Jaki miernik cęgowy kupić?

Witam. Zamierzam kupić miernik cęgowy i proszę o doradę, który wybrać:

1. SONEL CMP-401
  2. UNI-T UT208A
    proszę o doradę, który będzie dokładniejszy. Dodam, że w większości mierzone będą mniejsze prądy, zależy mi aby mierzył również prąd stały oraz temperaturę.
    Pozdrawiam.

Witam,
Warto zainwestować w miernik który mierzy rzeczywistą wartość skuteczną (TRUE RMS)

Czyli rozumie, że te moje dwa wskazane nie mierzą rzeczywistą wartość skuteczną (TRUE RMS)? może jakieś propozycje?

Do pomiarów amatorskich wystarczy miernik firmy Sonel i true rms nie jest potrzebny. Natomiast do pomiarów dokładnych ze względu na nieliniowy charakter obciążeń warto mieć miernik z true rms. Te mierniki są dużo droższe.

Ale np miernik UNI-T UT 207 posiada true rms i nie jest jakoś specjalnie drogi…tylko że temperatury nie mierzy…

Ja mam Fluke 325, (EDIT-link do strony zgodnie z panującym tu zwyczajem, jak pouczył mnie kolega Stanca, wykasowałem i choćby pasy ze mnie darli, nie podam. Sami koledzy sobie poszukajcie :slight_smile: ) , ale ten który ma kolega Piotr też mi się bardzo podoba.. :slight_smile:
Ps chyba na stronie jest przekłamanie z zakresu pomiaru pojemności, bo mierzyłem małe kondesatorki z pompek obiegowych Grundfosa i działa.. :slight_smile:

EDIT-2
Termopara jest trochę tandetna, ale ma znikomą bezwładność i jest w pełni funkcjonalna

:slight_smile:

A co powiecie na miernik cęgowy Voltcraft VC-531 ? True RMS jest…będzie sie jakoś sprawował?

czy do pomiaru prądu w obwodzie silnika 15kw i innego np.7,5kw jednocześnie wystarczy
miernik cęgowy do 200A z true rms?

Tak

[quote=“lolek3000, post:8, topic:10878, full:true, full:true”]
czy do pomiaru prądu w obwodzie silnika 15kw i innego np.7,5kw jednocześnie wystarczy

miernik cęgowy do 200A z true rms?
[/quote]
Jak kolega. Tylko zaznaczę że marka się liczy co znaczy jakość i cena.

a jest taki miernik co mierzy kabel 4 żyłowy do siły bez rozbierania gumowej izolacji?

Nie ma i nie będzie miernika cęgowego który pokaże prąd w poszczególnych żyłach przy objęciu cęgami całego przewodu.
Jak założysz cęgi na cały przewód to wyjdzie prąd upływu (miernik pokaże sumę geometryczną prądów płynących żyłami przewodu) o ile tak mały prąd miernik jest w stanie zmierzyć.