Witam
Pytanie jak w temacie, ogranicznik trój czy cztero-polowy?
Czy przewód N tez zabezpieczać, mimo iż 50cm wcześniej został dokonany rozdział PEN na PE i N i punkt jest uziemiony?
Dziękuję za odpowiedzi
Jeśli ogranicznik wstawisz przed podziałem PEN , to możesz dać trójpolowy
Witam
Dopowiem tylko na drugą częśc pytania - jeśli konieczne jest dobezpieczenie to należy zabezpieczyć wszystkie pola ochronnika.
W takim przypadku nie ma sensu instalacja ogranicznika pomiędzy N a PE “obok” punktu rozdziału PE/N- raczej nigdy nie będzie miał szansy zadziałać. Jeśli obiekt jest rozległy, to należałoby raczej rozważyć powtórzenie ochrony (wtedy już z ogranicznikiem N-PE) np w rozdzielnicach piętrowych.
nie.
przepięcie w N nie generuje prądów następczych i zatem dobezpieczenie nie jest potrzebne.
Witam
Ja tam wolę być nadgorliwy w tej sytuacji a wszystko to gdyż:
- pamiętam o tym jak to próbowano nas przekonać aby dobezpieczać “S”,
- mówimy o sytuacjach, które kiedyś szumnie nazywano “stanami nieustalonymi w energentyce” a więc wszelkie wnioski są na tyle dokładne na ile dokładny jest model obliczeniowy
- jakoś budżet robót się nie przewróci o jeden bezpiecznik
- czasami (przy nierozbieralnych konstrukcjach ochronników) ułatwia to pomiary
Budżet nie bedzie nadwyrężony przez zastosowanie 4-ro polowego ogranicznika. Chciałbym sie jedynie upewnić czy nie ma takiej możliwości (hipotetycznej) że w skutek zadziałania ogranicznika zostanie przerwana ciagłość przewodu N, a tory fazowe pozostaną nienaruszone. Urządzenia podłączone do instalacji w takim przypadku raczej nie mają dużej szansy na przetrwanie. Jeżeli moje obawy są sprzeczne z zasadami działania ogranicznikow to przepraszam za zamieszanie.
a nie lepiej mieć wiedzę?
Witam
a nie lepiej mieć wiedzę?
A pewnie że lepiej, ale nie utożsamiałbym wiedzy tylko z wymaganiami
Powody podałem poprzednio więc powtarzać się nie będę. Najważniejsza zasada “nie gorzej niż zalecają normy” jest IMHO zachowana.
Napiszę też nast. zdanie aby zakończyć temat bo będziemy już tylko sami dyskutować Formalnie kolega ma rację, niemniej proponowane moje rozwiązanie z punktu techicznego nie jest błędem w sztuce.
Witam
Proszę spojrzeć do : http://www.saltek.eu/files/PRODUCT%20OVERVIEW_pl.pdf
Zależy od miejsca montaży oraz od LPZ.
Witam koleżanki i kolegów na forum .Odpowiem na pytanie prosto jezeli wcześniej o o,5m był rozdział PEN na PE i N to niepotrzebny jest czwarty moduł SPB-12/280/4.Jezeli jest inny typ ograniczników połączenia mogą być inne. Dla TNC trzy moduły, czwarty jest zwarty w punkcie rozdziału.
Wiatam
W opisanym układzie wystarczy 3 polowy ogranicznik o prądzie np. 35 KA o czasie inercji poniżej 25 mikrosek czyli wartstorowe.
Tzw dobezpieczenia tylko wtedy gdy linie pod które łączysz ograniczniki przepięć są zabezpieczane ponad 100A.
Pozdrawiam
K.M.