witam. mam do zasilenia domek letniskowy linią kablową w ziemi wartość zabezpieczenia w złączu 25A 1-fazowy długości 40mb.Jaki dobrać przekrój kabla?
YKY 5x10mm2
YKY 3x4mm2
Ja bym jednak zasilił go kablem YKY5x10 pomimo, że w domku ma być 1-fazowe urządzenia itp. nie zasiłałbym go całego na jednej fazie.
kolega pisze ze do złącza dochodzi 1 faz. a wiec jak Kolega sobie wyobraza rozbicie odbiorów na 3 fazy? w.g mnie wystarczy 3x4mm2, chyba ze inwestor jest bananem to mozna połozyc nawet YKY 4x240mm2 ![]()
Witam ![]()
Przepraszam, że się wtrącam, ale tak ze zwykłej ciekawości chciałem zapytać jaka jest główna wygrana w tej loterii?
Odpady z tego kabla . Czyli im grubszy będzie tym lepiej.
inwestor chce jak najtaniej i też myślałem o YKY3x6mm ale może 3x4mm wystaeczy?
pozdrawiam.
witam Kolegów:)
Moim skromnym zdaniem wg informacji przekazanej przez pytającego konieczny będzie niestety przekrój minimum 25mm2. Tak wychodzi mi z obliczeń SWZ żeby wyłączyło zasilanie w czasie krótszym niż 2 godziny.
![]()
Na dzień dzisiejszy nie ma zasilania 3fazowego, ale za rok-dwa może juz będzie.
Właścicielowi przyjdzie do głowy, że chce mieć krajzege, spawarkę będzie chciał podłączyć lub jakieś podgrzewacze.
I co wtedy? wykopujemy i dajemy nowy. Super oszczędność.
ale to domek letniskowy ubogiego mieszczanina.
jest bardzo oszczędny w kwestich na których się nie zna.
pozdrawiam inster
Witam Kolegów,
Kolego inster, a jaki przekrój widnieje w projekcie?
Witam. Projektu niestety inwestor nie posiada i stąd moje pytanie.
Domyśliłem się, że nie ma projektu.
Jeśli Twój inwestor chce oszczędzać, niech zleci wykonanie instalacji murarzowi, kafelkarzowi czy innemu ogrodnikowi, oni są tańsi niż elektrycy.
Uważam, że szanujący się elektryk powinien wykonywać instalacje zgodnie ze sztuką i przepisami prawa, a więc m.in. na podstawie zatwierdzonego projektu, a nowa instalacja wymaga projektu. To projektant ma odpowiednie uprawnienia oraz (zwykle) wiedzę i to on jest od doboru rodzaju i przekroju kabli, wielkości zabezpieczeń itp. i to on odpowiada, jeśli dobrał je źle. Elektryk jest od tego, żeby pomysły projektanta zrealizować. Prawidłowe wykonanie instalacji elektrycznej kosztuje i jeśli ktoś chce taką mieć to musi zapłacić.
“Elektryków”, którzy sami robią projekt, wykonują instalację i ją sprawdzają nie mając do tego odpowiednich uprawnień należy piętnować - niestety, zabrać uprawnień im chyba nie można.