Jaka norma dla starych instalacji

Witam, jaka powinna być wpisana norma w orzeczeniu o sprawnosci instalacji elektrycznej w protokołach z przelądów okresowych w budynkach mieszkalnych, gdzie instalacje wybudowano np. w latach '80 (instalcja dwużyłowa)?

Według mnie aktualne normy, a nie te z lat 80 ubiegłego stulecia.

Dla instalacji z lat 80’ obowiązuje PBUE.

Musisz się zdecydować, o co pytasz: o podstawę orzekania o stanie instalacji, czy o podstawę jej projektowania, a co za tym idzie o rozwiązania techniczne i środki ochrony przeciw porażeniu prądem elektrycznym. Jeśli o to pierwsze, to ta odpowiedź:

jest jak najbardziej poprawna. Dzisiaj dokonujesz sprawdzenia instalacji i orzekasz o jej stanie na podstawie delegacji normy PN-HD 60364-6:2008, a nie nieaktualnych już przepisów.
Jeśli natomiast o to drugie, to ta odpowiedź:

jest poprawna. Instalacja zbudowana w latach 80 ubiegłego stulecia została na podstawie wówczas obowiązujących przepisów dotyczących jej projektowania, wykonania (rozwiązań technicznych) oraz środków ochrony od porażeń.

Pozdrawiam, Wiesław

Zamieszanie wprowadza obowiązujące prawo nie nakazujące wymiany starych instalacji (nie tylko elektrycznych) żeby spełniały obecnie obowiązujące przepisy prawa.
Znaczna część instalacji z lat 80 nie będzie spełniać aktualnych norm.

Troszkę więcej o pomiarach tu http://bezel.com.pl/index.php/pomiary-elektryczne/czsto-sprawdzania-okresowego-.html.

I wcale nie musi, o ile utrzymuje parametry założone w projekcie w tamtym czasie.

Rozumiem , że chodziło Ci o normy dotyczące projektowania i wykonawstwa z lat 80-tych.

Pozdrawiam, Wiesław

witam, myslałam ze dość jasno zapytałam…

otóż mam jestem w posiadaniu protokołu z okresowych przeglądów instalacji elektrycznej w mieszkaniu (zleconych przez Spółdzielnie). Sprawdzano gniazdka w kuchni i łazience oraz rezystancje izolacji obwodów.
wynik jest pozytywny i orzeczenie brzmi: “Ochrona przeciwporażeniowa urządzeń elektrycznych wymienionych w tabeli pomiarów jest skuteczna i spełnia warunki szybkiego wyłączenia obwodu zgodnie z normą PN-IEC 60364”.

instalacja w mieszkaniu jest oryginalna, nigdy nie przerabiana jak blok wybudowano czyli lata 70’ lub 80’.

Nie może spełniać …60364, już na oko widać, że ma dwie żyły.

Zapraszam do tematu, dopisuję link;
http://ise.pl/index.php?option=com_jfusion&Itemid=39&jfile=viewtopic.php&f=17&t=15015&p=123023#p123023

STANCA

Prawo nie działa wstecz?
PBUE obecnie nie obowiązuje.
Pytania:
Czy wykonując pomiary dla budynku z lat 80 mam stosować PBUE czy aktualne normy?
Czy wykonując pomiary zgodnie z PBUE dla instalacji z lat 80 nie łamię obecnie obowiązującego prawa?

Przydało by się jednoznaczne orzeczenie Sądu Najwyższego.

Dla starych instalacji DALEJ obowiązują przepisy z czasów ich budowy i w/g nich trzeba oceniać stan instalacji!!!

Sprawa została wielokrotnie wyjaśniona bez Sądu Najwyższego na forum, tylko czytać.

STANCA

Kolejne pytania.
Skąd mam wiedzieć, że dwużyłowa instalacja w budynku została wykonana, gdy obowiązywało PBUE?
Cz czasem nie było fikcyjnego remontu instalacji w czasie obowiązywania nowych przepisów?
Większość właścicieli budynków albo nie posiada właściwych dokumentów odnośnie instalacji,a jeśli posiadają to nie mają obowiązku ich przedstawić osobom wykonującym pomiary.

Osobiście robię pomiary według aktualnych norm. Przynajmniej wiem, że w sądzie nie będę odpowiadał za to, że człowieka zabiło bo wykonałem pomiary według starych nieobowiązujących przepisów prawa oraz nieaktualnych norm.

Mam inne zdanie, masz prawo poprosić o dokumentację i poprzednie protokoły. Polecam przeczytanie rozdziału 6 PB Utrzymanie obiektów budowlanych.
http://prawo-budowlane.org/utrzymanie-obiektow-budowlanych

Poświadczenie nieprawdy – przestępstwo z art. 271 Kodeksu karnego

Kończ Waść bo brniesz w ślepą ulicę. Czytaj co inni napisali i na razie pomiarów w starych instalacjach nie rób.
STANCA

Ogólnie rzecz ujmując to nie ma co podchodzić z nową normą do starej instalacji bo ta stara instalacja nie wypełni postanowień normy. Wyjmując jakieś fragmenty z normy może można by było ją zastosować pod warunkiem ,że jej wymagania są ostrzejsze niż wymagania starych przepisów a mimo to wyniki są satysfakcjonujące. Ale aby być o tym przekonanym to jednak trzeba odrobić cała lekcję dotyczącą PBUE. W takim przypadku jak tutaj, gdy przeglądy robi się na papierze zazwyczaj , gdy chodzi o wzór na impedancję pętli zwarcia to faktycznie komuś może się wydać, że to jedno i to samo stare przepisy = nowe przepisy więc jaką podstawę poda to będzie dobrze.

Stare instalacje MUSZĄ wypełniać stare wymagania. Jeszcze fajniej jest jak spełniają któreś z nowych wymagań. Ale trzeba być w pełni świadomym tego co się sprawdza. Odrzucenie w ciemno starych przepisów i opieranie się tylko na nowych może być ryzykowne i może się skończyć właśnie kryminałem.

Instalacji spod znaku PBUE mamy jeszcze tak wiele, że naprawdę warto zaprzyjaźnić się ze starymi PBUE.

witam

mozna jakieś linki. wyjaśniona na podstawach prawnych czy tak tylko miedzy fachowcami?

z pewnością takich dokumentów nie ma i protokołów też…

czyli ma widnieć zapis ze spełnia zgodnie z PBUE, bo troche w google jest tego?

a co z protokołem z klatki schodowej?, też nic nie modernizowano…

Jeżeli została wykonana jak juz nie obowiązywało PBUE, to nie można tego nazwać instalacją.

Remont to przywrócenie stanu pierwotnego, więc nawet można pokusić się o wykonanie dwoma drutami.

Kolega jest taki pewny? Może kolega powie skąd ten cytat?

Do stosowania niniejszego dokumentu są niezbędne podane niżej dokumenty powołane. W przypadku powołań datowanych ma zastosowanie wyłącznie wydanie cytowane. W przypadku powołań nie datowanych stosuje się ostatnie wydanie dokumentu powołanego ( łącznie ze zmianami ) .
HD 60364 (wszystkie części ) , Low voltage electrical installations (IEC 60364 , ail parts)

W jaki sposób wg kolegi stara instalacja spełnia wymogi 60364 to ja nie wiem.

Ludzie, jeśli zdaliście prawo jazdy w latach 80 ubiegłego stulecia to wcale nie oznacza, że macie obowiązek obecnie jeździć zgodnie z przepisami z lat 80. W stosunku do lat 80 część przepisów zniesiono, inne zaostrzono i nowe wprowadzono. Jak się złamie obecnie obowiązujące przepisy o ruchu drogowym to nie pomoże tłumaczenie, że w dniu kiedy się otrzymało prawo jazdy one nie obowiązywały w myśl zasady prawo nie działa wstecz.

Pani wiola proszę wystąpić o opnie prawną nie na forum, lecz do radcy prawnego.
Tutaj ani ja ani moderator nie poręczy własnej głowy w przypadku gdy zginie człowiek.

Witam.

Oczywiście, że nie poręczy. Ma to zrobić elektryk na miejscu, przeprowadzając badanie instalacji i wpisując odpowiednie wnioski i zalecenia.
Natomiast porównanie dokumentu prawa jazdy z obecnymi przepisami ruchu drogowego mija się z celem.
Za każdym razem, jak się zmienią przepisy, mam przystępować do egzaminu na prawo jazdy ?
To samo z instalacją. Dzień jej modernizacji to aktualnie obowiązujące przepisy, według których mam tę modernizację przeprowadzić.
Paniatno ?

Przypisywanie ludziom cech rzeczy to może jeszcze ujdzie, ale rzeczom cech ludzkich to jakieś s-f którego Lem by się nie powstydził.

I dalej pozostaje kwestia, w jaki sposób wg kolegi stara instalacja spełnia wymogi 60364? Prawdę mówiąc to mi się nie chce. Dwa pkt koledze przedstawiam i legnie w gruzach kolegi orzeczenie o spełnieniu normy. I nie zdąży kolega mierników wyciągnąć, bo zakończymy na oględzinach.

Tematem jest tu poświadczenie nieprawdy (przestępstwo z art. 271 Kodeksu karnego) i widzimy kolejnego pomiarowca, który robi to samo i jeszcze się głośno chwali.

Kol. IGBT, musisz coś zrobić u tych klientów, którym ewentualnie wystawiłeś takie protokoły.

To nie jest ani śmieszne, ani wesołe.
Chciałbym, by ta lekcja do Ciebie i innych dotarła.

Pozdrawiam młodych pomiarowców, którzy muszą się zacząć uczyć starych przepisów.
STANCA