Witam. Chciałbym prosić o pomoc dotyczącą wielkości rozdzielnicy elektrycznej. Czy ktoś z Panów elektryków mógłby wyliczyć ile pól będzie potrzebnych? W domu będą następujące obwody:
GNIAZDA PARTER
GNIAZDA PARTER
GNIAZDA PARTER
GNIAZDA KUCHNIA
GNIAZDO LODÓWKA
GNIAZDO ZMYWARKA
GNIAZDO PIEKARNIK
GNIAZDO KOCIOŁ
GNIAZDA PODDASZE
GNIAZDA PODDASZE
GNIAZDA PODDASZE
GNIAZDO PRALKA
GNIAZDA ZEWNĘTRZNE
OŚWIETLENIE PARTER
OŚWIETLENIE PODDASZE
3 FAZ. PŁYTA INDUKCYJNA
Chciałbym jeszcze żeby do tej rozdzielnicy były podłączone budynki gospodarcze (3 fazy), tak żeby w przyszłości można było zlikwidować drugie przyłącze. Mam nadzieję że o niczym nie zapomniałem. Z góry dziękuję za pomoc.
18 na same wyłączniki nadprądowe, do tego: FR- 3, Ochrona przepięciowa - 8, Wyłącznik RCD 3F - 4, (jeśli ma być profi to kolejne 3 Wyłączniki RCD 1F - 6), do tego wyłącznik na jeden budynek gospodarczy - 3 miejsca (bo nie wiadomo jasno ile ich jest).
Ja dorzuciłbym jeszcze jedno RCD 1F na gniazda zewnętrzne ale to już nie ja decyduje…
33 S’y to na podstawę, do tego 3 S’y na każdy budynek gosp, no i jeśli ma być profi to jeszcze 6 na RCD na każda fazę. Należy pamiętać również o rezerwie na przyszłość.
Nie rozumiem pytającego? Pisze w dziale “nie jestem elektrykiem”, więc o co chodzi, sprawdza wykonującego elektryka, czy sam robi licząc na podpowiedzi. Aby wykonać prawidłowo instalacje nie wystarczy jedna podpowiedź. Potrzebna jest znajomość wielu norm.
Tu już widzę brak znajomości m/i zapisów z Dz U. nr 75 poz 690 z 2002 roku z p. zm. rozdział 8 par. 183 p. 10
Oprócz zabezpieczeń obwodów jeszcze wiele innych elementów zajmuje miejsce w rozdzielnicy.
Moja rada, zaprosić elektryka i on wykona to zgodnie z normami i rozporządzeniem wykonawczym do Prawa Budowlanego jak wyżej. Zrobi pomiary i wyda oświadczenie o dopuszczeniu instalacji do eksploatacji, o coś takiego może kiedyś zapytać ubezpieczyciel, jak będzie chciał uniknąć zapłaty za szkody.
Mnie nawet jak ktoś by przez telefon pouczył jak przerobić instalację gazową, to tego nie ruszę, nie moja działka i nie mam na to uprawnień.
60 lat temu też myślałem, jaka ta elektryka prosta.
Jeśli kupię rozdzielnicę 4x18 to będzie wystarczająca?
Czy rozdzielnica Hager Volta jest ok? Czy może polecacie jakieś inne?
Do STANCA. Nie będę sam montował rozdzielnicy ponieważ jest to zbyt skomplikowane i tym zajmie się elektryk. Ja kupię rozdzielnicę, osadzę ją w ścianie i rozprowadzę kable po domu. Na tym moja rola się skończy. Później przyjdzie elektryk, posprawdza wszystko i zamotuje osprzęt w rozdzielnicy. Zrobi pomiary i co tam jeszcze trzeba będzie. Pozdrawiam.
Jeżeli szanowny pan myśli, że do rozprowadzenia przewodów w obiekcie nie jest potrzebna żadna wiedza, to gratuluję tej odwagi. Nie wiem po co tyle norm powołano, ja widocznie niepotrzebnie kupuje i czytam.
WYKAZ POLSKICH NORM POWOŁANYCH W ROZPORZĄDZENIU
Załączniki do rozporządzenia Ministra Infrastruktury
i Budownictwa z dnia 14 listopada 2017r. (poz.2285)
Rozporządzenie Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 28 kwietnia 2003 r. w sprawie szczegółowych zasad stwierdzania posiadania kwalifikacji przez osoby zajmujące się eksploatacją urządzeń, instalacji i sieci
Jednak to pytanie o wielkość rozdzielnicy radzę zadać elektrykowi, który ma to podobno poskładać. Moja wiara nie sięga tak daleko i nie wierzę w tego elektryka.
W rozdzielnicy jak wszyscy podpowiadają ma pozostać około 25 % wolnego miejsca na rezerwę.
Rozdzielnica Hager Volta ma 12 modułów w rzędzie, zaś Hager Golf ma 18. Rozdzielnice są na- lub pod-tynkowe, Jest chyba też wersja do g/k. Czy Twój elektryk nie może podjąć decyzji wyboru rozdzielnicy i wpierw przynajmniej omówić parę kwestii dotyczących okablowania. Instalacja to jednak nie taka prosta sprawa, ale to Twoja broszka.
Tu uwaga do kol. Elpat i luka2nd - pytanie brzmiało “jaka wielkość rozdzielnicy” a Wy piszecie o aparaturze. Proszę czytać ze zrozumieniem.
Uzupełniam, bo pominąłem - rozdzielnice Hager polecam.