Jaki wyłącznik różnicowoprądowy?

Witam serdecznie. Moje pytanie jest czysto teoretyczne ale w związku z pewnymi obawami mam prośbę o pomoc i odpowiedź od Fachowców w temacie “elektryki”.
Do rzeczy. “Buduję” dom który obecnie jest na etapie wykończeniówki. Niedawno montowano ścianki z regipsu wraz z profilami mocowanymi do posadzki. Ze względu iż grubość posadzki wynosiła ok 5-6 cm a długość śrub do profili ok 4,5 cm mam obawy czy fachowcy wiercąc w podłodze nie uszkodzili przypadkowo kabla elektrycznego pod posadzką. Fachowcy zarzekają się że nie… oświetlenie zasilane powyższym kablem działa ale jednak mam pewne obawy. Jeżeli teoretycznie kabel/koszulka kabla jest uszkodzony/a a obok przechodzi instalacja wodna z pcv to w przypadku jakiegokolwiek wycieku napięcie może się dostać do wody a dalej do kranu i stanowić potencjalne zagrożenie dla nas a przede wszystkim dla dzieci… Czy w związku z tym, zabezpieczeniem powyższego obwodu (oświetlenie 2 pomieszczeń) może pozostać zwykły wyłącznik nadprądowy czy lepiej zastosować różnicówkę? Jeżeli różnicówkę to jaką: B16/10mA czy B10/30mA? Każdy sugeruje mi B10/30 mA uzasadniając to iż B10 szybciej zadziała w przypadku ujścia np. na masę. Ale co z zabezpieczeniem przeciwporażeniowym? tutaj 10mA jest pewniejsze szczególnie w przypadku dzieci. Niestety nie ma różnicówek typu B10/10mA. Pewnie przesadzam i panikuję, z jednej strony powinienem zaufać monterom ale z drugiej strony pozostają obawy aby rodzinie nie stała się krzywda. Poniżej zdjęcie kabla który teoretycznie mógł zostać uszkodzony. Jeżeli już daliście radę przebrnąć przez moje dywagacje to bardzo proszę o odpowiedź i ewentualne rady. Pozdrawiam Jacek

Kolega znajdzie taki typ na jakiejś aukcji i pokaże nam .
Jeśli ma kolega wątpliwości co do uszkodzeń to wezwać elektryka pomiarowca jest to jedyna metoda sprawdzenia czy kabel został uszkodzony ,pozostałe będą gdybaniem.

Co do różnicówek to im mniej mA tym zabezpieczenie jest czulsze co jest właściwością pożądaną dla zabezpieczeń. Natomiast jest druga strona medalu, że im czulsze zabezpieczenie tym większe prawdopodobieństwo zbędnych za działań. W twojej sytuacji jeśli tylko naturalna upływność instalacji na to pozwala to zastosowałbym różnicówkę na 10mA. Nie musi to być wyłącznik 2 w jednym. Może to być przecież oddzielny wyłącznik. A już najlepiej jest odkryć ten przewód i mieć pewność, że jest dobry lub wymienić go jeśli jest dziabnięty. Chodząc po podłodze pomieszczenia ( to wygląda mi trochę jak kuchnia czy łazienka) pod którą może być dziabnięty przewód to trochę bym był w stresie.
Oświetlenie pomieszczenia rozumiem, że poniżej można również zrobić od nowa inną trasą w obrębie tamtego pomieszczenia i też problem masz z głowy. Najgorszym rozwiązaniem będzie uspokojenie myśli jeśli przyjdzie gość z wypasionym miernikiem i powie ci, że " panie tu jest 20Gomów rezystancji na tym przewodzie więc co pan chcesz jakieś różnicówki wstawiać. Ja mam w domu taki stary przewód do silnika. Jest jeszcze z czasów komuny. Wszystkie druty są prawie gołe ze szczempkami izolacji. Jakby taki przewód wziąć do ręki to śmierć na miejscu. Ale jak jest sucho i podłącze ten przewód do miernika rezystancji izolacji to pokazuje, że to idealny przewód. Więc jakby udostępnić tylko koniec tego przewodu a resztę schować to nie jeden był by zaskoczony pomiarami. Sytuacja zmieniła by się również gdyby mu zafundować trochę wilgoci.

No to czeka dużo pracy.

Trzeba zastosować 30 mA .

A skąd kolega Adi wie czy wolno zastosować w tej sieci RCD (założyciel tematu w tej kwestii milczy) ,nie znamy rodzaju sieci.

Witam.

Albo TN, albo TT, tak więc różnicówkę w instalacji zasilanej z tej sieci założyć wolno, kolego Simcode.

A po czym to kolega Piotr wywnioskował że to nie TN-C li tylko dlatego że nowo budowany?

Może tak przewiduje projekt bo instalacja na to nie pozwala.

Kolega Piotr zauważy ten cudzysłów -myślę że to rozbudowa ..ale nie mówię nigdy nie bo jak napisałem nasz założyciel się nie określił , i jak na razie to wolę być ostrożny i innym to doradzam.

Tutaj niestety muszę się z kolegą zgodzić, choćby na podstawie własnego doświadczenia.
Umowa z klientem - wykonać zasilanie wraz z przygotowaniem na układ pomiarowy, przeprowadzić “odbiór energetyczny”, podać napięcie na rozdzielnicę w lokalu.
Resztę robią sobie sami.

“Elektryk” klienta zrobił … instalację dwużyłową, gdyż będzie … zerował.
Załamałem się.

Bez przesady koledzy.
Kto dziś robi 2 żyłowe instalacje? O różnicówkach wspomina sam autor.
Ja wiem, że niektórzy to lubują się w przeczołganiu pytającego poprzez zadanie 100 pytań pomocniczych aby potem zamilknąć i żadnej odpowiedzi nie udzielić.

Tak kolego że pisał o RCD tylko w jakim kontekście .Wyobraź sobie stary dom TN-C nadbudówka nowa instalacja montujesz RCD (zasilane z starej instalacji),trzy przewody i bajer .a po co do oświetlenia RCD .Więc nie prawda że nie chcemy udzielić odpowiedzi tylko jak się autor nie odzywa to my (logicznie) też nie fantazjujemy.
A na jego sugestie w sprawie uszkodzonego kabla dostał odpowiedz .