Jaki przekrój kabla od licznika ?

Witam na wstępie chciałbym oznajmić iż nie jestem elektrykiem z wykształcenia ,lecz z zamiłowania do kabelków :slight_smile: moje pytanie jest proste choć może i nie. Posiadam dużą działkę z altanką od przyłącza do altanki miałem już doprowadzony kabel zasilający . Główny właściciel terenu zażyczył sobie aby kabel został podłączony pod podlicznik tak też zrobiłem zakupiłem ponoć dobrej firmy (nie wiem czy mogę tu podać nazwę ) licznik został podłączony elektryk mi go zatwierdził wystawiając dokument a główny właściciel terenu go zaplombował. Do rzeczy całą instalację wykonałem sam (1 wyłącznik różnicowy 25A i dwa nadprądowe 16A osobno na 4gniazda i 4 lampy z żarówkami LED 6W) gniazda wyprowadzone kablem 3x2,5mm2 światło zaś 3x1,5mm. Wszystko działa jak należy.

Za rok dwa zamierzam postawić obok altany niewielki domek (na ciepłe weekendy ) i moje właściwe pytanie brzmi Jaki główny kabel zasilający wkopać od licznika do osobnej oczywiście rozdzielni pod taki domek (niewielki lodówka mikrofalówka cZajnik może jakaś kuchenka elektryczna no i ledowe oświetlenie) może coś mówią przepisy na ten temat? Z góry dzięki za pomoc .

[quote=“Jarek.coś tam, post:1, topic:14095, full:true, full:true”]
i dwa nadprądowe 16A osobno na 4gniazda i 4 lampy z żarówkami LED 6W) gniazda wyprowadzone kablem 3x2,5mm2 światło zaś 3x1,5mm. Wszystko działa jak należy.
[/quote]
Ale, dla przewodów oświetleniowych 1,5 mm² max. zabezpieczenie to 10A.
[quote=“Jarek.coś tam, post:1, topic:14095, full:true, full:true”]
i moje właściwe pytanie brzmi Jaki główny kabel zasilający wkopać od licznika do osobnej oczywiście rozdzielni pod taki domek (niewielki lodówka mikrofalówka cZajnik może jakaś kuchenka elektryczna no i ledowe oświetlenie)
[/quote]
Podaj Kolego po pierwsze, jaką moc urządzeń planujesz tam zainstalować. Po drugie, nic nie piszesz bo nie wiesz w jakim układzie pracuje sieć zasilająca. TT czy TN. W przypadku sieci TN należy zapewnić warunek SWZ a tego na dzień dzisiejszy nikt nie jest Ci w stanie wiarygodnie odpowiedzieć. W układzie sieci zasilającej w TT sprawa wygląda inaczej. Pozbieraj odpowiedzi na moje pytania i wtedy możemy coś wiarygodnego napisać.

“Ale, dla przewodów oświetleniowych 1,5 mm² max. zabezpieczenie to 10A.”

Dziękuję za informację wymienię zabezpieczenie na 10A z tym to akurat żaden problem .

Średnią moc urządzeń też policzę.

Jakbyś mógłbyś mi jeszcze powiedzieć gdzie uzyskać informacje na twoje pytanie

" w jakim układzie pracuje sieć zasilająca. TT czy TN"

Gdzieś wyczytałem że przy głównym transformatorze powinna być taka informacja?

[quote=“Jarek.coś tam, post:3, topic:14095, full:true, full:true”]
gdzie uzyskać informacje na twoje pytanie
[/quote]
Dawniej zwyczajem było, że na skrzyniach stacyjnych stacji napowietrznej lub nie drzwiach stacji wnętrzowej był opisany układ sieci zasilającej czyli TN (zerowanie) lub TT (uziemienie). Ostatnio zapisy te zniknęły, przynajmniej w moim terenie. Pozostaje sięgnąć do zapisów w warunkach przyłączenia lub umowie przyłączeniowej lub u lokalnego dostawcy energii.

Dokładnie tak piszą na stacji piszą w warunkach nie można się pomylić