Jaką moc można zainstalować na kablu YKY 5x16mm2

WITAM
Jaką moc można zainstalować na kablu YKY 5x16mm2 ?.
Długość kabla 20m
Kabel ułożony bezpośrednio w ziemi - 10m i w posadzce 10m.
Przewidywane są odbiorniki jednofazowe typu komputery (około 40 szt po ok 400W oraz oświetlenie oprawami świetlówkowymi typu 4x14W. (około 140 sztuk) współczynnik jednoczesności założony na poziomie około 0,6. Może jeszcze parę urządzeń doleci fax, drukarki, mikrofala… Za sugestie i podpowiedzi z góry dziękuję.
Krzysztof

Jest podane w tabeli obciążalnosci prądowej długotrwałej,ale jażeli pomiar jest bezpośredni,to napewno wystarczy jako zasilanie :slight_smile:

Zbyt optymistyczne podejście, nie uwzględniające obciążenia przewodu N w obwodach z dużą ilością odbiorników o nieliniowym poborze prądu.

Witam
Autor zapytania jest jak widać świadomy zagrożenia jakie niosą odbiorniki nieliniowe.

:smiley: jak to udowodni autor tego co tak napisał.

D O K Ł A D N I E

Ja od jakiegoś czasu usiłuję wznowić dyskusję na ten temat, nikt nie chce-czy nie potrafi podjąć tematu. Sprawa jest niezwykle groźna,
kol. TEODOR wielokrotnie dawał przykłady jakie mogą być nieszczęścia.

czytaj;
Projektowanie instalacji z dużym udziałem odb. nieliniowych

[/quote]

zapraszam do starego tematu Wyższe harmoniczne w instalacjach elektrycznych;

1.uzupełniając informacje chciałbym dodać, że około 20% opraw świetlówkowych to oprawy z modułem awaryjnym.
2. celowo podałem informację o komputerach i oprawach świetlówkowych ze względu na nieliniowość tych odbiorników oraz tzw. efekt rozruchu opraw świetlówkowych.
3. tabele z obciążalnością (długotrwałą) kabli w zał z normy z których wynika max prąd 60A.

Odpowiedź mojajest prosta jak drut, po którym płyną te prądy.
Jeśli w przewodzie fazowym płynie prąd nawet w tym wypadku 60A (teoretycznie), to w przewodzie neutralnym ,N" nie pojawi się napewno więcej,czyli wystarczy :slight_smile:

60A na każdej fazie!!!

inna tabela
Obciążalność prądowa długotrwała Idd kabli elektroenergetycznych w izolacji papierowej, gumowej lub polwinitowej, 3 - 4 żyłowych, o napięciu znamionowym od 1 kV

Tak,zgadza się nawet 60A na każdej fazie,nie da nam 60A w przewodzie ,N" w praktyce, chociaż teoretyczne obliczenia mogą mówić co innego,a jeśli by nawet dało, to urządzenia tam zainstalowane nie mogą pracować na takim zasilaniu. Jak do tej pory nie słyszałem o nakazie zwiększania przekroju przewodu ,N"
Przy pomiarze bezpośrednim zabezpieczenia wynoszą zwykle poniżej 63A,co przy uwzglednieniu współczynnika ,kj" dopuszcza zastosowanie przewodu 16mm2.

Tabelki dobre do chwili kiedy zgodnie z normą …523 trzeba zastosować;
jest tam tabelka:

• Współczynniki zmniejszające dla wyższych harmonicznych prądów
    w 4- i 5-żyłowych przewodach

to mało słyszałeś

zapraszam do lekcji;

Coś tu sobie znajdziesz.

http://www.medcom.com.pl/dl/WE_AB_3-2004.pdf
Wzrost prądu w przewodzie neutralnym
Dołączenie do sieci trójfazowej nieliniowych odbiorników jednofazowych powoduje w następstwie znaczny wzrost wartości prądu w przewodzie zerowym (rys.6). Zdarza się, że wartość tego prądu osiąga trzykrotną wartość prądu fazowego, co może grozić znacznym przegrzaniem instalacji. W środowiskach o dużej ilości odbiorników nieliniowych zaleca się zwiększenie przekroju przewodu neutralnego - nawet dwukrotne, w stosunku do przekroju przewodów fazowych.

STANCA

Witam

Oczywiście przypadek zwiększonego prądu w przewodzie N może wystąpić, ale nie świadczy to dobrze o odbiornikach. Odbiorniki powinny być w miarę możliwości tak konstruowane, aby harmoniczne były ograniczane (np. zasilacze komputerowe PFC). W zeszłym roku przy przeglądzie jednej z rozdzielnic zwróciłem uwagę na izolację przewodu N - przy zacisku. Owszem może był trochę niedokręcony, ale wykonałem z ciekawości pomiar prądu i okazało się że prąd przewodu N przewyższał prądy fazowe o jakieś 30%.

pzdr
-DAREK-

Dobry to zwyczaj, pomiar prądu w N o którym wielu pomiarowców nie chce słyszeć.
Fakt do pomiarów potrzebne są odpowiednie mierniki mierzące wartość skuteczną (RMS) jedyny prawdziwy wyznacznik.

STANCA