Jaka jest maksymalna odległość?

Witam Wszystkich
Moje pytanie odnosi się do norm a mianowicie jaka jest maksymalna odległość puszki połączeniowej od sufitu w budynku szkolnym o wysokości 3,5 m i czy błędem jest według norm prowadzenie instalacji w odległości ponad 50 cm od sufitu?
Z góry dziękuję za odpowiedzi i zainteresowanie.
Pozdrawiam

Fred, nikt ci nie odpowiada, bo chyba wszyscy potraktowali to pytanie jako żart. Ja też w pierwszym momencie zrobiłem oczy jak dziury w przekładnikach 2000/5 by trzymać się elektryczności i magnetyzmu, przez 20 lat w zawodzie elektryka wykonawcy, nadzorcy, projektanta nikt nie zadał mi takiego pytania. No koledzy, dajmy głos!

Nie ma przepisów normalizujących odległość max puszki zaciskowej czy instalacji elektrycznej w szkole od krawędzi ściana-sufit, byłoby to doprawdy łamanie konstytucyjnych swobód demokratycznych. Puszkę i przewód w szkole możesz sobie instalować nawet przy podłodze, tak jak gniazdo wtyczkowe, i na suficie tak jak oprawę oświetleniową. Ale nie utrudniaj życia nauczycielom. Im wyżej zrobisz główne poziome ciągi instalacyjne tym lepiej (zakładam, w pomieszczeniach nie ma przewodów i przyborów gazowych) - będą sobie bez stresu wieszali różne tablice, gabloty, mapy. Jeśli stosujesz puszki IP30 z pokrywkami zdejmowanymi bez narzędzi to zachowaj odległość ciągu i puszek min. 2,5m od podłogi (puszka poza zasięgiem ręki) żeby dzieciaki bez drabinki nie mogły jej dosięgnąć, ale to mój pomysł na standard. Jeśli ktoś ci zarzucił, że prowadzisz ciągi elektryczne za nisko zrobił to dla “wbijania gwoździ i haków w ściany” a nie z powodu normy.

Powiedz jeszcze Fred czy to nie jest szkoła specjalna. Mój kolega zetknął się np. z umieszczaniem gniazd wtyczkowych 230Vac w skrzyneczkach zamykanych kluczykiem, więc być może w tak szczegółowej materii są jakieś pisemne zalecenia, wytyczne czy warunki techniczne również co do puszek - inwencja biurokracji jest nieograniczona podobnie jak nasz wrzechświat.