Jaką szkołę średnią wybrać - Elektryk czy Elektronik?

WITAM

Obecnie kończę III Klasę Gimnazjum. Mieszkam na Górnym Śląsku. Zastanawiam się gdzie iść dalej. Wybrałem sobie 2 szkoły/klasy które najbardziej by mnie interesowały:

1. Zespół Szkół Zawodowych- Kierunek Technik Elektryk
  2. Zespół Szkół Technicznych - Kierunek Technik elektronik.
    Gdzie lepiej iść i dlaczego. Bardzo prosze o odpowiedzi.

Witam

Technik - to na przyszłe czasy jest nieco za mało.

Na przykład żeby planować karierę w budownictwie należy mieć uprawnienia budowlane, które mogą jedynie uzyskać osoby z wykształceniem wyższym magisterskim.

Trzeba też uczyć się języków, gdyż aktualna literatura, dokumentacja urządzeń czy najnowsze normy są w jezykach obcych.

Elektronika wkracza wszędzie. Trzeba znać się także na programowaniu.

Pozdrawiam
Teodor

Wiem że na studia będe musiał iść. Tylko cop wybrać? Elektrykę czy elektronikę? Kompania Węglowa gwarantuje po zakonczeniu nauki prace? Sam już nie wiem gdzie iśc.

Witam

Wybierz to, co uważasz za mniej interesujące, a po technikum idź na politechnikę na ten bardziej interesujący kierunek.

Będziesz miał podstawy z jednego, a gruntowną wiedzę z drugiego. I to i to się przyda.
Uwaga: elektronika z założenia jest trudniejszym kierunkiem.

To nie wiem co juz wybrać :frowning:

Proponowałbym zakończyć studia elektryczne. Od ostatnich zmian
w Prawie Budowlanym Elektronika nie jest traktowana jako kierunek pokrewny do Elektryki. Nie może kolega więc zrobić uprwanień budowlanych elektrycznych.

pozdr

DAREK

a co kolega chce robic ??? O tego zalezy rada.

Witam Kolegę Barracuda i wszystkich kolegów na forum.

Szanowny Barracudo!
Za moich czasów elektronika była kierunkiem bardzo elitarnym, dostać się było trudno, więc w zasadzie kierunek ten wybierali pasjonaci, dla których (już przed studiami) zaprojektowanie i wykonanie prostego wzmacniacza tranzystorowego to był taki wysiłek, jak dzisiaj dla Ciebie i Twoich kolegów jedna potańcówka z panienkami. Elektrykami zostawali ciut, ciut słabsi, ale o niebo lepsi od mechaników, nie mówiąc już o budowlańcach, chemikach czy pozostałym plebsie. Ale i wtedy, i chyba dzisiaj, przedmioty ścisłe, czyli matma i fizyka TO JEST PODSTAWA! Jeśli te przedmioty ci “leżą”, to kierujesz się w dobra stronę. A który kierunek konkretnie? To już nie ma większego znaczenia. I po elektronice (z maturą!) możesz studiować na elektrotechnice, i po technikum elektrycznym (z maturą!) możesz pójść na elektronikę. Za tych parę lat sam będziesz najlepiej wiedział co ci bardziej “leży”.
Ja pracowałem w dużym zakładzie jako: elektryk na stacjach wysokiego napięcia, jako zwykły elektryk na remontach urządzeń wydziałowych (strasznie różnorodne), jako elektronik w laboratorium AKPiA (to się nazywa aparatury kontrolno - pomiarowej i automatyki) i jeszcze na parunastu stołkach, i uwierz mi, że na poziomie technika to się strasznie mało od siebie różni. Niby jestem elektrykiem, ale magnetofon też bez problemów naprawię. A z problemami, to nawet mi się udaje naprawiać kolorowe telewizory.
Więc na tym etapie długo się nie zastanawiaj i zrob tak: jeśli jesteś dobry, to idź tam, gdzie ogólny poziom jest wyższy. Najważniejsza jest matura! Ale Ty powinieneś mierzyć i tak wyżej!
A na razie - powodzenia!
Pozdrawiam.
Stanislaw

Witam.

E to ty jesteś człowiek orkeste .
Ja tych jedyneczek i zer to nijak nie kumam i szczerze mówiąc jakbym miał się uczyć elektroniki to zrezygnowałbym wogóle z kierunkówtechnicznych i wybroł np leśnictwo.
Ale jak ktoś lubi majsterkować przy radyjkach na początek to większe możliwości będzie miał rozwoju ucząc się elektroniki. Należy tylko pamiętać , że dziś elektronika to całkowicie świat cyfrowy ale to już bliższe informatyce więc jest się gdzie wykazywać.
A u nas cóż coraz gorzej. Instalacje ludzie chcą sobie robić sami, Każda mowa lub modernizowana stacja elektroenergetycznato prawie bezobsługowe urządzenie czasem jakaś sprzątaczka się pokaże, kopalnie prędzrj czy później pozamykają a tym samym i elektrownie, samochodowy to teraz nie elektryk a elektronik tak że tylko jakaś wcześniejsza emeryturka nas czeka. Wybieraj elektronikę

pozdrawiam marcin714

Tak. Kopalnie pozawierają a my cofniemy się o 100 lat. 95% energi produkowaniej jest z elektrowni cieplarnianych. To wiec co? Węgiel będziemy sprowadzali z Chin, USA czy Australii?