Na wstepie chciałem zaznaczyć ze jestem “elektrykiem” z zawodu (nie praktykującym). Życie tak sie potoczyło ze wykonuje inny zawod a elektryka została odstawiona.
Znajomy poprosił mnie o zrobienie instalacji w domku jednorodzinnym. Jak wiadomo nie trzeba byc specem zeby rozprowadzic kable. Ale trzeba juz troszke wiedziec zeby dobrac przekroj przewodu.
Jaki proponujecie przekrój na zasilenie domku jednorodzinnego ( 203 mm2, piwnica, parter i poddasze. około 120 punktów, w domku ma byc jedno gniazdo siłowe 16A i jedno 32A). Moc przydzielona z energetyki to 12,5KW
Zaznaczam ze jestem elektrykiem tylko na papierze nie praktykujacym.
A wiec jaki przekroj na zasilenie domu i gniazd tych siłowych.
Jest to nowo wybudowany domek, jest na to porojekt ale nie jest brany pod uwage no i energetyka nie raczyła jeszcze sie pojawic zeby postawic swoje ZE wie warunków przyłączenia jeszcze niema., choc było to zgłoszone prawie poł roku temu. Zasilanie na czas budowy ciągniemy od sasiada.
wstawił bym schemat tablicy rozdzielczej ale nie mam pojecia jak dodac zdjecie tak wiec opisze.
A wiec czym to zasilić?? 5x16mm2, czy starczy 5x10mm2… długośc tego wlz nie bedzie przekraczał 15m kabel bedzie w całosci prowadzony wewnątrz w domu w rurce w posadzce, poniewaz ZE bedzie na budynku
chodzi o to ze prowizorke chce pociągną zanim dowlecze sie energetyka a nie chciałbym dwa razy kupować kabel.
Na zasilanie 5x10mm2 wystarczy,do gniazda 32A połóż 5x6mm2,a do gniazda 16A 5x4mm2,poza tym oddzielne obwody do urządzeń o mocy od 2kW wzwyż. Oświetlenie 1,5mm2 , gniazda 2,5 mm2. Do 10 sztuk gniazd na obwodzie,łączenie w puszkach pod osprzętem na złączki,bez skręcania itp…
Nowy budynek więc projekt prawdopodobnie jest rozumiem że gniazda mogą zmienic lokalizacje no ale podstawowe rzeczy powinny byc w projekcie.
Wszystkie gniazda powinny byc zabezpieczone wył. Różnicowo-prądowym a nie tylko łazienka. Przepisy mówią o przepieciówce, wiec dobrze trzeba dobrac tablice, niby drobiazgi ale kiedy zbieże sie kilka takich drobiazgów to instalacja bedzie “skopana”
W projekcie jest podany 5x6mm2 na gniazdo 16A wiec do 32A powinno byc minimum 10mm2, a na zasilanie domu powinien byc minimum 16mm2 TAK WYNIKA Z PROJEKTU dlatego nie wiem czego sie trzymac, wersja kolegi jest tańsza i dla mnie bardziej odpowiednia, ale co o tym myslą panowie elektrycy?
tak jak kolega mówi, jest na to projekt. I w projekcie jest tylko różnicówka na gniazda umieszczone w łazience. Aczkolwiek zgadzam sie co do tego ze powinna zabespieczac wszystkie gniazda. A co do przepieciówki to gdzies mi umkneła ale jest w projekcie “ogranicznik przepięć klasy C typu DEHNguard 4szt.”
A czy ten projekt robił napewno projektant, ciekawe na podstawie czego wyliczył że do gniazda 16A zastosowac przewód 5x6mm2, przepieciówki typu C zda egzamin pod warunkiem że wczesniej (w tablicy licznikowej np.) bedzie typu B.
Cały projekt nie trzyma sie “kupy”
Gniazdo 16A (to zabezpieczenie max 16A) jeśli odcinek zasilający jest krótki, ułozenie kabli odpowiednie, praca dorywcza - nie oszukujmy się nawet Cu 1,5mm2 wystarczy (takie projekty często widziałem).
Na pewno lepszy byłby Cu 2,5mm2, jeszcze większy przekrój na pewno nie zaszkodzi tylko czym uzasadnić koszt.
Gniazdo 32A ( max zabezpieczenie 32A, projektowane 25A) - uwagi jak do gniazda 16A -
wystarczy przewód Cu 2,5mm2 lepszy to 4mm2
Wystarczy trochę pomyśleć i popatrzeć w tabele w normach, moze zamiast zwykłego przewodu PCW nieco drozszy z polietylenu usieciowanego.
Do tego 12,5 kW mocy zamówionej zabezpieczenie przedlicznikowe 20A
Rózne projekty przerabiałem, np kabel ziemny ok 50m 5x95mm2 Cu na mój wniosek zmieniono i ostatecznie wyszło 4x35 AL oraz ZnFe 4x25 a to juz była solidna różnica w kosztach.
Często projektanci standaryzują projekty w bezpieczną stronę, warunki na miejscu są inne obciążenia znacznie mniejsze. Zgadzam się, że należy przewidzieć wzrost obciążenia nawet 2-3x bez konieczności ruszania przewodów zasilających, ale przewymiarowanie 10-15x to przesada.
Witam.
Chyba jakaś wielka pomyłka z projektem. Ma się nijak do warunków przyłączenia określonych przez ZE.
Moc przyłączeniowa 12,5 kW, więc zabezpieczenie przedlicznikowe 20A. Zabezpieczenie gniazda 32A bezpiecznikiem 25A nie ma racji bytu.
Przy długości WLZtu 15m wystarczył by przewód 5x6mm ale lepiej zrobić zapas i położyć 5x10mm oczywiście Cu.
W rozdzielni brakuje mi RCD na obwody 3 fazowe oraz gniazda 1fazowe. Obwodów oświetlenia można nie zabezpieczać RCD, choć lepiej zastosować oddzielne RCD na samo oświetlenie.
“i te wszystkie obwody zabezpieczone sa FR103 100A”
FR nie jest zabezpieczeniem!