolega poradził wymienić zabezpieczenia przy gnieżdzie 3fazowym na 16A z charakterystyką C, a zaraz za licznikiem umieścić zabezpieczenia stopień niżej, tj 20A
Natomiast chciałbym bliżej poznać, co kolega miał na myśli pisząc o związku ochrony przeciwporażeniowej z zabezpieczeniem nadprądowym??
Skoro ja fantazjuję, to nie wiem jak nazwać Kolegi wywody.
Przede wszystkim, pomiar impedancji pętli zwarcia jest KONIECZNY, aby prawidłowo dobrać zabezpieczenie nadprądowe. Być może Kolega nie wie, ale wyłączniki nadmiarowoprądowe (nazywane przez Kolegę bezpiecznikami) służą jako środek ochrony przeciwporażeniowej nazywany samoczynnym wyłączeniem zasilania. Skuteczność tego środka zależy od wyłączenia uszkodzonego obwodu w odpowienio krótkim czasie, dlatego istotna jest wiedza nt. spodziewanego prądu zwarcia doziemnego, a wyznaczyć go można najprościej, jeśli uprzednio zmierzymy wartość impedancji pętli zwarcia. Dla wyłącznika o charakterystyce C prąd zadziałania bezzwłocznego wynosi 5-10 krotności prądu znamionowego, czyli dla C16 80-160A, oczywiście tym lepiej, im prąd zwarcia większy.
Poza tym, nie polecam łączyć szeregowo wyłączników nadprądowych, ponieważ w przypadku zwarcia to ślepy los decyduje o tym, który z wyłączników wyzwoli. Linię zasilającą lepiej zabezpieczyć rozłącznikiem bezpiecznikowym.
I wreszcie, nie sumowało się żadne obciążenie, tylko spawarka jako urządzenie o charakterze indukcyjnym charakteryzuje się dużym prądem rozruchowym, który wyłącznik o charakterystyce B traktował jako zwarcie.
ja też to tak zrozumiałem- znaczy- domyślam się, że tam chodziło tylko o spawarę…
impedancja pętli zwarcia po to- by sprawdzić czy prąd, który popłynie wyzwoli w wymaganym czasie zabezpieczenie, które jest odpowiedzialne za ‘samoczynne szybkie…itd’ -
ponieważ nie było mowy o różnicówce - domyślam się, że realizują to tzw. ‘S-ki’
można stopniować zabezpieczenia nadmiarowo-prądowe np. popularne ‘s-ki’
nie jest to łatwe jak kolega luca2nd napisał… -
-moja praktyka pokazuje, że bywa z tym naprawdę różnie…
polecam lekturę- np. Henryk Markiewicz ‘Instalacje Elektryczne’ - dział 4.6.2- zabezpieczenia przed skutkami przeciążeń