Jaki Miernik KEW6010B , MPI-511, MIE500, MIC1000, MIC3M ?

Witam !!!

Mam zamiar zająć się pomiarami elektrycznymi i potrzebuje porady dotyczącą zakupienia mierników chodzi o kompleksowy pomiar instalacji elektrycznych. Wiem ze dużo piszecie, przemyciłem forum i wydaje mi się ze te mierniki oczywiście nie wszystkie są w stanie pomierzyć każdy potrzebny do protokołu pomiar, i mam pytanie jakie mierniki wybrać do kompleksowego pomiaru instalacji elektrycznej tak żeby cena jaki i optymalność nie była przesadzona (chodzi o to żeby pomiary się nie dublowały) :slight_smile:
KEW6010B , MPI-511, MIE500, MIC1000, MIC3MMRU-100

Z góry dziękuje

Witam Kolegów, witam Kolegę McHomer

Kolego, podałeś dwóch producentów.
Najpierw proszę się zapoznać z ofertami oraz funkcjami w/w mierników, wtedy będzie łatwiej wybrać nie dublujące się mierniki.
Najbliżej jest do oferty ise.pl na stronie :
KLIKNIJ to się dowiesz

Lub udać się do :
Meraserw-8. Autoryzowany przedstawiciel firm Telzas i Sonel
gen. Hauke-Bosaka 1, 25-040 Kielce
tel. 0 41 344 76 14

Witam

Wiem wiem znam ich dane wiec je wypisałem chodzi o to czy kupić MPI-511, bo to jest miernik do wszystkiego a zastanawiam się nad kupnem KEW6010B, MIC3M lub MIC1000 chodzi o cene nie są to tanie mierniki wiec jak to może widzicie drodzy użytkownicy ?

Witam ponownie.

A pomierzy kolega miernikiem MIC 1000 impedancję petli zwarcia lub RCD ?
Są dwie “szkoły” pod tym względem - albo jeden kombajn, albo kilka funkcyjnych.
Kombajn jest drogi, ale pomierzy prawie wszystko.
W moim przypadku dokupowałem po kolei mierniki i nie było sensu dublować ich funkcji.

Witam elpapiotr !!!

Powiem może tak jest sytuacja taka można kupić MPI-511, jego cena jaka jest i wiem ze jeżeli chodzi o pomiary to ten miernik wymaga dodatkowego zasilania podczas pomiaru baterie nie wystarczają zaś jak chodzi o MPI-500 to nie posiada pomiaru rezystancji izolacji wiec należało by dokupić MIC1000 lub MIC3M cena wyjdzie na jedno ale wiem bo znalazłem miernik za ok. 800złdo pomiaru rezystancji izolacji ale nie wiem czy pchać się w cenę czy w jakość i tu mam problem :frowning:

Pozdrawiam

Witam.

Ja już nie mam problemu : :smiley:

Zawartość w futerałach, mierniki funkcyjne, wyszła z tego walizka, a i to mało.

Ale sam widzisz nie kupiłes kombajnu.

Wiem zawsze malo ale pomiary instalacji zrobisz aa ja siedze i czytam zeby dobrze zainwestowac i nic kicha jak nie wiem aaaa jak nie ten to ten ale widze ze poszles na jakosc a nie na cene :slight_smile: No i dobrze tez mi sie tak wydaje

Witam znowu.

Może po kolei.
Na temat mierników, pomiarów napisane było na tym forum mnóstwo postów.
Ciężko sie powtarzać. Inni Koledzy również pisali - co jest lepsze ; kombajn czy pojedyncze mierniki ? Wystarczy poszukać.
Kombajn jak nawali - jest kłopot, nie można wykonać pomiarów.
Można również współpracować (i o tym również na przestrzeni ostatnich 2 lat było pisane na froum ise.pl) wspólnie z innym pomiarowcem, który ma inne mierniki.
I powtórzę jeszcze raz :nie ma sensu dublować funkcji mierników, za to trzeba się nanosić :smiley:

Ok

Wielkie dzieki wiem ze pisali i pisza bo czytam to wszysko i jakos tak nie moge trafic na to co mnie interesuje wiem ze nie ma co dublowac wiec postaram sie to ograniczyc i zobaczymy jak to bedzie nie zawracajcie sobie glowy juz !!

Z góry dziekuje

Pozdrawiam wszyskich

Sonel jest dobry bo ma sobry serwis (moze z terminami nie zawsze sie wyrabia). Proponuje wejść w Sonela, ale nie w kombajny (czasami trzeba pracowac w mało komfortowych warunkach czy na drabinie, tam kombajn jest zdecydowanie nieporęczny). Nie wiem jak obecnie, bo do pomiarów uziemień mam WG 307 (aktualnie chyba sprzedaja WG 407), sonel chyba jeszcze nie produkuje takich mierników.
Ale to mało, jeszcze potrzebny miernik cęgowy z pomiarem harmonicznych (na początek jednofazowy), do tego miernik cęgowy do pomiarów prądów upływu, czasami miernik do pomiaru harmonicznych na rozdzielczośc wystarczająca do pomiarów prądu upływu (1-10mA). Na pewno od razu nie zainwestujesz we wszystkie mierniki, one musza zarabiac na ciebie i siebie.
Poza tym pomiary kabli - potrzebny dobry miernik izolacji co najmniej z napieciem pomiarowym 2500V jeszcze lepiej jak ma do 5000V i pomietajacy czasy 15s, 60s, 300s. MIC3 ani MIC1000 tego nie załatwi.
Praca pomiarowca to nie jest lekki chleb, chyba że pozostaje rutyna w jednym zakładzie, standardowa instalacja bez niespodzianek.
Mierniki jak wszystko potrafia sie psuć, najczęściej w najmniej odpowiedniej chwili.

Do pętli zwarcia ja mam “tylko” 3 mierniki, przynajmniej 2 mam zawsze z sobą. Ma czym polegaja róznice: prąd pomiarowy. Tu jest troche niespodzianek, pomiary bez wyzwalania RCD sa nieprecyzyjne, prąd pomiarowy 25A czasami za duzy, czasami stanowczo za mały. Nie chce mieszac Tobie w głowie, praktyka czyni mistrza, do posiadanych mierników mozesz brac zlecenia.
Specjalizowane (do “ekstremalnych” pomiarów) mierniki naprawde sa drogie, moga na siebie nie zarobić bo zleceń mało. Ale od czegos musisz zaczynać

Od 2 lat używam KEW6010B. Jestem bardzo zadowolony. Mały, lekki kombajn nawet na drabinie poręczny. Energo-oszczędny. Na jednym komlecie baterii (najlepiej akumulatorów 8xR6) można zrobić sporo ponad 1000 pomiarów. Szczerze polecam.
Wady: potrzebuje do pomiarów impedancji pętli zwarcia podłączenia trzech przewodów: faza+neutralny+uziemienie. W SONELU wystarczy faza+uziemienie.

Też mam taki miernik. Do pomiaru L-N, trzeba przewód zielony PE i czarny N, podłączyć razem do N, a najlepiej na przewodzie od komputera założyć łącznik zwierający te przewody razem, tak aby można było wybierać rodzaj pomiaru pętli czy do N czy do PE. Dalej można też stosować adapter przy zamienionych L i N w gnieździe jednofazowym, aby miernik zezwalał na pomiar.
ps: wykonałem też bardzo przydatne adaptery do pomiaru gniazd 3 fazowych 16 i 32A, na wzór sonela do miernika MPI-510.

Witam

Wiedze ze mamy tu paru uzytkownikow :slight_smile: Wiecie wlasnie zastanawiam sie nad miernikiem KEW6010B, i jak by nie bylo jego cena nie jest przesadzona ale z tego co sie orjentuje nie posiada pomiaru ooo ten chyba ma wszyskie dostempne pomiary oprocz pomiaru gruntu!!! O mam pytanko ten miernik i co jeszcze warto bylo by dokupic z miernikow bo wiem rozne przejsciowki da sie zrobic tak jak tu piszecie ale jaki jeszcze by sie przydal ?

Z góry dziekuje i pozdrawiam wszystkich fachowcow :slight_smile:

Nie znam dokładnie miernika, mam 6050 bo ma prąd pomiarowy 3A, 6010B - 25A. Pomiary prądem 3 A czasami sa potrzebne, przy małych bezpiecznikach prąd pomiarowy 25A czasami potrafi je wyzwolić; normalnie bazuję na sonelu. Prąd pomiarowy 15 mA jest jeszcze “troche niedorobiony”, nie lubię go stosować.

Ciesz sie ze mozna liczyc na was ale wiecie co chyba kupie KEW6010B jest dobry i w sumie miezy wszystko no oprocz rezystancji gruntu :slight_smile:
A moze jeszcze miernik do pomiaru rezystancji izolacji tak do ok 2500V !!

Co wy na to ??

Pozdrawiam

Nie ma miernika co mierzy “wszystko”, przy pętli zwarcia normalnie mam 2 mierniki, czasami potrzebuje jednak trzeci, one teoretycznie “potrafia” mierzyc rezystancje uziemienia, ale do tego mam inny specjalizowany miernik. I tak czasami nie podejmuję się pomiarów uziemień, bo uważam, że ich nie wykonam dobrze z braku możliwości technicznych.
Podziwiam wiarę we własne “siły”, do pomiarów trzeba “dorosnąć”, praktyka, praktyka i jeszcze raz praktyka pod okiem człowieka co ma wiedzę i chce nauczyć.
Od czegoś jednak trzeba zaczynać.
Życzę sukcesów i cierpliwości. Poza tym uczyć sie musisz do końca życia przy pomiarach

Witam.

A może … taki ? :blush: :blush: :blush:

Powyższy miernik wyprodukowano jak miałem roczek. Coś wspaniałego! Podejżewam że ceną bije wszystkie współczesne “kombo”. Posiadam od niedawna Sonela MPI 511 i nie narzekam, uważam że z każdym przyżądem trzeba się zaprzyjaznić.
Pozdrawiam kolegów /nowy/ Pool.

Witam.
E tam , od razu cena - to jest wartość historyczna !
Ale za to full wypas magnetoelektryczny :smiley:

Witam nawiązując do poprzednich postów na temat wyboru miernika w mojej kilkunastoletniej pracy z różnymi miernikami doszłem do wniosku ze lepiej kupić mierniki do jednego typu pomiarów niż kombajn pomiarowy.Kiedyś popsuł mi się miernik i dałem go do naprawy a ze popsułem go poważnie prze głupotę byłem bez możliwości wykonywania pomiarów przez 2 miesiące. Ale to jest moje doświadczenie i moja sugestia.Mam teraz 6050 KEW i jest ok miernik.