- pompa hydroforowa z silnikiem 15kW (28,5A), 3000obr/min, rozruch - autoprzełącznik stycznikowy gwiazda-trójkąt, zabezpieczenie C40A. Przy ustawieniu czasu pracy w gwiazdę 0,5-1sek. wszystko gra, przy wydłużeniu czasu pracy w gwiazdę powyżej 1sek. zabezpieczenie C40A wyłącza się w momencie przełączenia na trójkąt. Dlaczego?
- bo po 1 sek. otwiera się zawór zwrotny za pompą co jest związane z gwałtownym wzrostem obciążenia na wale (zmianą warunków rozruchu);
pompa wirowa przy braku przepływu wody ma moc hydrauliczną =0 (niezależnie od obrotów) oczywiście bierze minimalną moc na pokonanie np. oporów “mielenia” wody w jej korpusie czyli przy zamkniętym zaworze zwrotnym warunki rozruchu są lekkie w moim przypadku w czasie 0-1sek.; po 1 sek. otwiera się zawór zwrotny przepływ rusza, moc hydrauliczna (proporcja do iloczynu przepływ * ciśnienie tak jak u nas elektryków prąd * napięcie) wzrasta, masę wody w rurociagu trzeba ruszyć czasem w 10 metrach rury Dn200 do hydroforu a czasem 10 km rury Dn150 do ostatniego otwartego hydrantu pożarowego aby osiągnąć stabilny punkt pracy przy określonym ciśnieniu i przepływie (dającym np. moc 100%) - warunki rozruchu są “cięższe” - wniosek praktyczny - trzeba by przełączenie z gwiazdy w trójkąt następowało przed ruszeniem przeływu wody (przed otwarciem zaworu zwrotnego);
- dodatki : przy C50A wszystko chodzi bez zarzutu, przy C40A i zdławieniu przepływu zasuwą do 0 też waszystko chodzi bez zarzutu (tzn. nie wyłącza się przy rozruchu i można sobie regulować czas pracy w gwiazdę od 0,5-4 sek.)
- nie wiem jak można wobec tych przykładowych faktów uzasadnić pogląd, że warunki rozruchu nie wpływają na dobór zabezpieczeń typu C
Tę samą pompę używamy do pompowania olejów o różnej gęstości. I dla silnika 7,5 kW zimą musimy stosować zabezpieczenie C32 . Prąd po rozruchu wraca do znamionowej wartości In silnika ~15A. Niech pan się nie przejmuje tym gdzie , kto pracuje, tylko własnym rozsądkiem popartym wiedzą. Zabezpieczenie termiczne ustawia się na 1,1 In i jest w porządku.
Witam
Ja tylko powiedziałem, że wartość prądu rozruchowego nie zalezy od obciążenia tylko od budowy silnika!!!
Natomiast dlugosć rozruchu (a tym samym czas występowania większego prądu0 zależy od obciążenia. Nie wiem czemu Koledzy się denerwują na moje wypowiedzi, które są zgdone z prawdą???Doskonale wiem do czego służa wyłączniki silnikowe serii M nie musi Kolega mi mówić. Myślę, że nie ma powodu dla którego miałbym odpowiadać na pytania Kolegi bo mnie za takie rady dość słono płacą.
Pozdrawiam
Piotr
Tak Kolego rel niech Kolega ustawi sobie na wartość 1,1In zabezpieczenie termiczne, a w przypadku braku fazy (jeśli wyłącznik nie posiada zabezpieczenia przed jej brakiem) i silnik ma przyrost na granicy dopuszczalnego przyrostu dla danej klasy izolacji następuje jego spalenie. Lub jeśli pracuje przy przeciążeniu a producent tak zaprojektował silnik, że ma przyrost w klasie F rzędu 95-100stopni z zapasem 5 stopni dla danej klasy izolacji i pracuje np w kotlowni gdzie temp. otoczenia wynosi 50stopni (np przy jakims piecu) to ma kolega maly problem, ale to zostawie Wam praktykom.
Pozdrawiam
Piotr
Tak, ale rel jeszcze jako praktyk stosuje układ kontroli fazy na zaciskach silnika i nie jest to wymysł doktorantów, tylko wymóg
producentów silników. Mało tego uzwojenia silników mają samoczynne termiczne zabezpieczenie przez które trzeba zamknać obwód sterowania … inaczej traci się gwarancję.
Nie zamierzam z Kolegą rel wdawać się w dalsze dyskusje, to co Kolega teraz napisał jest dobrym rozwiązaniem, jeśli Kolega pisze, że jest to wymóg producentów silników to gratuluję bo to ja zajmuję się opracowaniem dokumentacji konstrukcyjnej i piszę tzw. DTR (jeśli Kolega nie wie co to to powiem - Dokumentacja Techniczno-Ruchowa) zatem ja wiem co w niej zawieram i to jest “wymysł doktorantów” prosze Szanownego Praktyka.
Pozdrawiam i zycze udanego podłączania Pt100 lub PTC (w zależności od tego jakie producent zabuduje w silniku).
Piotr
Widzi doktorant w moich silnikach Pt*** się nie stosuje … nie ta epoka,… i nie interesuje mnie, co za “badziewie” Pan produkuje.
Witam
Widze że dyskusja na" poziomie."… tylko nie na temat!
Kolego Zbigniewie.
Proszę zastosować wyłączniki silnikowe dobrane do pradu znamionowego silników .
Niektóre mają wskażnik zadziałania poszczególnych wyzwalaczy( termiczny czy magnetyczny), przy takich mocach maja odpowiednią zdolność zwarciową rzadko trzeba je dobezpieczyć. odpowiednio dobrane w większości przypadków zapewniają zabezpieczenie przed pracą 2-fazową.
S-ki raczej mają zabezpieczyć przewody nie zapewniają odpowiedniego zabezpieczenia silnika.
Warto zastosować softstart -łagodny rozruch, przy częstych rozruchach brak przciąciążeń elektrycznych i mechanicznych.
Kolego Rel.
Czy jak nie zastosuje zabezpieczenia zaniku fazy to tracę gwarancję?! jak producent sprawdzi to przy reklamacji?.
Większość zabezpieczeń termicznych to pozystory a nie Pt ze względu na ostre nachylenie charakterystyki t/R !
Kolego Vieslav
Ciekawa ta pompa 3000 obr/min to chyba synchroniczna,
przy takim krótkim czasie przełączenia T/Y to lepiej od razu zastosować rozruch bezpośredni.
Czas otwarcia zaworu zwrotnego uzależniony jest od róznicy ciśnień i typu zaworu zwrotnego, a co gdy go nie ma?
Czy pompa jest dobrze dobrana -czy zawór zwrotny nie powinien otworzyc się już podczas pracy w Y?
Nie da się przewidzić wszystkich warunków pracy pomp dlatego uważam że odpowiednim zabezpieczeniem sa wyłączniki silnikowe-niektóre mają niezależnie regulowane zabezpieczenia trermiczne i elektromagnetyczne.
ak
Tak traci pan gwarancję. Silnik odtwarza brakującą fazę i wskazane jest by układ kontrolujący napięcie był fazoczuły.
Dobrze , że nie ma Pan czasu, bo z Pt*** to pomyliło się adresy. Jest Pan rozkojarzony, jak ten, co życzył powodzenia z jegp DTR!
Wiem, że nic nie wiem. Dlaczego zadałem powyższe pytanie ?
Wyłącznik nadmiarowoprądowy ma 2 człony: jeden który reaguje na przeciążenia oraz drugi przeciwzwarciowy.Oglądam projekty tego samego projektanta, który kilka lat temu
dobierał wyłączniki nadmiarowoprądowe jak wkładki topikowe
a obecnie dobiera tylko pod względem przeciążeń.
czyli kilka lat temu silnik pompy 5,5 kW w projekcie był zabezpieczony C25A a teraz jest C 13A
Dlatego problem nie jest taki prosty i oczywisty, jak mogłoby
się wydawać z postawionego pytania.
Przecież elektryk nie będzie sobie tworzył stanowisk laboratoryjnych i badał, jaka jest prawda techniczna
Samym wyłącznikem typu C nie zabezpiecza się silnika. Tak trudno spojrzeć w normę, nim się zada z sensem pytanie?
Nie stać mnie na oryginał normy, odnośnie uwagi o spojrzeniu w normę
Witam
Kolego rel
Może jestem rozkojarzony ale uważnie przeczytałem pytanie Kolegi Zbigniewa i zrozumiałem o co w nim chodzi, koledze zajęło to trochę czasu.
Co do gwarancji ,jaki producent narzuca stosowanie zabezpieczeń przed zanikiem fazy ?Może kolega przytoczyć cytat z karty.
Jeżeli silnik posiada zabezpieczenie termistorowe to gdy go nie wykorzystamy tracimy gwarancję?
Jak kolega praktycznie podłącza układ kontroli zaniku fazy na zaciskach silnika, w puszce silnika czy osobnym przewodem?
Kolego Zbigniewie.
Proszę nie przywiązywać wagi do „projektów” które zabezpieczają silniki S-kami.
Za rok projektant zastosuje C10.
Problem prawidłowego zabezpieczenia silnika nie jest łatwy.
Znam przypadki silników zabezpieczonych potrójnie które się spaliły.
Trzeba odpowiedzieć sobie na pytania:
- czy silnik do pompy tworzy fabryczny zestaw z pompą –jest prawidłowo dobrany
- czy pompa jest odpowiednio dobrana ( ciśnienie, przepływ, wysokość tłoczenia )
- czy pompa jest odpowiednio zainstalowana (podłączenia, zawory, średnice rur)
- w jakich warunkach pracuje (temperatura otoczenia, wilgotność, IP obudowy )
- zapewnienie odpowiedniego chłodzenia uszczelnień pompy
- częstotliwość rozruchów i przeciążenia (rodzaj tłoczonego medium i jego temperaturę)
- czy są zawory regulacyjne, odcinające na tłoczeniu
- czy do zasilania jest zastosowany falownik
- czy zastosowano zabezpieczenie przed suchobiegiem?
No, No, Kolego Zbigniewie, kto by przypuszczał, że wywoła Pan taką burzę mózgów?
Konieczne są jakieś wnioski zamykające dialog, może takie:
- Koledzy teoretycy i praktycy, niech każdy chętny poda konkretną wartość wyłącznika o charakterystyce typu C (lub dwie sąsiednie - dla tych co uznają, że dobór zależy od charakteru rozruchu ciężki/lekki) do silnika pompy hydroforowej (kolegi Zbigniewa).
- Dla uniknięcia sporów dobierajmy zabezpieczenie w obwodzie: WYŁĄCZNIK C + STYCZNIK + TERMIK + SILNIK POMPY HYDROFOROWEJ - to dla tych, którzy słusznie uważają, że typ C nie zabezpieczy prawidłowo silnika od przeciążeń.
- Gdy ktoś z kolegów uważa, że zabezpieczenie C w opisanym wyżej obwodzie jest błędem technicznym to niech napisze krótko, że to błąd i dlaczego.
- Proszę nie podawać typu D lub zabezpieczeń silnikowych.
Do udziału w obstawianiu wartości zabezpieczenia nie zachęcam elektryków:
- którzy poprzez ujawnienie pilnie strzeżonych tajemnic napędów elektrycznych mogliby się narazić na utratę “słonych” wypłat, (ha,ha,ha)
- skojarzonych i rozkojarzonych, chyba że po wypiciu solidnego klina, (na zdrowie)
- którzy uważają, że problem jest za ciężki
Vieslav obstawia, tak jak obstawiał :
pompa 7,5kW - zabezpieczenie C32A lub C40A
pompa 5,5kW - zabezpieczenie C20A lub C25A
Kolego Zbigniewie, ponieważ zdania uczonych w piśmie są podzielone, proszę czekać na dostatecznie liczną próbkę statystyczną, po czym wyliczyć średnią. Nie wiem tylko czy będzie to obraz prawidłowo dobranego zabezpieczenia, czy stanu wiedzy elektryków a.d. 2003
Witam
Obstawiam po wypiciu “klina” tak jak kol.Vieslav .
Ale mogą wytrzymać s-ki
pompa 7,5kW - zabezpieczenie C25
pompa 5,5kW - zabezpieczenie C16
Chociaż myślę że wyłączniki silnikowe są lepszym i prostszym rozwiązaniem . Stosowanie s-ki+termika nie jest błędem ale zajmuje więcej miejsca w rozdzielnicy i jest w większości przypadków droższe.
S -ki będą zabezpieczały przewody i silnik od zwarć dlatego należy to uwzględnić przy doborze przewodu .
Brawo “ak” !!!
A gdzie inni koledzy? Wstydzimy się swych poglądów, czy co?
Witam
Nie zdradzę żadnej tajemnicy jeśli powiem, że zgadzam się z wypowiedzią Kolegi AK z 07.07.03 21:02.
A teraz nie na temat wątku.
Panie Rel to “badziewie”, które produkujemy pracuje bardzo czesto nawet po kilkanaście lat. Znasz Pan produkowane na świecie takie silniki??? I taka ciekawostka-kiedyś zadzwonił do naszej firmy klient, ktry posiadał pracujący silnik z 1965r a poprosił o dane dotyczące łożysk, czyli widzisz Pan takie nasze "badziewie"pracuje już ponad 30 lat.
Stosuj Pan sobie co Pan chcesz-to Pana wola, ale to forum nie powstało po to żeby kogoś obrażać, a jeśli uważasz się Pan za znawcę tematu to zapraszam do fabryki z ponad 80 letnim doświadczeniem i tam Pan się będziesz mógł wykazać swoją wiedzą i doświadczeniem. A napewno Pan poznasz tajniki wiedzy technicznej dotyczacej silnika bo po wypowiedzi wnioskuję, że Pan jesteś bardzo oczytany i elokwentny w swoich wypowiedziach tak jak na “prawdziwego elektryka spod budy z piwem” przystało.
Przepraszam pozostałych Kolegów za ton mojej wypowiedzi
Piotr
Kolego Piotrze !!! W jakiej firmie Kolega jest konstruktorem ?
Proszę o podanie strony www. My e-mail : smallboy@poczta.onet.pl Czy produkujecie może silniki do pomp
stosowanych w ciepłownictwie ?
Proszę nie przejmować się wypowiedziami dołującymi rozmówcę. Nie należy zwracać uwagi na tego typu wypowiedzi.
Powód jest następujący: Być może rozmówca nas podpuszcza,
a my mamy kompleks…i tracimy czas, energię aby z nim polemizować.
Jeśli Twoja firma Kolego Piotrze utrzymała się na rynku, to warto Wam tylko pogratulować.
Jeśli wyroby są “badziewiem”, mamy gospodarkę rynkową może kupić gdzieś indziej i tym sposobem spławiamy adwersarza.
Witam
Drogi Kolego Megabajt ja się nie przejmuję tym co inni Koledzy piszą na łamach forum, niektórzy rzeczywiście nie nadają się do wymiany poglądów. Ja nie mam kompleksów jeśli chodzi o naukę - jestem na nią otwarty.
)
Osobiście staram się aby moje wypowiedzi były zgodne z posiadaną przeze mnie wiedzą techniczną. Każdy może się przecież mylić i po to jest to forum, żeby wyjaśnić sobie parę spraw. Jesli Kolega chce podam stronę na której znajdzie Kolega prezentację firmy przesyłam na email.
Pozdrawiam
Piotr