Jaki przekrój kabla???

Witam.

Mam pytanie planuje podłączyć prąd do domku na działce i jaki powinienem dobrać przekrój kabla (do ziemi) bo “elektryk” który zajmuje się przyłączami na ogrodach powiedział ze 2,5mm2 wystarczy…
a pytałem innego elektryka mówi ze 4mm2 będzie ok.
Więc odległość od skrzynki do domku jest 50m, planowane jest podłączenie grzejnika 2,2kw , bojler ok.2,3kw, tv + światło 3-4 żarówki. Można przyjąć że wszystka naraz będzie używane proszę o podpowiedzi dotyczące doboru kabla.
Dodam że zakup kabla i wkopanie leży po mojej stronie a po elektryka podłączenie.

Z góry dzięki :slight_smile:

W jakim systemie pracuje sieć zasilająca? 1 fazowe czy 3 fazowe?

No to już więcej o nic takiego elektryka nie pytaj.

Tego też.

Z tego co wiem to pracuje w systemie 1 fazowym

Który z tych elektryków?

Zarty zartami ale ja dalej nie wiem co mam kupic…

Jeśli masz w domu zasilanie 3 fazowe to pociagnij 3 fazy. Aby mówić o przekroju kabla konieczne jest wykonanie pomiarów impedancji pętli zwarcia w rozdzielni z której będzie prowadzony kabel. Jest to konieczne aby zachować warunek samoczynnego wyłączenia zasilania. Dopiero na tej podstawie dobiera sie przekroj przewodu. W domku należy wykonać rozdzielnicę z zabezpieczeniami poszczególnych obwodów.

Ok ale zapytam jeszcze raz jak lajik, jezeli ten “elektryk” na dzialkach to tylko z nazwy elektryk to nie sadze zeby mi podal to co mi piszesz wiec moze podasz mi swoja propozycje naprawde bede wdzieczny

Kolego no_eee, jak masz gorączkę, to o lekarstwo też pytasz lekarzy na forum ? Z twoim przekrojem jest całkiem porównywalnie - tutaj nikt nie zaryzykuje “szacowania” .
Moja rada : poproś elektryka ze świadectwem kwalifikacyjnym (uprawnieniami) o legalną usługę poświadczoną rachunkiem i gwarancją , a jak nie jesteś pewny jego wykonania - zaproś drugiego , niezależnego który wykona stosowne pomiary i potwierdzi przydatność lub nieprzydatność wykonanego przyłącza do eksploatacji. W tym drugim przypadku (złego wykonania) możesz egzekwować od wykonawcy poprawność wykonania.
Mówiąc krótko sprawa skłania się do obliczeń projektowych , których nie wykonuje pierwszy, lepszy elektryk .

Autorze - to jest forum dla fachowców, a Ty nie umiesz nawet sprecyzować pytania. Ten domek to jest altanka ? A ta skrzynka to co to jest, może złącze w głównej alejce działek ? Czy w skrzynce jest jakieś zabezpieczenie, a jeżeli tak to jakie ? Czy ten domek to jest całoroczny ? Gdzie jest licznik ? Jaki układ sieci ? Bojler 2,3 kW - najczęściej są 1,5 kW i on nie pracuje non-stop. Weź dobrego elektryka. Obejrzy skrzynkę, zrobi pomiar i jednym wzorem dobierze kabel. Banalna sprawa.

Wydaje mi się ze na zakładce jest napisane "nie jestem elektrykiem proszę o poradę… " ale widocznie ktoś nie ogarnia i ma problem z czytaniem ze zrozumieniem pytania bo w pytaniu jest napisane

Temat uważam za zamknięty, dziękuje za sugestie i pomoc tym co chcieli pomóc.

Witam
Po pierwsze przepraszam za wypowiedzi niektórych elektryków którzy zamiast dobrej rady przelewają raczej swoje osobiste frustrację z dnia codziennego. Oczywiście wątek nazywa się " nie jestem elektrykiem …" więc pytanie jest jak najbardziej na miejscu… chodź rzeczywiście propozycja 2.5 mm albo 4 mm od razu pokazuję, że ktoś nie ma pojęcia czym mówi i nie nazywałbym ich elektrykami ani nie dawał roboty do zrobienia bo ten nowy budynek kiedyś może spłonąć. W tym przypadku trzeba było by obliczyć jaki prąd maksymalny będzie płyną przez ten przewód i użyć na przykład kalkulatora to obliczenia przekroju, trzeba też obliczyć opór tego przewodu bo to będzie potrzebne do obliczenia czy zabezpieczenia będą reagować w odpowiednim czasie i tego bym nie lekceważył to są podstawowe sprawy w instalacjach. Poza tym przekrój zależy też od materiału czy miedź czy aluminium. Pamiętaj też że jak zakopujesz go w ziemi to musi być przewód przeznaczony do tego.. Pozdro!

No tak kolego, a sam piszesz:

także co z “oporem” od zasilania ? bo brakuje impedancji w miejscu przyłączenia którą należny dodać do tego co zasugerowałeś, więc to zdanie może tyczyć się i Ciebie:

Tak więc żeby liczyć trzeba mieć wszystkie dane, a nie tylko fragment.

zaraz, chwila, moment a czy ja napisałem że to wszytko co trzeba zrobić?? Starałem się naświetlić tylko sprawe w laickim języku. Piszecie o impedancji linii zasilającej albo o impedancji pętli zwarcia do osoby która nie jest elektrykiem. Uderz w stół to nożyce się odezwą. Nie szukam sprzeczki ale naprawdę życiowych frustracji lepeij na forum nie przenosić bo nie będzie ono zdobywało nowych członków i się rozrastało, a chyba nie o to chodzi?? :astonished:

Kolego nie bierz tak tego do siebie, nikt tutaj swoich

nie przenosi. To że i na 1,5 mm2 żarówka będzie świecić to nie świadczy jak sam wiesz że instalacja jest wykonana prawidłowo, dlatego też trzeba być niespełna rozumu żeby udzielić laikowi odpowiedzi na forum a On to weźmie za pewnik i kogoś ubije. A tak niech sam sobie zrobi tę 2,5 mm2 czy jaki tam chce i niech go tam trzepie i jego rodzinę, bo tylko tak można do tego podejść skoro nie da elektrykowi zarobić jak w cywilizowanym świecie.