Hi
Ostatnio obiło mi się o uszy że osoba wykonująca okresowe pomiary instalacji elektrycznej i będąca na ryczałcie ewidencjonowanym, płaci inny podatek niż 5.5% i 8.5%
Czy ktoś spotkał się z takim zapisem prawnym ?
Hi
Ostatnio obiło mi się o uszy że osoba wykonująca okresowe pomiary instalacji elektrycznej i będąca na ryczałcie ewidencjonowanym, płaci inny podatek niż 5.5% i 8.5%
Czy ktoś spotkał się z takim zapisem prawnym ?
Kolego,
pomiary okresowe to PKWiU z grupy ekspertyz technicznych czyli 7.xx.xx
i nie możesz na ryczałcie tego robić.
Możesz naprawiać instalację i wykonac pomiary kontrolne, wtedy jest to 43.21.10 i t taką pracę elektryczną możesz robic na ryczałcie.
Ekspertyzy to zasady ogólne.
Niektórych elektryków wyrównano kilka lat do tyłu na KPiR i konsekwencje były smutne.
Pomiary elektryczne nowych instalacji, przed oddaniem, według mnie powinny być w grupie 43.21.xx ale o tym decyduje chyba nadal GUS w Łodzi. Na razie brak jednoznacznej decyzji.
Urząd Skarbowy dopuszcza prace elektryczne i sprawdzenie, ale same pomiary to usługa techniczna.
pozdrawiam
MB
Hi
Właśnie o takich zapisach słyszałem 74.30.16 Usługi w zakresie pozostałych badań i analiz technicznych ale przy okazji znalazłem inny zapis który upoważnia “ryczałtowca” do wykonywania pomiarów okresowych.
74.30.15 Usługi przeglądów technicznych pozostałe
Ale 74xx to nie ryczałt.
Chyba, że Gus wydał nową interpretację?
To taki nasz rodzimy kabaret.
Pomiary wymagają rozpinania instalacji, prac pod napięciem, wielu czynności z zakresu prac fizycznych.
I Gus twierdzi że są to prace z zakresu analiz technicznych.
I dlatego tak to traktuje Urząd Skarbowy.
Jak gazownik wykryje nieszczelność i ją usunie to może robić to na ryczałcie.
Jak sprawdzi instalacje w budynku i wykaże nieszczelności bez naprawiania to jest już ekspertem i nie może rozliczac się na ryczałcie.
W necie jest przypadek naszego Kolegi elektryka z Lublina, sprzed kilku lat.
US stwierdził że zlecenie na okresowe pomiary i naprawę instalacji odgromowej może robić na ryczałcie, a same pomiary bez naprawy instalacji nie mogą być robione na ryczałcie.
I wszystko zależy od GUSu.
I czy to nie jest kabaret.