Witam serdecznie ! Mam pytanie odnośnie wyboru programu do pisania sprawozdań z pomiarów. Używałem dotychczas programu Krystyn ale teraz zamierzam zakupić coś bardziej aktualnego. I teraz pytanie który lepszy, PROTON czy moze program SONEL ? Proszę o opinie uźytkowników tych programów jakie mają zalety i wady. Dziękuje z góry za pomocne odpowiedzi ! Pozdrawiam !
Witaj.
Pobierz dema obu programów-pobaw się.
Sprawdzisz który więcej “może” jest bardziej intuicyjny,działa bez niespodzianek.
Następnie weź do ręki telefon i sprawdź jakie masz szanse dodzwonić się do serwisu w razie potrzeby.
Wyślij meila do serwisu- zobaczysz kiedy dostaniesz odpowiedź.
Decyzje podejmiesz szybko ![]()
Pozdrawiam Czarek
P.s Też miałem Krystyna,to dobry program .Sprawnie działający serwis co jest bardzo ważne. Stało się tak jak się stało - ja również musiałem kupić inny program.
Nie piszę który bo nie chcę być stronniczy. Myślę jednak,że decyzje podejmiesz słuszną ![]()
Witam Kolegę cezar 100
Od 01 lipca jestem użytkownikiem programu Sonela / zakupiłem zestaw 3-ch programów: PE3, schematic, kalkulacje - wraz z przyrządem MPI-511. Na wybór programów miał wpływ zakupu przyrządu. Cena tej konfiguracji/ kompletu również nie była bez znaczenia.
Może Kolega również używa tego programu? Jestem ciekawy jak się spisuje wg. Kolegi. Jeżeli Kolega używa Proton - też jestem zainteresowany opinią.
Ceny programów nie są już zaporowe, jak miało to miejsce jeszcze kilka lat temu.Jestem skłonny zmienić użytkowany program na inny- gdyby się okazało że jest lepszy. Wersje demo są tak “okrojone”, że niewiele można było porównać w czasie gdy sam próbowałem wybrać ten “lepszy”. Zdecydowałem się na Sonela, gdyż wybrałem MPI-511.
Pozdrawiam- Marek
Witam Kolegę.
Przepraszam,że dopiero dzisiaj odpisuję.
Tak, używam programu Sonel PE4 (zakupiłem aktualizację z 3). Program OK.A co dla mnie nie jest bez znaczenia zawsze dodzwonisz się do serwisu gdzie możesz zgłaszać swoje sugestie na temat programu.Jest to bardzo ważne, ponieważ sam masz właściwie wpływ na to jak wygląda program .Wielokrotnie rozmawiałem z Kolegami z DaslSystems i jestem pod wrażeniem.Reagują błyskawicznie na zgłoszone problemy.Jak na razie chyba najlepszy program do pomiarów- aby tak dalej ![]()
Co do “Protona” - oczywiście pobierałem dema i to wiele razy.Próbowałem się kontaktować z serwisem bo miałem zapytania i nic.A szkoda, bo program zapowiadał się całkiem ciekawie i miałem zamiar go kupić .Jednak to są tylko moje odczucia i zapewne jest dużo osób zadowolonych.Pobierz wersję demo i się “pobaw”
Pozdrawiam
Witam kolegów
Osobiście używam Protona i jestem z niego zadowolony. Program się rozwija może powoli ale jednak do przodu. Łatwo jest zawsze krytykować innych. Zawodowo stanowię taki kombaj energetyka-automatyka-informatyka i możecie się obrażać lub nie, ale największy problem w korzystaniu z komputera znajduje się zawsze pomiędzy klawiaturą a krzesłem.
Każdy program ma swoje plusy i minusy. Sztuka polega na tym żeby program rozwijał się z naszą pomocą. Nie narzekam na kontakt z autorem programu Proton bo nie mam takiego problemu. Są telefony stacjonarne do firmy i zawsze ktoś w godzinach pracy odbierze, są maile i jest w końcu FORUM na proton.ise.pl gdzie można zadać pytanie. Proton to nie system Windows, któremu zawsze się wydaje, że wie lepiej od użytkownika co mu potrzeba.
Pozdrawiam
Jendrek
Witam serdecznie ! Mam pytanie odnośnie wyboru programu do pisania sprawozdań z pomiarów. Używałem dotychczas programu Krystyn ale teraz zamierzam zakupić coś bardziej aktualnego.
A co tam się tak z dezaktualizowało, ze trzeba nowy program kupować? Nie mam tego programu ale jestem bardzo ciekaw.
Witaj.
A chyba ciekawość użytkowników. Może w demie czegoś nie ma a będzie w wersji płatnej ?A może tym razem będzie sam pisał? Sam ulegam i kupuję . To tak jak ze sprzętem komputerowym. Kupujesz tą samą drukarkę tylko z inną literką w nazwie i co ? Dalej musisz tusz albo toner kupować,kartki papieru pakować do środka - nic się nie zmieniło?
NA poważnie - każdy liczy chyba w końcu na program idealny , do granic intuicyjny i dlatego szukamy
( ku zadowoleniu twórców).
Po tym jak odszedł Krystyn, program pozostał bez serwisu właściwie i to wielu Kolegów zmusiło do zakupu innego.Tylko Krystyn nie często zmuszał do korzystania z serwisu.JA Krystyna nadal mam na dysku z dużą bazą klientów.
Pozdrawiam
Witam Kolegę Cezar100,
Nie jest prawdą, że program pozostał bez serwisu. Obsługę serwisową prowadzimy na bieżąco, szczegóły na stronie pomocy dla programu Krystyn: PROTON+ Badania i Pomiary Elektryczne
Jeżeli Kolega posiada problem z programem to zapraszam do kontaktu z nami.
Pozdrawiam,
Jacek.
Witam serdecznie.
TAk ,zmieniło się i to na lepsze o czym sam mogłem się dzisiaj przekonać. Po kilku minutach od zgłoszenia problemu program Krystyn znów działa bezbłędnie dzięki wskazówce “co należy zrobić” otrzymanej od Kolegi Jacka. No cóż, zwracam honor.
Serwis działa jak się należy.
Pozdrawiam i dziękuję za błyskawiczną reakcję.
Witam.
Jestem użytkownikiem Proton+ 3.84. Jeżeli chodzi o kontakt z serwisem, to nie mogę narzekać, czy to przez telefon, czy emilem.
W pierwszym etapie użytkowania występowały drobne problemy, co świadczy o instrukcji która mogłaby być lepiej dopracowana.
W Protonie nie podoba mi się protokół POCHR. Określanie Zdop na podstawie charakterystyk czasowo-prądowych uważam za błędne
( zwłaszcza w przypadku połączeń wyrównawczych ).
W protokole SWZ brak jest możliwości dopisania nowych typów zabezpieczeń ( no chyba że nie wiem jak )
Poza tym brak jest oględzin instalacji.
Jeżeli chodzi obsługę, to jest prosta i nie nastręcza problemów po bliższym poznaniu.
Wybór padł na Protona z powodu unifikacji, w firmie było już kilka licencji.
Do celów prywatnych wykorzystuję arkusz Excela, to również dobre narzędzie.
Pozdrawiam
…nie podoba mi się protokół POCHR. Określanie Zdop na podstawie charakterystyk czasowo-prądowych uważam za błędne ( zwłaszcza w przypadku połączeń wyrównawczych ).
W nowszej wersji - od 3.88 (jeszcze testowanej) protokół będzie obliczny inaczej - myślę, że już zgodnie z Pana oczekiwaniami. Po pierwsze porównujemy rezystancje. Po drugie można wspomagać się obliczeniami z charakterystyk zabezpieczeń, ale można też wprowadzić dowolną inną wartość.
W protokole SWZ brak jest możliwości dopisania nowych typów zabezpieczeń ( no chyba że nie wiem jak)
Oczywiście można dodawać nowe typy. Otwieramy Kartoteki / Zabezpieczenia i tam można dodać dowolne zabezpieczenie. Można również wczytać definicje przygotowane przez nas. Pliki z nowymi definicjami są dostępne są na stronie programu http://proton.ise.pl/.
Poza tym brak jest oględzin instalacji. Jeżeli chodzi obsługę, to jest prosta i nie nastręcza problemów po bliższym poznaniu. Wybór padł na Protona z powodu unifikacji, w firmie było już kilka licencji.
Już uzupełniliśmy oględziny. Tak jak poprzednio, oględziny będą dostępne od wersji 3.88.
Pozdrawiam,
Jacek.
sonel pe 5 czy proton+ ?
ściągnąłem oba dema i nie widzę wielkiej różnicy
na obydwu pracuje się podobnie, do tej pory pisałem protokoły w excelu,
czy obie firmy udostępniają jakąś większą bazę zabezpieczeń, urządzeń, niż te które są w demach?
zdecydowałem się na kupno jakiegoś programu tylko teraz, który wybrać?
Witaj, ja od dłuższego czasu “jadę” na Protonie +.
Programu Sonel nie aktualizowałem (od wersji 4 w górę ) i nie mogę się właściwie obiektywnie wypowiedzieć na temat najnowszej wersji. Proton się już dotarł, nie ma z programem żadnych problemów, ma w sobie również oświetlenie, jest chyba bardziej uniwersalny i intuicyjny niż konkurencja. Aaaa i co bardzo ważne, serwis działa naprawdę bardzo szybko. Sugestie użytkowników są brane pod uwagę i uwzględniane w kolejnych wersjach programu. Jest forum dyskusyjne, masz właściwie wpływ na to co byś chciał w programie zmienić, ulepszyć.
trochę testuję te programy
na razie na plus protona - większa baza zabezpieczeń,
na plus pe5 - lepszy generator w protokole z izolacji obwodów
Witam,
Dziękuję za pozytywne opinie.
pe5 - lepszy generator w protokole z izolacji obwodów
Generalnie izolację się mierzy a nie generuję ![]()
Warto jednak wiedzieć, że “generator” PROTON+ ma jeszcze funkcje, których nie widać:
- Czyli można używać Ctrl+1 oraz Ctrl+3 aby wygenerować wartości bez użycia myszki.
- Dodatkowo można wpisać w pierwszej kolumnie dowolną wartość i wówczas użyć generator. Jeżeli w opcjach włączona jest funkcja “wykorzystaj pierwszą kolumnę jako wartość bazową”, wartość ta zostanie wykorzystana do wygenerowania wyniku.
Pozdrawiam,
Jacek.
Dodam jeszcze, że jak pojawia się aktualizacja Protona (rozszerzenie funkcjonalności) , to nie kosztuje 50% wartości całego programu ( jak praktykują inni ) tylko o wiele mniej.
Oczywiście bieżące aktualizacje są bezpłatne.
sonel pe 5 czy proton+ ?
ściągnąłem oba dema i nie widzę wielkiej różnicy
na obydwu pracuje się podobnie, do tej pory pisałem protokoły w excelu,
czy obie firmy udostępniają jakąś większą bazę zabezpieczeń, urządzeń, niż te które są w demach?
Mam PE5 i na dużą bazę zabezpieczeń nie masz co liczyć. Panowie producenci programu zapomnieli, że istnieje cos takiego jak wyłączniki mocy ( z wieloma różnymi nastawami). Jest kreator zabezpieczeń i charakterystyk, ale płacąc taka kasę za program baza powinna być porządna - bo same tabelki wyliczające wyniki to można sobie z excelu zrobić.