Mam jeden miernik wielofunkcyjny i to jest dobre rozwiązanie
Wybrałem kilka mierników i to jest dobre rozwiązanie
Mam kilka mierników, ale lepiej jest mieć jeden wielofunkcyjny
Mam jeden wielofunkcyjny, ale lepiej jest mieć kilka
Nie mam mierników i planuje zakup jednego wielofunkcyjnego
Nie mam mierników i planuję kupić kilka jednofunkcyjnych
0głosujących
Witam,
Drodzy koledzy, czy lepiej zainwestować w kombajn sonela mpi 530. Czy zakupić mierniki osobno np: SONEL MRU 105 + KEW 6010B. Wydaje mi się, że to połączenie w pełni zastępuje konieczne do okresowych pomiarów instalacji funkcje mpi 530. Jeśli nie, proszę wyprowadzić mnie z błędu.
Cena będzie znacznie niższa niż w przypadku mpi 530. Dodatkowo zyskamy dwa urządzenia, więc zepsucie się jednego nie wykluczy pracy drugiego.
Proszę o porady.
No cóż, co elektryk to inne zdanie.
Kilka lat temu zadałem podobne pytanie na forum.
Wybrałem wersję “kombajnu”, wówczas SONEL-a MPI-511.
W moim przypadku sprawdził się. Decyzję podjąłem rozważając np. dostęp do producenta.
Kupiłem w późniejszym okresie jeszcze kolejne przyrządy tej firmy. Oczywiście można rozważać ewentualną awarię przyrządu, ale również należy wziąć pod uwagę dokumenty-aktualizacje certyfikatów.
W przypadku jednego jest to koszt jednej dla tegoż przyrządu.
Wydaje mi się, że jednak podstawą jest możliwość bezpośredniego dostępu do producenta.
Nie korzystałem z hurtowni/pośredników. Kota w worku więc nie kupowałem.
Na miejscu wgrano mi oprogramowanie do PC-ta. Przyrząd “uległ” awarii polegającej na braku podświetlenia wyświetlacza. Niejako , przy okazji poddania kolejnej certyfikacji/kalibracji na miejscu usunięto “awarię”-usterkę.
Proszę nie traktować mojej wypowiedzi jako reklamę. Dla mnie podstawą wyboru była odległość od producenta i dostęp.
Trudno jest jednoznacznie doradzić, który wariant wybrać. Poruszanie tego tematu, zawsze wskazywało na kilka kwestii:
jeden miernik wielofunkcyjny
mniej do noszenia, nie znaczy lżejsze
jak się zepsuje to nie ma czym pracować
jak oddamy do wzorcowania / sprawdzenia to nie ma czym pracować
jest taka zasada, że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego Nie zawsze należy tak myśleć, ale producent musi również przyjąć pewne rozwiązania kompromisowe
kilka mierników
w zespole można lepiej zorganizować pracę
mierniki zawsze posiadają powielenie niektórych funkcji, będący “przy okazji”, np. napięcie, ciągłość, itp. co umożliwia kontroli innym przyrządem w razie wątpliwości do wyniku.
zwykle większy koszt zakupu, ale nie zawsze
czasami przydaje się funkcja pomiaru rezystancji izolacji do 2.5kV i tutaj wybór jest skromy
14337
Do tematu dodałem sondaż, zachęcam do udziału zobaczymy kto jak zdecydował i czy jest zadowolony.
Dotychczasowe wyniki sondy wskazują na przewagę opinii, że wszyscy użytkownicy jednego wielofunkcyjnego miernika uważają swój wybór za dobry.
Niektórzy użytkownicy kilku mierników woleliby tylko jeden.
Znamienne opinie i jednoznaczne.