Jaki bezpiecznik dla nowej instalacji?

Witam!

Chciałbym spytać o bezpieczniki. Chce wykonać instalację elektryczną w pomieszczeniu w firmie w której pracuje. Mamy założoną tablicę, do dyspozycji 25 pól. Instalacja będzie się opierać o przewody 3 x 25mm^2 przewody główne i 3 x 15mm^2 do gniazdek. Chciałbym to oprzeć na 4 liniach, każdej z bezpiecznikiem 32A. Do tego zabezpieczenia różnicowe. Moje pytanie brzmi:
Czy lepiej jest kupić różnicówki z wbydowanym zabezpieczeniem nadprądowym, czy kupić osobno róznicówki, a w obwodzie za nimi podłączyć bezpieczniki nadprądowe. Mam na tyle miejsca w skrzynce, że mogę wybierać, nie wiem co lepiej- nie mam doświadczenia. Chciałbym zaznaczyć, że mam uprawnienia SEP, ale zrobiłem je dość dawno, trafiły do szuflady i tyle, po mnie pomiary zrobi kto inny.
A może mają Państwo jakieś sugestie? Większy przekrój kabla, słabszy bezpiecznik itp…? Na jednej lini planuję umieścić ok 9 gniazdek, przy czym nie korzystamy ze wszystkich, a w wiekszości są tam wpięte drobne sprzęty(typu ładowarka do telefonu, lampka, oscyloskop itp…)

Pozdrawiam
Marek Smyłła

z mojego doświadczenia wiem, ze lepiej zainstalować osobno różnicówkę i esa ponieważ po zadziałaniu wiem co go wyłaczyło i szybciej można znaleźć miejsce awarii co w firmie jest nieraz cenione

Witam!

Czegoś tu nie rozumiem. Pomijając czeski zapewne błąd w podaniu przekrojów przewodów plegający na braku przecinka.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale mozna domniemywać, iż przewód o przekroju 2,5mm2 będzie zasilał puszki rozdzielcze umiejscowione pod sufitem, natomiast 1,5mm2 zasili poszczególne gniazda z tych właśnie puszek.
Skąd więc zabezpieczenie 32A? Przecież jego wartość musi być dostosowana do najmniejszego przekroju a przekrój do obciążenia. Więc w Twoim przypadku 1,5mm2. Co oznacza, że wartości 16A nie wolno Ci przekroczyć.

Moim zdaniem zastosowanie wyłączników różnicowoprądowych typu RCBO (z wbudowanym zabezpieczeniem nadmiarowoprądowym) znacznie upraszcza montaż aparatów w rozdzielni i czyni jej układ bardziej czytelnym.

przewody 3x2,5mm2 czy 3x25mm2 takie istnieją natomiast przewód 3x15mm^2 w katalogach nie widać. Dalsza sprawa to zabezpieczenie 32A w żaden sposób nie pasuje- dla przewodów 1,5 oraz 2,5 stanowczo przesadzone, przewody 16mm^2 i 25mm^2 można zabezpieczyć (obciążalność długotrwała) trochę większymi zabezpieczeniami.
Czy wartość 32A wynika ze spadków napięć, czy impedancji pętli zwarcia??? Zabezpieczenie to nie tylko wartość prądu, często ważniejsza jest charakterystyka np B,C albo wtz, gL.
Dla przewodu 1,5 standardowo eska 13A, tylko w wyjatkowych sytuacjach (dobre chłodzenie) stosuje się 16A - na podstawie PN-IEC-60364-chyba 53

co proszę, nie rozumiem jakie przekroje i do czego?

Posłuchaj kolego.
Zaproś kogoś z doświadczeniem, bo pytań może być więcej. Razem zrobicie coś podglądniesz i lekcja przerobiona.
Porozmawiaj z tym co ma pomiary robić na miejscu Tobie podpowie.

Dobrze że pytasz masz szanse się nauczyć. Gdybyś jaśniej napisał to może coś pomożemy.

Pozdrowienia
Stanisław

Witam ponownie!

Chodziło mi oczywiście o 1,5mm^2 i 2,5 mm^2 przepraszam pomyliłem się. Dziękuję za wszelkie sugestie, faktycznie skontaktuje się z Elektrykiem, który będzie to mierzył, może na pierwszy raz to nie głupie, żeby po prostu patrzeć mu na ręce(mam nadzieję, że mnie nie pobije za głupie pytania:). A co do bezpiecznika to myślalem, że dobiera się go do największego przewodu-bije się w pierś, ale zawsze już umiem więcej:)

Dziekuję raz jeszcze

Marek Smylla