Witam
Chce wymienić stara roździelnie w domu gdyż stwarza ona zagrożenie pożarowe wiadomo w ubiegłym wieku rozdzielnia to był kawał płyty ebonitowej i kilka wkładek bezpiecznikowych przykręconych do tej płyty cienkimi śrubkami. Zabezpieczenie przedlicznikowe to 3x 25a za licznikiem sa bezpieczkniki 3 x 20A natomiast w domu bezpieczniki to 16A i 10. Instalacja jest rozprowadzona do gniazdek 2 żylami wiec odpada montowanie rożnych cudów w postaci róznicówek czy ograniczników przepiec układ TN-C. Chodzi mi o zamianę starych bezpieczników na wyłaczniki nadmiaro-pradowe B10 i B16 do tego chciałem zastosować rozłacznik izolacyjny FR dodam że sama instalacja jest w dobrej kondycji przewody sa miedziane. FR miałby byc w miejscu starych wkładek bezpiecznikowych na daną fazę gdyż myslę że zabezpieczenie nadmiaroproadowe w rozdzielni wystarczy i nie trzeba dodatkowego na konkretna faze tym bardziej że kazda faza zabezpieczona jest przed licznikiem i za licznikiem.Jednak nie wiem jaki prąd znamionowy powinien ten FR mieć. Wiem że zadaniem FR jest głównie rozłączanie napięcia i nie chce żeby przy zwarciu wywalił FR i rozłączył całe napięcie w budynku i nastapiły ciemnosci egipskie. Zaraz zapewne ktoś napisze że jak nie jestem elektrykiem to żeby nie zabierać sie za to ale powtarzam nie zamierzam instalować roznicowek i innych bajerów bo bym musiał kuć chałupe a nie chce tego. Po drugie to nawet gniazdka nie powinien zwykły kowalski wymieniać.
Dlatego prosze o porade FR 35 czy wiekszy np 60A
Witam,
Proszę zatem poczytać co to jest to cudo zwane rozłącznikiem izolacyjnym.
Zapoznać się z tym czy posiada ono jakiś wyzwalacz.
Proszę zrozumieć, że jest to forum zawodowe i najlepszą radą jest wezwać wykwalifikowanego elektryka.
Witaj amatorze, któremu się zdaje, że zmiana rozdzielnicy to pryszcz.
Po grzebaniu w instalacji trzeba wykonać badania-pomiary w całej instalacji by stwierdzić, czy instalacja spełnia odpowiednie wymagania i czy nie zabije kota i teściowej.
Na ile cenisz życie rodziny?
STANCA
Nie odnosząc się do chęci zostania domowym Słodowym (był kiedyś taki telewizyjny majsterkowicz), której nie popieram, ale co do wyboru rozłącznika:
ceny rozłączników ETI w pierwszej z brzegu hurtowni internetowej:
SV325 - 38,31zł.
SV340 - 38,85zł.
SV3100 - 39,74zł.
SV363 - 40,58zł.
SV380 - 41,13zł.
Ceny brutto. Rozłącznika 35, ani 60-amperowego brak na rynku.
Pozdrawiam, Wiesław
Witam.
FR nie ma wbudowanego członu elektromagnetycznego ani bimetalowego.Więc nie zadziała przy zwarciu oraz przeciążeniu.
Tak jak przypuszczałem że po poście bedzie nagonka w stylu wezwij fachowca. Pisałem specjalnie że nie planuje modernizacji w stylu rozdzielania PEN na PE i N i montowanie róznicowek. Pisałem wyraźnie ze chce zastąpić stara ebonitową rozdzielnie gdzie przewody N są podłączone do zardzewiałej śruby 10 mm i zakręcone nakrętka bo tak kiedys sie budowało na nowe wyłaczniki nadmiarowo-prodąwe o tych samych wartościach. Stara instalacje kładli fachowcy i jest porządnie wykonana jak na tamte czasy. Nie kłade nowej instalacji itp. Pisałem również ze zwykły kowalski nie powinien nawet gniazdka wymieniać a wymiana starych bezpieczników trudnością dorównuje wymianie gniazdka a czy do wymiany gniazdka kowlaski który ma trochę oleju w glowie wzywa elektryka chyba nie. Jaki jest problem przewody N ze śruby rozłączyć i podłaczyć do szyny w rozdzielni a przewody fazowe podłączyć do wyłączników nadmiarowo-prądowych. Nie widzę tutaj groźby zabicia kota czy tesciowej jak ktoś ma trochę oleju w głowie to podlaczy to nie jest budowa nowej instalacji. Jeszcze raz pisze nie zamierzam modernizować instalacji w postaci róznicówek. Po drugie post napisałem w dziale nie jestem elektrykiem proszę o pomoc więc tak śmieszne tematy mam prawo zakładać. Napisze też że jak będziemy tak patrzyli to uszczelki w kranie nie zmienisz bo musi to zrobić fachowiec z uprawnieniami. Wyprzedzę odpowiedzi niektórych w stylu to twoja sprawa jak elektrykę porównujesz do hydrauliki to życzę powodzenia ale nie przesadzajmy bo dojdziemy do tego że żarówkę wymieniać będzie elektryk.
NO i dzięki Wam dowiedziałem się że są rozłączniki izolacyjne i bezpiecznikowe. Izolacyjny o którym pisałem nie zadziała sam dyż służy do “mechanicznego” rozłączenia a bezpiecznikowy oprócz funkcji rozłączania ma funkcje bezpiecznikową.
Kolego antek21, nie potraktuj mnie jak uczestnika “nagonki” o której pisałeś, bo uważam, że trzeba ludziom pomagać, a nie dawać od razu “po łapach”. Jednak różnica pomiędzy specem a fachowcem leży moim zdaniem w tym między innymi, że fachowiec rozumie co robi i wie, gdzie czai się niebezpieczeństwo, a spec wie jedynie co zrobić. W Twoim przypadku troszkę przestraszyło mnie zdanie:
Otóż proszę Kolegi, akurat to połączenie jest kluczowe dla bezpieczeństwa Twojego i Twojej rodziny.
Moja rada dla Ciebie: nie ruszaj tego samemu. A gdy komuś to zlecisz, bezwzględnie żądaj porządnych pomiarów ochronnych na zakończenie prac.
A na koniec: dylemat FR 35 czy 60 (tak naprawdę 32, 40 czy 63A) sprowadzi się głównie do ceny. Dopiero przejście z 63A na 100A zmienia możliwe przekroje przewodów przyłączeniowych.
Tu mamy sedno sprawy pomiary. Jestem pewny że 90% elektryków nie zrobi mi pomiarów. To jest sytuacja wzorcowa tak jak opieka medyczna w serialu o szpitalu w Leśnej Górze czy praca policjantów w W11. Ludzie naoglądają się tego wszystkiego i później myślą że tak jest w rzeczywistości. Zgadza się że są elektrycy którzy podchodzą do sprawy rzetelnie ale większość rozłączy stara ebonitówke wsadzi skrzynkę kupi wyłączniki nadmiarowo-prądowe na życzenie założy rozłącznik izolacyjny zamknie rozdzielnie i skasuje kasę bez pomiarów.
Witam
Jestem kolejny w nagonce ![]()
Jak nie masz o czymś pojęcia to lepiej weź fachowca.
Przełożenie z “ebonitu” na nową szafkę wcale nie jest takie proste.
Co zrobisz jak Ci przewody wyjdą za krótkie ??
Albo jak będziesz mostki łączył, jakim przewodem, jakie przekroje ??
A to są problemy, które przyszły mi od głowy tak na szybko, ile ich wyjdzie przy pracach to nie wiadomo.
Stara instalacje kładli fachowcy i jest porządnie wykonana jak na tamte czasy
Piszesz że stara instalacja jest położona dobrze - a z czego to wnioskujesz ??
Bo jeszcze nikogo nie zabiło ??
Masz aktualne pomiary i opinię uprawnionego elektryka o istniejącej instalacji ??
Pęknięta uszczelka w kranie nikomu krzywdy nie zrobi więc może ją wymienić każdy. Czy sam wymieniasz instalację gazową ??
Zdanie:
Zgadza się że są elektrycy którzy podchodzą do sprawy rzetelnie ale większość rozłączy stara ebonitówke wsadzi skrzynkę kupi wyłączniki nadmiarowo-prądowe na życzenie założy rozłącznik izolacyjny zamknie rozdzielnie i skasuje kasę bez pomiarów
jest kompletnie bez sensu.
Co znaczy że elektryk weźmie kasę - dajesz pieniądze bez dokumentacji ??
Kasa leży u Ciebie na stole i każdy bierze ile chce ??
Albo elektryk robi wszystko do końca z pomiarami włącznie i wtedy nalezą mu się odpowiednie pieniądze albo niech spada.
Pozdrawiam
Kolega płaci to Kolega wymaga. Warto więc biorąc fachowca przedstawić swoje wymagania.
Tu się liczy racjonalne podejście do sprawy. Forum jest zawodowe Kolega obraża w tej chwili ludzi którzy uczciwie pracują w swoim zawodzie.
Kolega STANCA często pisze:
Przygodę z instalacjami elektrycznymi proponuje zacząć od lekcji;
Porażenie prądem - pierwsza pomoc.
Jest w necie wiele na ten temat.
Statystyki podają, że właśnie w mieszkaniach przy samodzielnych grzebaniach w instalacji jest najwięcej wypadków śmiertelnych.
Lech Danielski podaje;
informację o tym, że co najmniej 30% wypadków miało miejsce w domu.
Nikt nikogo nie obraza tylko podaje przykłady z życia wzięte. Pisałem że dużo jest elektryków którzy zła renome temu zawodowi przynosza. Jak pisaliście tutaj jest forum specjalistów i tak tez uważam. Myślę że tutaj też sa uczciwi bo pisza o wykonaniu pomiarów itp tylko takich z świeca szukać . Niestety życie jest życiem nie bez kozery powstał kiedyś bardzo lubiany prze każdego program usterka. Sam miałem przykład fachowca bo tak sie mianował który instalował mi wodomierze po 5 latach przyszedł do mnie i powiedział co za i…diota panu montował te wodomierze jak mu powiedziałem że to on to załapał buraczka i już sie nie odzywał.Co do robienia mostków to bym robił przy użyciu szyny a jak już nie to przy pomocy przewodów przekroju odpowiadającemu przekrojowi przewodu doprowadzającego fazę nie przewiduje przedłużania przewodów przez złączki.
Witam.
Ma kolega antek21 rację z tymi pomiarami.Prace kontrolno-pomiarowe powinny być wykonane po każdej naprawie, modernizacji, remoncie,zmianie parametrów.Tym bardziej jak chodzi o wymianę zabezpieczeń tak jak w kolegi przypadku.
Witaj amatorze, któremu się zdaje, że zmiana rozdzielnicy to pryszcz.
Po grzebaniu w instalacji trzeba wykonać badania-pomiary w całej instalacji by stwierdzić, czy instalacja spełnia odpowiednie wymagania i czy nie zabije kota i teściowej.
Na ile cenisz życie rodziny?
STANCA
Dz U nr 74 poz 836 (rozp. wyk. do PB)
3. Naprawa i konserwacja instalacji i odbiorników zasilanych energią elektryczna może być powierzona wyłącznie osobom posiadającym świadectwa kwalifikacyjne określone w odrębnych przepisach.
Prawo Budowlane;
Art. 60.
Inwestor, oddając do użytkowania obiekt budowlany, przekazuje właścicielowi lub zarządcy obiektu dokumentację budowy i dokumentację powykonawczą. Przekazaniu podlegają również inne dokumenty i decyzje dotyczące obiektu, a także, w razie potrzeby, instrukcje obsługi i eksploatacji: obiektu, instalacji i urządzeń związanych z tym obiektem.
Wypada zrobić jakąś dokumentację tej instalacji dla potomnych po przebudowie i badania czy jest bezpieczna?
STANCA