Witam. Zamierzam kupić miernik cęgowy i proszę o doradę, który wybrać:
SONEL CMP-401
UNI-T UT208A
proszę o doradę, który będzie dokładniejszy. Dodam, że w większości mierzone będą mniejsze prądy, zależy mi aby mierzył również prąd stały oraz temperaturę.
Pozdrawiam.
Do pomiarów amatorskich wystarczy miernik firmy Sonel i true rms nie jest potrzebny. Natomiast do pomiarów dokładnych ze względu na nieliniowy charakter obciążeń warto mieć miernik z true rms. Te mierniki są dużo droższe.
Ja mam Fluke 325, (EDIT-link do strony zgodnie z panującym tu zwyczajem, jak pouczył mnie kolega Stanca, wykasowałem i choćby pasy ze mnie darli, nie podam. Sami koledzy sobie poszukajcie ) , ale ten który ma kolega Piotr też mi się bardzo podoba..
Ps chyba na stronie jest przekłamanie z zakresu pomiaru pojemności, bo mierzyłem małe kondesatorki z pompek obiegowych Grundfosa i działa..
EDIT-2
Termopara jest trochę tandetna, ale ma znikomą bezwładność i jest w pełni funkcjonalna
Nie ma i nie będzie miernika cęgowego który pokaże prąd w poszczególnych żyłach przy objęciu cęgami całego przewodu.
Jak założysz cęgi na cały przewód to wyjdzie prąd upływu (miernik pokaże sumę geometryczną prądów płynących żyłami przewodu) o ile tak mały prąd miernik jest w stanie zmierzyć.