-
W JAKIEJ MINIMALNEJ ODLEGŁOŚCI PROWADZIĆ PIONOWE ODPROWADZENIA ZWODÓW OD OKIEN, BALKONÓW ITP.
Przegladałem normy (PN-86/E-05003/01, /03) i nie znalazłem odpowiedzi na ww pytanie. -
czy odprowadzenia pionowe zwodów w bloku mieszkalnym np 4 pietrowym można wykonać bednarką ocynk (tasmą FeZn 20x3 to jest 60 mm2) po ścianie pod styropianem, bez podkuwania bruzd - co więcej mocowanie przez wszczeliwanie kołków przez bednarkę (czy nie zmniejsza przekroju).
CO NA TO ZNANE KOLEGOM PRZEPISY??? LUB SYTUACJE Z ZYCIA WZIĘTE?
Witam, osobiście nie znam przepisów mówiących o odległościach zwodów odprowadzających od okien i balkonów ale wiadomo, że nie robi sie ich bezpośrednio przy oknach. Jeśli zwodów odprowadzających jest odpowiednio dużo to spokojnie można je zrobić z drutu fi 8 FeZn. Radziłbym się zastanowić również nad tym czy aby stykanie się zwodu ze styropianem jest zasadne. Proszę przeanalizować sytuacje w chwili gdy właśnie energia z wyładowania atmosferycznego jest odprowadzana do ziemi… efekty cieplne itd.
Pozdrawiam
witam
Przewód odprowadzający jak najbardziej może się stykać ze styropianem. PKOO wtedy zaleca zwiększenie średnicy do 12mm. Ale wg mnie nie zawsze to jest potrzebne (np. przy dużej ilości przewodów odprowadzających).
Co do balkonów - uważam, że powinien iść w odległości zapobiegającej przeskokom iskrowym (odległość jak dla zwodów oddalonych).
pzdr
-DAREK-
Witam!
Nie pamiętam już teraz gdzie, ale był zapis (a może i dalej jest) od oddaleniu o minimum dwa metry przewodów odprowadzających od otworów drzwiowych.
Myślę, że zastosowanie tej odległości w przypadku okien i balkonów nie będzie błędem.
Witam
Odpowiem Krzysiu, to było tu:
PN-86/E-05003/01
3.5.2.3.
a) Odległość przewodu od wejść do budynku i ogrodzeń metalowych przylegających do dróg publicznych nie powinna być mniejsza niż 2m
więcej i co zrobić jak odległości mniejsze w wymienionej PN.
STANCA
Zapraszam tu gdzie nowe technologie pozwalają dostosować przewody odprowadzające do nowych wymagań.
http://www.dehn.pl/pdf/publikacje/odgromowa/ds139_dehnconductor_cui.pdf
STANCA
Witam.
PN-86/E-05003/01
3.5.2.3.
a) Odległość przewodu od wejść do budynku i ogrodzeń metalowych przylegających do dróg publicznych nie powinna być mniejsza niż 2m
Dobrze że przywołana, bo mam, a w niej czytam :
a) Odległość … itd (jest w cytacie)
Jeżeli nie można zapewnić wymaganego odstępu od wejść do budynku, przewód odprowadzający należy umieścić w rurze lub w rurach winidurowych o łącznej grubości scianki nie mniejszej niż 5 mm, …
Oto “przykład” :
[quote=“STANCA, post:5, topic:7657, full:true, full:true”]
[quote=“STANCA, post:5, topic:7657, full:true, full:true”] Witam!
Nie pamiętam już teraz gdzie, ale był zapis (a może i dalej jest) od oddaleniu o minimum dwa metry przewodów odprowadzających od otworów drzwiowych.
Myślę, że zastosowanie tej odległości w przypadku okien i balkonów nie będzie błędem.[/quote]
Witam
Odpowiem Krzysiu, to było tu:
PN-86/E-05003/01
3.5.2.3.
STANCA
[/quote]
Czy te przepisy nadal obowiazują ?
[quote=“JAN_CYK, post:8, topic:7657, full:true, full:true”]
Czy te przepisy nadal obowiazują ?
[/quote] Norma PN-86/E-05003/01 została już dawno zastąpiona nowszymi, ale wciąż stosuje się ją do oceny instalacji odgromowych obiektów oddanych do eksploatacji w latach jej obowiązywania (jak o stan zastany). Oczywiście pod warunkiem, że w międzyczasie odgromówka nie była modernizowana. Jest jeszcze sporo takich obiektów.
[quote=“KonradOW, post:10, topic:7657, full:true, full:true”]
Normy normami, przepisy przepisami. A budowa musi być po naszej stronie.
Mapy Google
[/quote]
Nic tam nie widać konkretnego.
[quote=“PGR Mąkowarsko, post:11, topic:7657, full:true, full:true”]
[quote=“PGR Mąkowarsko, post:11, topic:7657, full:true, full:true”]
Normy normami, przepisy przepisami. A budowa musi być po naszej stronie.
Mapy Google
[/quote]
Nic tam nie widać konkretnego.
[/quote]
Bardzo dobrze, że nie widzisz. Pomiarowiec tez nie widział. “Na tle” prawego znaku drogowego, wzdłuż rury spustowej rynny jest zwód pionowy i wejście do budynku.