wlasnie stoje przed zrobieniem pierwszej swojej wizujalizacji, nie duzej,
w apliakcji zostanie zastosowany maly sterowniczek (SImatic S7-200, Alpha, EASY), na razie nie wybrano konkretnego
I moje pytanie: czy ktos z Was moze mi polecic tani program Scadowski, musze sie go najpierw nauczyc,wiec dobrze by bylo aby mozna otrzymac demo umozliwiajace nauke.
Cala aplikacja nnie bedzie duza wiec programy typu InToch na razie odpadaja ze wzgledu na cene.
Witaj!
Dlaczego z góry zakładasz, że odpadają programy typu InTouch? Są wersje InTouch 7.0 PL Development. Limit 64 zmienne + 64 aktywne zmienne zdalne za 1 990.00 PLN (netto). Jeśli uważasz, że to za dużo to lepiej nie zawracaj sobie głowy szukaniem takiego oprogramowania. Możesz znaleźć podobnie tania wersję iFIX 3.0.
Alternatywą w tym przypadku jest napisanie aplikacji (np. w VB, Delphi) korzystającej z jednego z protokołów komunikacyjnych (np. MODBUS)… ale tego tez nikt Ci za darmo nie zrobi.
Pytanie, czy to ma tylko zbierać i wizualizować czy też sterować procesem.
Jeśli tylko zbierać i wizualizowaća ma być tanio to za cenę InToucha czuli (~2000zł) dostaniesz program i hardwear na 16 zmiennych!! … np. moduły Advantech (3 moduły, analog na RS485 i 485 na 232 to 1400zł ) + oprogramowanie ADAM VIEW(to 600zł).
Zbudowałem sobie coś takiego na biurku + wizualizacja od zera.
Niestety na wesji DEMO z neta więc dzia 2h a później trzeba przeładować program.
"…PRO-2000 dysponuje wszystkimi nowoczesnymi mediami komunikacyjnymi, pozwalającymi zapewnić przesłanie danych w każdej sytuacji. W zależności od istniejących warunków (odległości, otoczenia, zakłóceń itp.) i rodzaju urządzeń obiektowych, możliwe jest przesyłanie danych poprzez łącza:
Dla wszystkich urządzeń produkcji firmy “MikroB” S.A. i większości sprzętu renomowanych producentów, PRO-2000 posiada zaimplementowane drajwery komunikacyjne. Wśród tych urządzeń są zarówno sterowniki PLC produkcji takich firm jak GE-Fanuc, SIEMENS, MODICON, ALLEN-BRADLEY, TELEMECANIQUE, SAIA jak też i specjalizowane urządzenia do różnych zastosowań (ciepłomierze, wagi, energetyczne urządzenia zabezpieczające, itp.)