Witam szanowne forum!
Zacząłem drążyć temat pomiarów instalacji ochrony odgromowej i mam kilka wątpliwości odnośnie aktualnych norm. Wiem, że temat był wałkowany na formu kilka razy, ale może się od tej pory coś zmieniło.
Posiadam arkusze norm „Ochrona odgromowa obiektów budowlanych”:
PN-86 E-05003/01 wymagania ogólne,
PN-86 E-05003/02 ochrona podstawowa
PN-89 E-05003/03 ochrona obostrzona
PN-92 E-05003/04 ochrona specjalna.
Normy posiadają esencję wiedzy, jeśli chodzi o czasokresy pomiarów i wymagane rezystancje uziemień.
Chciałem sprawdzić aktualność ww. norm. W książce K. Kuprasa „Wytyczne…” na stronie 526 są podane tabele największych dopuszczalnych rezystancji uziemień, z odwołaniem do norm PN-IEC 61024. Po bliższej lekturze stwierdziłem, że zawartość tabel niczym się nie różni od tabel w “moich” PN-86 E-05003/xx (oprócz zamienionej kolejności rubryk). Tabele w książce jednak dotyczą ochrony obostrzonej i specjalnej, natomiast nie ma tabeli dot. ochrony podstawowej. Nie ma również informacji o czasookresach pomiarów i badaniach polegających na odkopaniu 10% uziomu. Na końcu książki w wykazie najważniejszych norm są podane zarówno PN-IEC 61024 jak i PN-xx E-05003/xx oprócz PN-86 E-05003/02 ”ochrona podstawowa”.
Pytania brzmią:
- -czy przytoczone na wstępie PN-xx E-05003/xx są wiążące i można się do nich odwoływać.
- -czemu w książce K. Kuprasa „Wytyczne…” nie ma PN-86 E-05003/02 „ochrona podstawowa”?
- -czy w PN-IEC 61024 są podane czasookresy badań i wymagania odkopania/ oględzin uziomów?
-
- jeśli PN-xx E-05003/xx są nieważne, czy wiążąca jest PN-IEC 61024 (i w takim wypadku muszę ją sobie kupić) ?
- -jeśli na powyższe cztery pytania nie da się jednoznacznie odpowiedzieć, to w takim wypadku należy stosować:
a) tabele największych dopuszczalnych rezystancji uziemień wg książki K. Kuprasa „Wytyczne…”, a brakującą tabelę ochrony podstawowej zaczerpnąć z PN-86 E-05003/02 „ochrona podstawowa”
b) czasookres badań: ochrona podstawowa i specjalna co 6 lat, a obostrzona co roku do 30 kwietnia
c) odkopanie 10% uziomów i jeśli 40% skorodowane to wymiana? - -gdzie w normach znaleźć wymagania odnośnie rezystancji ciągłości przewodów odgromowych?
Pozdrawiam, do wiosennych pomiarów zostało trochę czasu, więc można przez zimę rozmyślać
Ziomal.