Jaki przekrój przewodów do gniazd 230 V ?

Witam wszystkich kolegów na dzisiejszym forum.
Przeglądając różne publikacje w temacie doboru przekroju przewodów do zasilania gniazd 230V spotkałem się z określeniem „zalecane , wskazane , ma być stosowane”, przewody miedziane o przekroju 2,5mm2 . Mogę zrozumieć jeżeli chodzi o pomieszczenia typu kuchnie , pralnie ,” stare budownictwo” ale w pokojach ? tego zrozumieć nie mogę . Dopuszczalny długotrwały prąd dla przewodów miedzianych 1,5mm2 wynosi od 14A do 19A ,to dlaczego ktoś lansuje większe przekroje , gdy przy normalnej eksploatacji trudno osiągnąć takie wartości .Dlatego pragnę zwrócić się do kolegów o , ich pogląd na tą sprawę .

POZDRAWIAM JACEK

Były już takie tematy na forum - poszukaj. W skrócie moje zdanie jest takie, że możesz stosować 1,5mm2 przy max. zabezpieczeniu C13, ale jeśli robisz nową instalację czy nie warto dać 2,5mm2 i mieć spokoj?

@Adzik - tak pół żartem, pół serio - miedzi nie szkoda?
1,5mm2 dla gniazda, do którego będzie podłączony telewizor wystarczy w zupełności, a to i tak przerost formy nad treścią :wink:

Szkoda a moze to dobra lokata kapitału? :slight_smile:
1.Nie wiadomo co się podłączy w mroźną noc gdy kocioł gazowy zepsuje się :frowning:
2.Nikt nie bedzię się kłócił z tobą, że to za mało a zdrowie (nerwy) są cenniejsze od paru kg Cu
3.kryterium spadków napięć
Przeciw 2,5mm2: łatwość łączenia osprzętu, cena, za mała impedancja pętli zwarcia :slight_smile:

Fajnie przeciąga się 3x2,5mm@ przez rurki, no ale przy takim przekroju wymiana to chyba jedynie w przypadku przewiercenia.

Witam.

Jeśli uważa pan ,że taki przekrój przewodu panu wystaczy to nie ma żadnych przeciwskazań do wykonania nim instalacji gniazd . Minimalny przekrój w instalacjach układanych na stałe to o ile pamiętam 1 mm2 cu.

Pozdrawiam marcin714

WITAM WSZYSTKICH
ZALEŻY DO CZEGO MA SŁUŻYĆ GNIAZDO I JAKA DŁUGOŚĆ PRZEWODU.
DODAM TEŻ ŻE WIĘKSZOŚĆ TRADYCYJNYCH GNIAZD WTYCZKOWYCH
MA STYKI MAX 16A

POZDROWIENIA DLA WSZYSTKICH

A ja mam taką prośbę do kolegi, żeby kolega nie pisał z włączonym Capsem, bo w internecie oznacza to krzyk.

Panowie przekrój przewodu zalezy od kilku czynników:

• podstawa to prąd zadziałania zabezpieczenia tego przewodu i tu ma znaczenie jego dopuszczelna obciążalność długotrwała. W domyśle ma być większa od prądu zadziałąnia bezpiecznika. Dodatkowo trzeba wziąść pod uwagę sposób prowadzenia przewodu- układania- są współczynniki poprawkowe które korygują prąd długotrwały ze względu na warunki ułożenia przewodu.
  • dopuszczalne spadki napięć na linii zasilającej, ma to znaczenie przy długich obwodach, często okazuje się że trzeba zwiększyć przekrój przewodu ze względu na spadek napięcia
  • i wreszcie jeśli obwód nie posiada wyłącznika róznicowego to istotna jest impedancja pętli zwarciowej, ta zależy również od przekroju przewodu.

Przepisy określają sposób doboru przewodu jeśli spełnione są wszystkie warunki to może to być 1,5 mm2, stosowanie do obwodów gniazdowych przewodu 2,5mm2 to raczej zalecenie dla monterów, w większości przypadków spełnia on poprostu stawiane wymogi, ale przedewszystkiem OBLICZENIA zgodne z normą

pozdrawiam

Witam wszystkich Kolegów na FORUM.

Istotną sprawą jest obliczenie Idd wg PN-IEC 60364-5-523:2001 Instalacje elektryczne w obiektach budowlanych - Dobór i montaż wyposażenia elektrycznego - Obciążalność prądowa długotrwała przewodów, gdzie tabele są podawane od 1,5 mm2 dla Cu i od 2,5 mm2 dla Al. Tak więc 1,0 mm2 nie powinien wchodzić w rachubę.

I to jest podstawa mądrego myślenia. Nie zapominajmy również, że na jednym zabezpieczeniu możemy mieć kilka gniazd wtyczkowych i podłączymy kilka odbiorników.
Obciążalność Idd dla przewodów 1,5 mm2 w izolacji PVC (która przeważnie jest stosowana) wynosi 14-15 A, zaś w izolacji XLPE lub EPR wynosi 18-19 A.
Wiem że podłączanie przewodów 2,5 mm2 w gniazdach jest troszkę trudne ale instalacje elektryczne nie wykonuje się na rok czy 5 lat, tylko na dużo więcej.
Ponad 10 lat temu kupiłem nowe mieszkanie własnościowe w SM i podczas jego budowy w projekcie były przewody do gniazd 1,5 mm2. Gdy powiedziałem że ja chcę mieć przewody 2,5 mm2, to powiedziano mi że będę musiał dopłacić. I dopłaciłem, już nie wiem ile ale była to chyba kwota jednego litra czy dwóch wódki przy mieszkaniu ponad 80 m2.
Może ktoś sobie przeliczy koszty mieszkania z zamianą przewodów z 1,5 na 2,5 mm2, to chyba wyjdzie to w promilach.

Jeśli chodzi o podane przekroje, to całkowicie z Kolegą się zgadzam, jednak nie stosowałbym wyłącznika typu „C” lecz typu „B” w mieszkaniu.

O i tu przez kolegę Krystyna przemawia doświadczenie i rozsądek